ΠΑΛΙ ΜΕ ΧΡΟΝΟΥΣ ΜΕ ΚΑΙΡΟΥΣ,
ΠΑΛΙ ΔΙΚΟΙ ΤΟΥΣ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ;
Η οικονομική κατάρρευση και η πολυδιάστατη παρακμή της Ελλάδας την καθιστούν εύκολη λεία στην ανερχόμενη οικονομικά και πανίσχυρη στρατιωτικά Τουρκία. Δεν είναι λοιπόν εκτός πραγματικότητας τα όνειρα του υπουργού εξωτερικών της Τουρκίας, που προβλέπει στο εγγύς μέλλον την επανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
[...........] Ο Στιβ Μπριάντ και ο Μπεν Χόλντα μιλώντας για την «Ώρα της Τουρκίας» στο περιοδικό «BusinessWeek» σημείωναν ότι η πολιτική Ερντογάν και Μπαμπατζάν οδήγησε στη χαλιναγώγηση των δημοσίων δαπανών, στην ιδιωτικοποίηση των κρατικών επιχειρήσεων αξίας 30 δισ. δολαρίων, στην προσέλκυση ξένων επενδυτών και στον τριπλασιασμό των εξαγωγών της χώρας.
Εκτιμάται ακόμη ότι με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 6% η τουρκική οικονομία θα μπορούσε να ξεπεράσει την αντίστοιχη γερμανική μέχρι το 2050, ενώ γίνεται αναφορά και στον τουρκικό πληθυσμό, το 25% του οποίου αποτελείται από άτομα κάτω των 15 ετών και μόνο το 6% είναι πάνω από 65, ο οποίος αναμένεται να αυξήσει και άλλο την παραγωγικότητα της χώρας. Και οι δύο αναλυτές ωστόσο συνδέουν την οικονομική ανάπτυξη με το εύθραυστο της πολιτικής σταθερότητας στην Τουρκία. Όπως επισημαίνουν, για να καταφέρει να γίνει η Τουρκία η «επόμενη Γερμανία», πρέπει να υπάρχει πολιτική ειρήνη στη χώρα.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Κωνσταντινούπολης Μουράτ Γιαλτσιντάς προβλέπει ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, υπογραμμίζοντας και αυτός ότι η διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την επίτευξη αυτού του στόχου. Ο Γιαλτσιντάς πρόσθεσε μιλώντας στη «Ζαμάν» ότι η αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων αποτελεί πολύ σημαντική εξέλιξη, που συνέβαλε και στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας.
Η διατήρηση της κυβερνητικής σταθερότητας και η συνέπεια στην κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων χαρακτηρίστηκαν ως πολύ σημαντικές παράμετροι για «πρωτοφανείς ρυθμούς ανάπτυξης» και από τον Μουσταφά Κοτς, διευθύνοντα σύμβουλο σε έναν από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ η μέση παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα είναι περίπου 4,25% το 2010, ενώ η πρόβλεψη του Ταμείου για την ανάπτυξη στις παγκόσμιες αγορές το 2011 παραμένει στο 4,3%, αμετάβλητη από την τελευταία εκτίμησή της τον Ιανουάριο."
ΠΗΓΗ: "Θεσσαλονίκη", 26/04/2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου