Τρώμε λιγότερο; Ζούμε περισσότερο!
Φαίνεται ότι όσο λιγότερο τρώμε τόσο περισσότερο ζούμε. Το μυστικό της μακροζωίας βρίσκεται στις θερμίδες, ισχυρίζονται ιταλοί και αμερικανοί επιστήμονες έπειτα από σειρά πειραμάτων που διεξήγαγαν σε διάφορα είδη ζώων αναφέρει Το Βήμα (20/4/2010).
Μια δίαιτα 1.500-1.700 θερμίδων μπορεί, σύμφωνα με τους διατροφολόγους, να μας χαρίσει πολλά επιπλέον χρόνια ζωής. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στις ΗΠΑ μαζί με συναδέλφους τους από το Ινστιτούτο Υγείας της Ρώμης στην Ιταλία ανακάλυψαν ότι, αν μειώσουμε κατά 25% τις θερμίδες που λαμβάνουμε καθημερινά με το φαγητό μας, έχουμε πιθανότητες να αυξήσουμε σημαντικά το προσδόκιμο ζωής μας.
Η δίαιτα, η οποία απαγορεύει ρητά τα γλυκά, το λευκό ψωμί, το αποφλοιωμένο ρύζι, τα αναψυκτικά με ζάχαρη και τα αλλαντικά, μπορεί να πραγματοποιείται καθημερινά με τη βοήθεια ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή, ο οποίος υπολογίζει με ακρίβεια τις θερμίδες που θα προσλαμβάνει ο ανθρώπινος οργανισμός.
«Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι η δίαιτα αυτή θα μας βοηθήσει να φτάσουμε ως τα 100, αλλά μπορώ να εγγυηθώ πως είναι ικανή να μας χαρίσει άλλα 30 χρόνια υγιούς ζωής» υποστηρίζει ο Λουίτζι Φοντάνα, διευθυντής του Τμήματος Διατροφής και Γήρανσης του Ινστιτούτου Υγείας της Ρώμης. Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, η έλλειψη τροφής προκαλεί ένα είδος άγχους, το οποίο ενεργοποιεί κάποια συγκεκριμένα γονίδια που συνδέονται με τον μεταβολισμό μας. Τα γονίδια αυτά επιβραδύνουν τη δραστηριότητα του οργανισμού βάζοντάς τον σε μια διαδικασία «αποταμίευσης» θερμίδων, η οποία οδηγεί σε μείωση των κυττάρων λίπους, πτώση των επιπέδων της γλυκόζης και καλύτερη λειτουργία της καρδιάς.
Οι ερευνητές μελέτησαν τα αποτελέσματα της δίαιτας επάνω σε ζώα φτάνοντας σε σημαντικά συμπεράσματα. Παρατήρησαν αύξηση της διάρκειας ζωής κατά δύο-τρεις φορές στα σκουλήκια, κατά δύο φορές σε μύγες και κατά 30%-50% σε ποντίκια. Μια άλλη έρευνα που διεξήγαγε το αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Γουισκόνσιν σε 76 πιθήκους έδειξε επίσης ότι έπειτα από 20 χρόνια επέζησε το 80% των πιθήκων που υποβλήθηκαν στη δίαιτα των 1.600 θερμίδων και μόλις το 50% των πιθήκων που υποβλήθηκαν σε ελεύθερη «δίαιτα» απεριόριστων θερμίδων. Πριν από έναν χρόνο μια ομάδα 14 ερευνητών από τρία ιδρύματα, με επικεφαλής τον Ντέιβιντ Χάρισον από το Εργαστήριο Τζάκσον του Μέιν, είχε ανακαλύψει ότι η ραπαμυκίνη, το προϊόν ενός βακτηρίου με ισχυρές ανοσοκατασταλτικές ιδιότητες που ανακαλύφθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 στο Νησί του Πάσχα, καθυστερούσε τη διαδικασία της γήρανσης. Πειράματα με ραπαμυκίνη που έγιναν σε ποντίκια ηλικίας 20 μηνών (περίπου 60 ετών η αντίστοιχη του ανθρώπου) αύξησε το προσδόκιμο ζωής τους κατά 38% για τα θηλυκά και κατά 28% για τα αρσενικά. «Κατά τη γνώμη μου, είναι αδύνατη η χορήγηση ραπαμυκίνης σε ανθρώπους. Η χορήγησή της, εξάλλου, ούτως ή άλλωςδεν θα μπορούσε να συγκριθεί με την αποτελεσματικότητα ενός υγιούς τρόπου διατροφής» καταλήγει ο κ. Φοντάνα.
e-paideia.net
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου