Δευτέρα, Αυγούστου 12, 2019



«Στο όριο οι ποδοσφαιριστές» (video)



Αρης Γεωργίου
Πηγή: novasports.gr
11/08/2019
Από τους πιο καταπονημένους παίκτες ο Ράκιτιτς
 
 
.Μελέτη της Παγκόσμιας Ένωσης Ποδοσφαιριστών FIFPro αποκαλύπτει ότι οι παίκτες καταπονούνται περισσότερο από ποτέ λόγω συνεχόμενων αγώνων χωρίς ξεκούραση, κάτι που μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία τους.
Τα συμπεράσματα είναι ανησυχητικά, καθώς υπάρχουν παίκτες που αγωνίστηκαν σε περιπου 80 αγώνες κατά την διάρκεια των προηγούμενων μηνών, με πάνω από 100.000 χιλιόμετρα σε ταξίδια και μόλις δύο εβδομάδες διακοπών!

Αυτό επιβαρύνει όχι μόνο την υγεία τους αλλά και την απόδοσή τους στον αγωνιστικό χώρο, κάτι που πρέπει να προβληματίσει και τις ομάδες. Ειδικά σε πρωταθλήματα χωρίς χειμερινή διακοπή, οι σύλλογοι χάνουν παίκτες λόγω τραυματισμών για συνολικά 303 μέρες παραπάνω!

Μελέτη της Παγκόσμιας Ένωσης Ποδοσφαιριστών FIFPro αποκαλύπτει ότι οι παίκτες καταπονούνται περισσότερο από ποτέ λόγω συνεχόμενων αγώνων χωρίς ξεκούραση, κάτι που μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία τους.

Η μελέτη «At the Limit: Player Workload in Elite Professional Men’s Football», εξέτασε την αγωνιστική δραστηριότητα 16 επιλεγμένων ποδοσφαιριστών από Ευρώπη, Ασία, Αμερική και Αφρική τους τελευταίους 12 μήνες, αλλά και αυτή άλλων 500 κορυφαίων παικτών από ολόκληρο τον κόσμο.Χαρακτηριστικά είναι τα παρακάτω παραδείγματα:

- Ο Χιούνγκ Μιν Σον, έπαιξε το τελευταίο 12 μηνο 78 αγώνες με Τότεναμ και Ν. Κορέα και ταξίδεψε πάνω από 110.000 χιλόμετρα.
- Ο Λάσε Σιούνε έκανε λιγότερες από δύο εβδομάδες διακοπές ανάμεσα στο τέλος της συμμετοχής του στο Μουντιάλ 2018 με τη Δανία και την έναρξη της προετοιμασίας του με τον Άγιαξ.
- Ο Άλισον Μπέκερ, αγωνίστηκε σε 72 ματς το ίδιο διάστημα και ταξίδεψε 80.000 χιλιόμετρα. Πρόσφατα κατέκτησε το Κόπα Αμέρικα με τη Βραζιλία και μετά από ολιγοήμερες διακοπές επέστρεψε στη δράση με τη Λίβερπουλ, για να τραυματιστεί στα πρώτα λεπτά της νέας σεζόν της Πρέμιερ Λιγκ. Τυχαίο γεγονός;
- Ο Ιβάν Ράκιτιτς, αγωνίστηκε σε 68 αγώνες με Κροατία και Μπαρτσελόνα το ίδιο διάστημα, με τρία τέταρτα των αγώνων του να μην πληρούν την προϋπόθεση ανάπαυλας πέντε ημερών ανάμεσα σε δύο ματς, που αποτελεί το ιδανικό διάστημα αποθεραπείας.
- Ο Σαντιό Μανέ, αγωνίστηκε σε 70 αγώνες και ταξίδεψε 100.000 χιλιόμετρα με Λίβερπουλ και Σενεγάλη.

Η FIFPro, ανάμεσα στις προτάσεις που κάνει προκειμένου να μειωθεί το φορτίο στους ποδοσφαιριστές και να μην επιβαρύνεται η υγεία τους, ζητά την καθιέρωση υποχρεωτικών διακοπών τεσσάρων εβδομάδων το καλοκαίρι και δύο εβδομάδων τον χειμώνα.

Επίσης, προτείνει τον περιορισμό συνεχόμενων αγώνων με πέντε ή λιγότερες μέρες ξεκούρασης, αλλά το ενδεχόμενο επιβολής ανώτατου αριθμού αγώνων στον οποίο μπορούν να αγωνιστούν οι ποδοσφαιριστές ανά έτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: