Κυριακή, Αυγούστου 11, 2019

«Σύγχρονη κοινωνία είναι ένα σύνολο ετερογενών πραγμάτων που γίνονται ομοιογενή, με την προπαγάνδα ή το κνούτο, από ομάδες εξουσίας που μόνη διαφορά μεταξύ τους είναι ο βαθμός της κτηνωδίας τους…»


Η “εικόνα” δείχνει, το τοπίο ελευθερώνει


Του Ηλία Κουτσούκου*

Πηγή: 

Καταλαβαίνω την ανάγκη του ΣΥΡΙΖΑ να ανασυγκροτηθεί και να «απαντήσει» στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα κάποια στιγμή. Όμως γι αυτήν την όποια «απάντηση» ο ΣΥΡΙΖΑ να λάβει υπόψη του την Εικόνα. Αλλιώς θα “ψάχνεται” για πολύ…
Η “εικόνα” διαφεντεύει τα πάντα από τα ΜΜΕ μέχρι το όλον διαδίκτυο. ΄Οποιος είναι κυρίαρχος της “εικόνας” – και απανταχού του δυτικού κόσμου οι νεοφιλελέδες είναι – αυτός εξουσιάζει τα πλήθη, τη μάζα, τον πολτό, τους εγγράμματους, τους αγράμματους, τους ακαδημαικούς, τους διανοητές, τους εξαρτημένους ακόμα και τους αγνωστικιστές ανεξάρτητους της εικονολατρείας.
Μία αξιοπρεπής αριστερή εφημερίδα, ένας ελάχιστος ραδιοφωνικός Σταθμός και δυο, τρεις, πέντε συμπαθέστατες μα ατελέσφορες ιστοσελίδες, είναι μια μπουκίτσα για τους “άλλους” με τα ερπυστριοφόρα ΜΜΕ….Η δε “ανεξαρτησία” του διαδικτύου είναι ακριβώς ίδια με την “δημοκρατικότητα” της παγκοσμιοποίησης.
Το να αναγκάζεται διαρκώς η Αριστερά να τρέχει “αγκομαχώντας” πίσω απ’ την διαστρέβλωση και τον κυνισμό των “πληροφοριών” των άλλων… δεν έχει ουδένα αντίκρυσμα στο παιχνίδι της δήθεν ενημέρωσης του σύγχρονου “ενημερωμένου” πολίτη. Χρειάζεται στρατηγική κι όχι να στέλνεις τον στρατάρχη σου στους λόφους του Βατερλό, ενώ ο Μπλύχερ πέρασε το δάσος και αλωνίζει στη πεδιάδα…..
Επιτροπές επικοινωνίας παντού. Τα σοβαρά παιδιά που είναι βραχυκυκλωμένα στους ηλίθιους ανταγωνισμούς της “σύγχρονης” Παιδαγωγικής κατά βάθος είναι μαζί σας. Τα σοβαρά παιδιά που γνωρίζουν πως πρέπει να “σκοτώσουν” το διπλανό τους σήμερα για 500 ευρώ – δηλαδή να του πάρουν τη δουλειά – είναι μαζί σας. Βρείτε τα. Τα σοβαρά παιδιά που ξέρουν πως εμείς επιτρέψαμε τη κλιματική αλλαγή, τη δήθεν “παγκοσμιοποίηση” τις δήθεν “ελευθερίες” βρίσκονται δίπλα μας και περιμένουν. Βρείτε τα. Στα ΜΜΕ, στις ιστοσελίδες, στα facebook, στα σούπερ-μαρκετ, στους μπακαλόγατους, στη Μύκονο, στην Ιθάκη – για απεξάρτηση εννοώ – επιτροπές ελαχίστων αλλά επίμονων νέων ανθρώπων ώστε να αντιμετωπισθούν κάπως οι ολιγάρχες με τα κανάλια τους και τις ομαδάρες τους. Δεν πρόκειται βέβαια για τις Βυζαντινές στιγμές εικονομαχίας και εικονολατρείας ούτε αν ο Ιουστινιανός υπήρξε μάγκας. Η μόνη λύση που υπάρχει είναι τα σοβαρά παιδιά. Αυτά είναι που θα αλλάξουν την “εικόνα” και θα την μετατρέψουν σε όμορφο ανοιχτό τοπίο….Πρόκειται για τη όποια σωτηρία της ελάχιστης ελευθερίας να παραμένoυμε όσο μπορούμε όρθιοι στο πρώτο σκαλί….
Αλλέως, δικαιώνεται πλήρως ο μεγάλος ποιητής και κοινωνιολόγος Χανς Μάγκνους Εντσενσμπέργκερ, ο οποίος πριν 40 χρόνια έγραψε..«σύγχρονη κοινωνία είναι ένα σύνολο ετερογενών πραγμάτων που γίνονται ομοιογενή, με την προπαγάνδα ή το κνούτο, από ομάδες εξουσίας που μόνη διαφορά μεταξύ τους είναι ο βαθμός της κτηνωδίας τους…»
*O Ηλίας Κουτσούκος είναι πρόεδρος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

  Μα γίνονται καταλήψεις και στο Columbia; Γιάννης Αλμπάνης NEWS 24/7 Κοίτα να δεις τι γίνεται στην Αμε...