Κυριακή, Απριλίου 09, 2017

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ 41-44

Η φωτογραφία στην ΚΑΤΟΧΗ

Με την αποχώρησή τους από την Ελλάδα, τα συμμαχικά στρατεύματα κατέστρεψαν τις φωτογραφικές εγκαταστάσεις της Kodak, για να μην πέσουν στα χέρια των Γερμανών. Η Kodak παρέμεινε κλειστή σε όλη τη διάρκεια της Κατοχής, με συνέπεια να είναι δυσχερής η ανεύρεση φιλμ και φωτογραφικού εξοπλισμού.
 Μετά την κατάληψη της Αθήνας, οι Γερμανοί κατέσχεσαν όλο το κινηματογραφικό καί φωτογραφικό υλικό του Αλβανικού πολέμου, πού βρισκόταν στη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού, για το οποίο δεν είχε ληφθεί μέριμνα προφύλαξης. Παράλληλα, απαγόρευσαν, με την ποινή του θανάτου, να φωτογραφίζονται οι δράσεις τους. Το 1943 τραυμάτισαν, στήν προσπάθειά του να φωτογραφίσει, τον φωτορεπόρτερ Πέτρο Πουλίδη (Αρχειο ΕΡΤ) και αργότερα, για τον ίδιο λόγο, εκτέλεσαν τον γιο του Γεώργιο. Γι’ αυτό το λόγο πολλοί επαγγελματίες φωτογράφοι αναγκάστηκαν νά κάνουν άλλα επαγγέλματα, για νά ζήσουν.
Οι πρώτες φωτογραφίες της Κατοχής που στάλθηκαν στο εξωτερικό για δημοσίευση αποδίδονται στον Μανώλη Μεγαλοοικονόμου. Φωτορεπόρτερ - φωτογράφοι που φωτογράφισαν την Κατοχή ήταν επίσης: ο Κυριάκος Κουρμπέτης, , Θωμάς Ιωνάς, οι Ηνωμένοι Φωτορεπόρτερ, ο Κώστας Μεγαλοοικονόμου, ο Δήμος Πατρίδης, που συνεργάστηκε με τον Ερυθρό Σταυρό και φωτογράφισε στα νοσοκομεία, όπως και η Βούλα Παπαϊωάννου, ο Δημήτρης Παπαδήμος, ο Δημήτρης Χαρισιάδης, η Λιλή Αλιβιζάτου. Επίσης, η ομάδα αστυνομικών της εγκληματολογικής υπηρεσίας υπό τον Αριστοτέλη Κουτσουμάρη φωτογράφισε τις συνθήκες της Κατοχής. Στά δύσκολα αυτά χρόνια πέθαναν οι φωτορεπόρτερ-φωτογράφοι Δημήτρης Γιάγκογλου και Νίκος Σούτσος.
Ενδεικτικά, φωτογραφίες ή/και πληροφορίες σχετικές περιλαμβάνονται στα βιβλία ΑΙ ΑΘΗΝΑΙ του Κωνσταντίνου Μπίρη, ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΤΟΧΗΣ του Βάσου Μαθιόπουλου, στη μελέτη ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ, ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ του Άλκη Ξανθάκη, σε μονογραφίες φωτογράφων κ.ά.
Φωτογραφικό υλικό βρίσκεται σε αρχεία μουσείων και ιδρυμάτων, στο αρχείο της Αργίνης Γούτου, καθώς και στα αρχεία που έχουν συγκεντρώσει οι συλλέκτες Νίκος Τόλης, Μιχάλης Τσάγκαρης, Νίκος Πολίτης κ.ά.
συλλογη στοιχειων ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ www.eteriafotografizontas.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: