Τρίτη, Φεβρουαρίου 14, 2017

Ο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ ΠΟΥ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ ΑΠΟ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ


Ο Ρέμπραντ Μπουγκάτι έμεινε γνωστός στην ιστορία της τέχνης για το πώς απεικόνιζε διάφορα ζώα σε μπρούντζο. Ο Ιταλός γλύπτης, αδελφός του Ετόρε Μπουγκάτι της περίφημης αυτοκινητοβιομηχανίας, απαθανάτιζε πάνθηρες, λιοντάρια, ιπποπόταμους και ελέφαντες την περίοδο πριν από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Μια μεγάλη έκθεση με 100 έργα του φιλοξενήθηκε στην Alte Nationalgalerie του Βερολίνου, το 2014.
«Νομίζω ότι ο Μπουγκάτι ήταν ένας πολύ σημαντικός καλλιτέχνης. Δεν απεικόνιζε τα ζώα με έναν ηρωικό τρόπο, ή να παλεύουν, ή σαν ένα σύμβολο στάτους για τις ανώτερες τάξεις. Προτιμούσε να πηγαίνει στον ξεχωριστό κόσμο του ζωολογικού κήπου, όπου αισθανόταν ασφάλεια και προστατευμένος από όλα.Χρησιμοποιούσε αυτόν τον κόσμο, με την αφθονία μορφών, χρωμάτων και κινήσεων που παρουσίαζε, με πολύ μεγάλη σοβαρότητα και αυτό τον κάνει ξεχωριστό» τόνισε ο Φίλιπ Ντέμαντ, διευθυντής της Alte Nationalgalerie του Βερολίνου.
Ο Μπουγκάτι δε ταξίδεψε ποτέ στην Αφρική ή στην Ασία για να δει απο κοντά όλα αυτά τα ζώα που τον ενθουσίαζαν.
Γεννήθηκε το 1884 στο Μιλάνο, στους κόλπους μιας οικογένειας που λάτρευε τις τέχνες. Δεν πήγε ποτέ σε σχολή καλών τεχνών. Έκανε την πρώτη του ατομική έκθεση στην ηλικία των 16.
Περνούσε ατελείωτες ώρες στο ζωολογικό κήπο, παρατηρώντας την κίνηση και τις αντιδράσεις των εξωτικών ζώων. Μερικές φορές μάλιστα έκανε κάποια μικρά κόλπα, όταν ήθελε να κάνει τα ζώα να κινηθούν με έναν συγκεκριμένο τρόπο.
«Έβαζε ένα μήλο στην άλλη πλευρά της περίφραξης, έτσι ώστε οι ελέφαντες να πρέπει να στρίψουν και να τεντωθούν για να το πιάσουν. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούσε να παρατηρήσει την κίνηση αυτών των τεράστιων ζώων και να την αποτυπώσει στα γλυπτά του» επισήμανε η επιμελήτρια της έκθεσης, Άνκε Ντέμγκεν.
Όταν ξεκίνησε ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος το 1914, ένα νοσοκομείο στήθηκε μέσα στον ζωολογικό κήπο της Αμβέρσας. Ο Μπουγκάτι έγινε εθελοντής.
Έπαθε όμως σοβαρό ψυχικό κλονισμό, όταν είδε να σκοτώνουν τα ζώα του κήπου, που αυτός αποτύπωνε στα έργα του, για να φάει ο κόσμος.
Λόγω του πολέμου, η ευρωπαϊκή αγορά τέχνης είχε καταρρεύσει, με αποτέλεσμα ο δημιουργός να αντιμετωπίσει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Στις 8 Ιανουαρίου 1916, ο Μπουγκάτι αυτοκτονεί στο στούντιό του. Ήταν μόλις 31 ετών.
Πηγή: euronews.com

 Rembrandt Bugatti - Wikipedia



Δεν υπάρχουν σχόλια:

  Μα γίνονται καταλήψεις και στο Columbia; Γιάννης Αλμπάνης NEWS 24/7 Κοίτα να δεις τι γίνεται στην Αμε...