Πέμπτη, Ιανουαρίου 12, 2017

Οχάντ Ναχαρίν: ένας "ιερέας" του σύγχρονου χορού

Οχάντ Ναχαρίν: «Oτιδήποτε κινείται, με ενεργοποιεί»

Ο Οχάντ Ναχαρίν (Ohad Naharin) είναι αναμφισβήτητα ένας από τους κορυφαίους και πιο χαρισματικούς χορογράφους της εποχής μας. Ξεκινά την πορεία του ως χορευτής της Batsheva Dance Company το 1974, ξεχωρίζει στα μάτια της Μάρθα Γκράχαμ και γίνεται μαθητής και χορευτής της ομάδας της, χορεύει μεταξύ άλλων με τα Μπαλέτα του 20ου αιώνα και το 1980 δημιουργεί την Ohad Naharin Dance Company. Το 1990 καλείται να ηγηθεί, ως καλλιτεχνικός διευθυντής και χορογράφος, της Batsheva Dance Company και ταυτόχρονα ιδρύει το Batsheva Young Ensemble (1990), το νεανικό σχήμα της ισραηλινής ομάδας. Ο Οχάντ Ναχαρίν, ο Mr Gaga, είναι επίσης ο δημιουργός του περίφημου Gaga (Γκαγκά).
Ο Ναχαρίν έχει εμπνευστεί και αναπτύξει το ιδιότυπο κινητικό σύστημα Gaga, που αποτελεί από τις βασικές μεθόδους εκπαίδευσης των χορευτών του, αλλά και το «μυστικό» για τη μοναδική και ιδιαίτερη κινητική εκφραστικότητα τους.
Το Gaga φέρνει στην επιφάνεια τις φυσικές αδυναμίες του σώματος, ξυπνά μουδιασμένες περιοχές του, βελτιώνει την ενστικτώδη κίνηση και συνδέει τη συνειδητή με την ασυνείδητη κίνηση, παρέχοντας στο χορευτή το απαραίτητο πλαίσιο και τα εργαλεία δουλειάς για να ανακαλύψει και να δυναμώσει το σώμα του, να το κάνει ευέλικτο, ανθεκτικό, ευκίνητο, και να δώσει ώθηση στις αισθήσεις και τη φαντασία του.
Με αφορμή την εμφάνιση του Batsheva Young Ensemble στην Αθήνα, ο Οχάντ Ναχαρίν μίλησε στο dancepress.gr. Το Decadance, που θα παρουσιάσει η ομάδα, έργο που αποτελείται από αποσπάσματα παλαιότερων και πιο πρόσφατων χορογραφιών του.. «δείχνει», όπως είπε ο κ. Ναχαρίν «πολύ περισσότερο αυτό που κάνουμε τώρα, αποδίδοντας το θαυμάσια, χωρίς όμως να ξεχνά από που φτάσαμε καλλιτεχνικά ως εδώ… είμαστε κυριολεκτικά μια “δουλειά εν εξελίξει”».

Πως θα περιγράφατε το Gaga; Είναι χορευτικό λεξιλόγιο, τεχνική, ή μια φιλοσοφία της κίνησης;
Gaga είναι όλα τα παραπάνω. Είναι χορευτικό λεξιλόγιο εφόσον μιλά για χορό και διδάσκει συγκεκριμένη δουλειά. Είναι τεχνική, γιατί δίνει στο χορευτή μια συγκεκριμένη σειρά εργαλείων Gaga, που ο χορευτής χρησιμοποιεί μετά σε οποιοδήποτε στυλ χορού. Είναι φιλοσοφία της κίνησης, γιατί διερωτάται "γιατί" και "πώς" χορεύουμε και ζούμε.
Εξελίσσεται διαχρονικά το Gaga;
Τo Gaga είναι μια διαρκής αναζήτηση που πάντα θα εξελίσσεται. Είναι στη φύση του να ψάχνει διαρκώς για νέες ιδέες και νέες λύσεις. Το Gaga μας ενθαρρύνει να υπερβαίνουμε τα οικεία όριά μας, σε καθημερινή βάση.
Σαν απλός άνθρωπος, συνήθως παρατηρείτε την «κίνηση» γύρω σας; Από όπου κι αν αυτή προέρχεται… από ανθρώπους, από τα ζώα, τη φύση, ή ακόμη και την κίνηση «κατά περίσταση»;
Με ενεργοποιεί οτιδήποτε κινείται, όπως και η καθαρή φόρμα της «νεκρής φύσης».. οι γέφυρες για παράδειγμα..
Αυτή την περίοδο, υπάρχει κάτι ιδιαίτερο που σας απασχολεί και δουλεύετε πάνω σε αυτό; 
Πάντα υπάρχει κάτι παραπάνω από ένα ιδιαίτερο θέμα, να μας απασχολεί. Ένα από αυτά που ερευνούμε τελευταία, είναι και το πώς θα μετατρέψουμε δυνάμεις που κινούνται κάθετα, σε οριζόντια κίνηση…
Πηγή: dancepress.gr 
27 Νοεμβρίου 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Paul Henry R.H.A. (1876-1958) - An Irish artist noted for depicting the West of Ireland landscape/Ένας Ιρλανδός καλλιτέχνης που διακρίθηκε για την απεικόνιση του τοπίου της Δυτικής Ιρλανδίας

«Ο Paul Henry:  Ιρλανδός καλλιτέχνης που διακρίθηκε για την απεικόνιση του τοπίου της Δυτικής Ιρλανδίας σε ένα λιτό μετα-ιμπρεσιονιστικό σ...