Δευτέρα, Μαρτίου 13, 2023

Ο Μητσοτάκης μπροστά στο φάσμα της ήττας

 

https://www.thetoc.gr/Content/ImagesDatabase/p/767x430/cu608x405/0,7,608,348/pad/both/e2/e257ba83b25e4261b5e95bd6ced33612.jpg?quality=90&404=default&v=2

Τα Τέμπη διέλυσαν την υπεροχή Μητσοτάκη και φέρνουν τον φόβο της ήττας…

Γιώργος Καρελιάς

Τα απρόβλεπτα γεγονότα, οι κρίσεις, που προκαλούν αναστάτωση ή και σοκ στην κοινή γνώμη, δεν έχουν πάντα το ίδιο πολιτικό αποτέλεσμα. Το επιβεβαιώνουν παρόμοιες κρίσεις του πρόσφατου και απώτερου παρελθόντος, που θα καταγράψουμε παρακάτω.

Το μόνιμο ερώτημα μετά από ένα τέτοιο καταλυτικό γεγονός, ειδικά αν αυτό συμβαίνει κοντά σε εκλογική αναμέτρηση, είναι αν θα επιφέρει πολιτική αλλαγή. Η απάντηση δεν είναι μονοσήμαντη, όπως θα φανεί στη συνέχεια. Όμως, στη σημερινή συγκυρία, η διαπίστωση είναι αδιαμφισβήτητη: αν το σκάνδαλο των υποκλοπών κλόνισε την προβαλλόμενη έως τότε κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη, η τραγωδία των Τεμπών την διέλυσε. Η αγωνία που υπάρχει πλέον στη ΝΔ δεν είναι αν θα έχει αυτοδυναμία, αλλά αν θα είναι πρώτο κόμμα στις επερχόμενες εκλογές.

Ας ξεκινήσουμε με ορισμένα παραδείγματα κρίσεων και σοκαριστικών γεγονότων, ελληνικών και ξένων και το αποτέλεσμα που είχαν στις πολιτικές-και εκλογικές-εξελίξεις. Με χρονολογική σειρά, έχουμε τα εξής:

  • Τον Σεπτέμβριο του 1999 έγινε ο σεισμός στην Πάρνηθα, που άφησε πίσω του 143 νεκρούς και καταστροφές δισεκατομμυρίων ευρώ. Η διαχείρισή του από την κυβέρνηση Σημίτη θεωρήθηκε επιτυχής. Εννιά μήνες αργότερα οι επιπτώσεις του είχαν απορροφηθεί και το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές του 2000 και τρίτη συνεχόμενη θητεία.
  • Τον Αύγουστο του 2002, παραμονές των εκλογών, η Γερμανία επλήγη από καταστροφικές πλημμύρες με εκατοντάδες νεκρούς. Η κυβέρνηση των Σοσιαλδημοκρατών, η οποία βρισκόταν πίσω στις δημοσκοπήσεις, ανασκουμπώθηκε. Η εικόνα του καγκελάριου Σρέντερ με γαλότσες στον τόπο της τραγωδίας κυριάρχησε. Ένα μήνα αργότερα επανεξελέγη καγκελάριος.
  • Τον Μάρτιο του 2004, τρεις μέρες πριν από τις εκλογές στην Ισπανία, έγιναν βομβιστικές επιθέσεις, που στοίχισαν τη ζωή σε 190 ανθρώπους. Ο συντηρητικός πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ, που μέχρι εκείνη θεωρούνταν σίγουρος νικητής, υπό το βάρος του σοκ και άστοχων χειρισμών, ηττήθηκε από τον σοσιαλιστή Θαπατέρο.
  • Τον Αύγουστο του 2007 ξέσπασαν καταστροφικές πυρκαγιές στην Ηλεία με δεκάδες νεκρούς. Όμως, ένα μήνα αργότερα η ΝΔ του Κώστα Καραμανλή επανεξελέγη.
  • Τον Ιούλιο του 2029 συνέβη η τραγωδία στο Μάτι με 102 νεκρούς. Ένα χρόνο αργότερα η κυβέρνηση Τσίπρα έχασε τις εκλογές. Αλλά η τραγωδία στο Μάτι δεν θεωρήθηκε ως βασική αιτία της ήττας.

Με ποιαν από αυτές τις τραγωδίες μοιάζει η σημερινή των Τεμπών; Μάλλον με καμία. Διότι η αιτία της, πέρα από τον ανθρώπινο παράγοντα (ο σταθμάρχης), βρίσκεται στην προφανέστατη αδιαφορία, αβελτηρία, αδυναμία ή ανικανότητα της σημερινής κυβέρνησης να ολοκληρώσει την εγκατάσταση του συστήματος ασφαλείας, που θα απέτρεπε την τραγωδία.

Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση γνωρίζουν ότι η κοινή γνώμη καταλογίζει σ’ αυτούς την ευθύνη. Γι’ αυτό καταφεύγουν στην απέλπιδα προσπάθεια να μεταθέσουν μέρος της ευθύνης σε προηγούμενες κυβερνήσεις και να την συμψηφίσουν με τη δική τους. Όμως, η επιδίωξη αυτή σκοντάφτει σε ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είναι χτεσινή, βρίσκεται σχεδόν στο τέλος της τετραετούς θητείας της. Επομένως, οι συνήθεις δικαιολογίες «παραλάβαμε χάος» ή «δεν προλάβαμε» δεν ισχύουν. Επιπλέον, αποδείχτηκε ότι είχε προειδοποιηθεί για τους κινδύνους, αλλά οι αρμόδιοι υπουργοί τις αγνόησαν και επέπλητταν τους καταγγέλλοντες συνδικαλιστές.

Το πλήγμα για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον πρωθυπουργό είναι μεγάλο. Το δείχνουν και οι πιο «φιλικές» γι’ αυτούς δημοσκοπήσεις. Και είναι τέτοια η τάση που τα πάντα είναι πλέον ανοιχτά. Γι’ αυτό ο πρωθυπουργός θα μεταθέσει όσο μπορεί τις εκλογές, σε μια προσπάθεια να ξεθυμάνει η οργή και να αποτραπεί το ενδεχόμενο ακόμα και εκλογικής ήττας.

Η υπεροχή της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη φαινόταν δεδομένη και αδιατάρακτη μέχρι τον Ιούλιο του 2022, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Η υπεροχή αυτή κλονίστηκε έκτοτε, αλλά δεν χάθηκε. Όμως, οι επιπτώσεις από την τραγωδία των Τεμπών είναι τέτοιες που πολύ δύσκολα θα «απορροφηθούν» μέχρι τις εκλογές, όσο μακριά κι αν τις πάει ο πρωθυπουργός. Η μέχρι πρότινος σιγουριά του για άνετη εκλογική νίκη και ανανέωση της θητείας του έχει μεταβληθεί σε ψυχοφθόρα αβεβαιότητα. Ο φόβος είναι πλέον ορατός.

Ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται στη θέση που περιγράφει αυτή το ευφυολόγημα: «Δεν μπορείς να είσαι σίγουρος αν οι άνθρωποι σε ακολουθούν ή σε κυνηγούν»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: