Συρία: Στο φως σπάνιο ψηφιδωτό, ηλικίας 1600 ετών, με Έλληνες βασιλιάδες και ήρωες της Τροίας
Οι συριακές αρχές ανακοίνωσαν την Τετάρτη, την αποκάλυψη ενός ψηφιδωτού της ρωμαϊκής εποχής, που ανάγεται στον 4ο αιώνα μ.Χ. και θεωρείται ένα «από τα πιο σπάνια» και «πιο πλήρη» που έχουν βρεθεί ποτέ στη χώρα.
Οι συριακές αρχές αποκάλυψαν την Τετάρτη ένα ψηφιδωτό της ρωμαϊκής εποχής, που ανάγεται στον 4ο αιώνα μ.Χ. και θεωρείται ένα «από τα πιο σπάνια» και «πιο πλήρη» που έχουν βρεθεί ποτέ στη χώρα.
Το ψηφιδωτό, ηλικίας 1.600 ετών, βρέθηκε στην πόλη Αλ Ραστάν, στην επαρχίας Χομς της κεντρικής Συρίας. Η Αλ Ραστάν είναι χτισμένη στην τοποθεσία όπου βρισκόταν κάποτε η ελληνιστική πόλη Αρέθουσα.
Το ψηφιδωτό εικονίζει μια «σπάνια σκηνή» στην οποία «διακρίνονται καθαρά οι λεπτομέρειες και τα ονόματα των Ελλήνων βασιλέων και ηρώων που συμμετείχαν στον πόλεμο της Τροίας», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χαμάμ Σάαντ, ο διευθυντής ανασκαφών και αρχαιολογικών μελετών στη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Μουσείων.
Με έκταση 120 τετραγωνικά μέτρα, βρέθηκε σε ένα παλιό κτίριο που είχε ανασκάψει η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Συρίας. Λιβανέζοι και Σύροι επιχειρηματίες από το Μουσείο Nabu της γειτονικής χώρας αγόρασαν το ακίνητο που χρονολογείται από τον 4ο αιώνα και το δώρησαν στο συριακό κράτος.
«Αυτό που έχουμε μπροστά μας είναι μια ανακάλυψη που είναι σπάνια σε παγκόσμια κλίμακα», είπε ο Saad στο Associated Press, προσθέτοντας ότι οι εικόνες είναι «πλούσιες σε λεπτομέρειες» και περιλαμβάνουν σκηνές από τον Τρωικό πόλεμο μεταξύ Ελλήνων και Τρώων.
Το ψηφιδωτό απεικονίζει επίσης τον Ποσειδώνα, τον αρχαίο Έλληνα θεό της θάλασσας, και 40 από τις ερωμένες του.
«Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε τον τύπο του κτιρίου, είτε πρόκειται για δημόσιο λουτρό είτε για κάτι άλλο, επειδή δεν έχουμε ολοκληρώσει τις ανασκαφές ακόμα», δήλωσε ο Saad στο AP.
«Δεν διαθέτουμε κανένα παρόμοιο ψηφιδωτό», πρόσθεσε ο Saad, σημειώνοντας ότι αν και το έργο αυτό «δεν είναι το αρχαιότερο» στη Συρία, είναι όμως «το πληρέστερο και το σπανιότερο».
«Το τμήμα που έχει αποκαλυφθεί μέχρι τώρα έχει μήκος 20 μέτρα και πλάτος 6», συνέχισε, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν και άλλα τμήματα που δεν έχουν ακόμη έρθει στο φως.
Η Sulaf Fawakherji, διάσημη ηθοποιός στη Συρία και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Μουσείου Nabu, είπε ότι ελπίζει να αγοράσουν άλλα κτίρια στο Rastan, το οποίο λέει ότι είναι γεμάτο με μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς και αντικείμενα που περιμένουν να ανακαλυφθούν.
«Υπάρχουν άλλα κτίρια και είναι σαφές ότι το μωσαϊκό εκτείνεται πολύ ευρύτερα», είπε ο Fawkherji στο AP. «Το Ραστάν ιστορικά είναι μια σημαντική πόλη και θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι πολύ σημαντική πόλη πολιτιστικής κληρονομιάς για τον τουρισμό».
Πρόκειται για το ένατο ψηφιδωτό που ανακαλύφθηκε σε αυτόν τον αρχαιολογικό χώρο.
Η Συρία, μια χώρα-χωνευτήρι πολλών πολιτισμών ανά τις χιλιετίες, από τους Χαναναίους μέχρι τους Ομεϋάδες και ενδιάμεσα τους Έλληνες, τους Ρωμαίους και τους Βυζαντινούς, διαθέτει άφθονους αρχαιολογικούς θησαυρούς. Ορισμένοι καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου που ξεκίνησε το 2011.
Στην πόλη Χομς, η Εκκλησία Ουμ αλ Ζινάρ κάηκε και το τέμενος Χαλίντ Ιμπν αλ Ουάλιντ υπέστη ζημιές ενώ από τη Ραστάν κλάπηκαν ψηφιδωτά.
Πηγές: Ναυτεμπορική, Hellas Journal, iefimerida
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου