Δευτέρα, Νοεμβρίου 21, 2022

Η Αμερική αξίζει καλύτερα από τον Ντόναλντ Τραμπ: το Editorial των N.Y.Times για την “υποψηφιότητα Τραμπ”

https://static01.nyt.com/images/2022/11/20/opinion/15Trump2024-1/merlin_216705732_aa0eb6c2-1809-432f-8181-c844c2057b20-superJumbo.jpg?quality=75&auto=webp

Opinion

America Deserves Better

 Than Donald Trump

 

Το Editorial των N.Y.Times για την “υποψηφιότητα Τραμπ”,  που ασμένως συνυπογράφουμε…


“Η Αμερική αξίζει καλύτερα από τον Ντόναλντ Τραμπ” επιγράφεται το σημερινό editorial της συντακτικής ομάδας των New York Times, και είναι, αναμφίβολα, από εκείνες τις (ελάχιστες) στιγμές της δημοσιογραφίας που ευλόγως πρέπει να επικροτηθεί. Πρώτον, γιατί η έγκυρη αμερικανική εφημερίδα δεν διστάζει να παρέμβει σε ένα μείζον θέμα (όπως πιστεύει), ακόμα κι αν επιβεβαιώνει αυτό που ιστορικά είναι: φιλικά διακείμενη στους Δημοκρατικούς. Δεύτερον, διότι εκτιμά πως πρέπει να το κάνει γιατί αυτό υπερβαίνει τις πεποιθήσεις της και αφορά την ουσία των θεσμών του αμερικανικού δημοκρατικού πολιτεύματος.

Αυτό, δηλαδή, που και δικαιούνται και οφείλουν να κάνουν τα μέσα ενημέρωσης, πάντοτε, βεβαίως, με επιχειρηματολογία και όχι με πυροτεχνήματα και ύβρεις. Η υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ (η οποία ανακοινώθηκε, αλλά μένει να αποδειχθεί εάν θα αντέξει στον χρόνο που απομένει μέχρι την οριστικοποίηση των χρισμάτων και των συνθηκών για τις προεδρικές εκλογές του 2024) είναι η αφορμή του editorial. Η ουσία, ωστόσο, αφορά την μεγάλη ανησυχία για την επικράτηση της αντίληψης του τραμπισμού που προκάλεσε τον μεγαλύτερο εσωτερικό διχασμό που έχουν ζήσει οι ΗΠΑ μετά τον Εμφύλιο.

Γράφουν οι New York Times:

 https://static01.nyt.com/images/2022/11/09/opinion/00trump2024-Jan6/00trump2024-Jan6-superJumbo.jpg?quality=75&auto=webp

 

Η Αμερική αξίζει καλύτερα από τον Ντόναλντ Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος παραπέμφθηκε δύο φορές επειδή προσπάθησε να υπονομεύσει την ακεραιότητα των προεδρικών εκλογών του 2020, λέει ότι θα είναι υποψήφιος ξανά για πρόεδρος το 2024.

Η νέα του εκστρατεία ξεκίνησε με την ίδια ασχήμια, ψέματα και χάος όπως η προηγούμενη, αλλά εγκυμονεί ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους για την αμερικανική δημοκρατία.

Ο κ. Τραμπ και οι υποστηρικτές του δεν μπορούν πλέον να προσποιούνται ότι είναι καλόπιστοι συμμετέχοντες στη δημοκρατική διαδικασία. Έχουν κατοχυρώσει την άρνηση αποδοχής αρνητικών εκλογικών αποτελεσμάτων ως καθοριστικό χαρακτηριστικό του πολιτικού τους κινήματος, προσπάθησαν να εγκαταστήσουν αληθινούς πιστούς στα τοπικά και κρατικά εκλογικά γραφεία και έδειξαν προθυμία να καταφύγουν στη βία.

Ο κ. Τραμπ είναι ακατάλληλος για δημόσια αξιώματα. Ως πρόεδρος, έδειξε ότι είναι ανίκανος . Θα έπρεπε να είχε καταδικαστεί από τη Γερουσία το 2019 για κατάχρηση εξουσίας και το 2021 για υποκίνηση εξέγερσης. Οι ψηφοφόροι τον απέρριψαν στην κάλπη μετά τη δεύτερη εκστρατεία του, αλλά έχει το νόμιμο δικαίωμα να προσπαθήσει ξανά, επομένως οι Αμερικανοί πρέπει να αντέξουν τη δοκιμασία μιας τρίτης υποψηφιότητας. Εάν εξακολουθεί να είναι στην κούρσα όταν θα γίνουν οι πρώτες ψηφοφορίες το 2024, οι εκλογές θα είναι και πάλι ένα δημοψήφισμα για την αμερικανική δημοκρατία, γιατί εάν το σύστημα διακυβέρνησής μας θέλει να επιβιώσει, οι ψηφοφόροι πρέπει να επιλέξουν ηγέτες που αποδέχονται και υποτάσσονται στον κανόνα του νόμου.

Οι πρώτες πολιτειακές προκριματικές εκλογές, ωστόσο, απέχουν ακόμη περισσότερο από ένα χρόνο και μέχρι τότε, υπάρχει δουλειά που πρέπει να γίνει.

Το Κογκρέσο πρέπει να εγκρίνει ένα νομοσχέδιο για την αναθεώρηση του νόμου για την καταμέτρηση των εκλογών πριν από το τέλος του έτους, ώστε να καταστήσει πιο δύσκολο για τους υποστηρικτές του Κογκρέσου του κ. Τραμπ, ή οποιονδήποτε άλλο υποψήφιο για την προεδρία, να αμφισβητήσουν τα εκλογικά αποτελέσματα που υποβάλλονται από τις πολιτείες. Η νομοθεσία περιλαμβάνει επίσης άλλες διασφαλίσεις. Για παράδειγμα, θα κατευθύνει τις διαφωνίες για την καταμέτρηση ψήφων στα δικαστήρια, δίνοντας τον τελευταίο λόγο στους δικαστές και όχι στους κομματικούς αξιωματούχους.

Οι Αμερικανοί ψηφοφόροι απέρριψαν την περασμένη εβδομάδα κάθε έναν από τους πιο επικίνδυνους αρνητές εκλογών που διεκδικούσαν βασικά κρατικά αξιώματα σε πολιτείες μάχης – από τον Mark Finchem και τον Jim Marchant μέχρι τον Tudor Dixon και τον Kari Lake. Ωστόσο, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος ανάμειξης από πολιτειακούς και τοπικούς εκλογικούς αξιωματούχους και μέλη του Κογκρέσου που αρνούνται ότι ο κ. Τραμπ έχασε τις εκλογές του 2020 .

Πρέπει επίσης να συνεχιστούν οι νομικές διαδικασίες εναντίον του κ. Τραμπ και οι έρευνες που σχετίζονται με τις ενέργειές του γύρω στις 6 Ιανουαρίου, την παρέμβαση στις εκλογές στη Τζόρτζια και τον λάθος χειρισμό απόρρητων πληροφοριών στο σπίτι του στη Φλόριντα. Το να του επιτραπεί να αποφύγει τη νομική ευθύνη δηλώνοντας τον εαυτό του υποψήφιο για το αξίωμα θα ήταν επικίνδυνο.

Ο ρόλος των Ρεπουμπλικανών

Ο κ. Τραμπ έχει πολλούς πιστούς υποστηρικτές, οι οποίοι τον θεωρούν έναν ελαττωματικό αλλά αποτελεσματικό πρωταθλητή. Η άνοδός του στην εξουσία βασίστηκε στην ιδέα ότι είναι νικητής και, για πολλούς Ρεπουμπλικάνους, η νίκη του το 2016 ήταν επαρκής δικαιολογία για τον υποστήριξή του. Επέτρεψε στο κόμμα να μειώσει τους φόρους και να αναλάβει τον σταθερό έλεγχο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ανοίγοντας μια εποχή συντηρητικής νομολογίας, συμπεριλαμβανομένης της ανατροπής του Roe εναντίον Wade φέτος.

Αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι, ακόμη και εκείνοι που συμμερίζονται τις απόψεις του κ. Τραμπ για θέματα όπως η Κίνα, το εμπόριο και η μετανάστευση, θα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι είναι κοντόφθαλμη η επιδίωξη τέτοιων στόχων υπονομεύοντας την ακεραιότητα της πολιτικής διαδικασίας. Εάν οι Αμερικανοί αμφιβάλλουν για τη νομιμότητα των εκλογών και οι ηγέτες τους τροφοδοτούν και πυροδοτούν αυτές τις αμφιβολίες, δεν θα αποδέχονται πλέον τη νομιμότητα των αποφάσεων ή των πολιτικών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης που έρχονται σε αντίθεση με τις απόψεις τους. Χωρίς αυτή τη θεμελιώδη αρχή της δημοκρατικής διακυβέρνησης, η αμερικανική δημοκρατία καταρρέει.

Η ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος αρχικά προσπάθησε να αποτρέψει την άνοδό του, αλλά στα τέσσερα χρόνια της προεδρίας του κ. Τραμπ δεν κατάφεραν να τον θέσουν υπόλογο κάθε φορά που είχαν την ευκαιρία να το κάνουν. Από τότε που έφυγε από το αξίωμα, συνέχισαν να αφήνουν τη λατρεία της προσωπικότητας γύρω του να αναπτύσσεται ανεξέλεγκτα, ακόμη και όταν απαιτεί προσωπική πίστη και τιμωρεί όσους από το κόμμα τον αψηφούν, και πολλοί αρνήθηκαν να καταδικάσουν ακόμη και τις χειρότερες υπερβολές του.

Για να δουν την έκταση της ζημιάς που έχει προκαλέσει η υποστήριξη στον κ. Τραμπ, οι Ρεπουμπλικάνοι μπορεί να κοιτάξουν σε οποιαδήποτε από τις κοινότητες και τους θεσμούς – σχολεία, πανεπιστήμια, εκκλησίες και ένοπλες δυνάμεις, μεταξύ άλλων – στις οποίες ανήκουν οι υποστηρικτές τους. Ο Τραμπισμός έχει αποδειχθεί ότι είναι επιζήμια και διχαστική δύναμη ακόμη και μεταξύ των συντηρητικών ισχυρών. Οι Ευαγγελικοί Χριστιανοί, για παράδειγμα, έχουν διχαστεί βαθιά, όχι βάσει κομματικών γραμμών, αλλά επειδή, όπως έγραψε ο Peter Wehner πέρυσι στο The Atlantic, σε πολλές εκκλησίες, το να θεωρούνται πιστοί τώρα σημαίνει ότι δηλώνουν τυφλή πίστη σε έναν πρώην πρόεδρο.

Η υποψηφιότητα του κ. Τραμπ θα πρέπει να χρησιμεύσει ως ένα ξεκάθαρο κάλεσμα προς όσους είναι πρόθυμοι να αγωνιστούν για την ψυχή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Αν και αυτό το συμβούλιο δεν υποστηρίζει πολλές από τις πολιτικές τους θέσεις, ορισμένες ηγετικές προσωπικότητες του κόμματος – όπως ο πρώην αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, η εκπρόσωπος Λιζ Τσένι του Ουαϊόμινγκ, ο Κυβερνήτης Ρον ΝτεΣάντις της Φλόριντα, η πρώην πρέσβης των Ηνωμένων Εθνών Nikki Haley, ο γερουσιαστής Tim Scott του Η Νότια Καρολίνα και ο κυβερνήτης Κρις Σουνούνου του Νιού Χάμσαϊρ, μεταξύ άλλων — έχουν επιδείξει αφοσίωση στο κράτος δικαίου και ικανότητα διακυβέρνησης.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Traffic (2000): ο κολασμένος χώρος της διακίνησης των ναρκωτικών στα σύνορα Μεξικού-ΗΠΑ

Το Traffic ( ελληνικά : Κυκλοφορία ) είναι μια κινηματογραφική αμερικανική ταινίου είδους εγκληματικού δράματος του 2000 σε σκηνοθεσία του ...