Τρίτη, Νοεμβρίου 29, 2022

Ξένη Δημητρίου και Κώστας Βαξεβάνης αποδόμησαν στο Ειδικό Δικαστήριο κάθε ισχυρισμό περί ενοχής Παπαγγελόπουλου και Τουλουπάκη για το σκάνδαλο Novartis και την παράβαση καθήκοντος

 

Ειδικό Δικαστήριο: Αιφνιδιασμένη για την παραίτηση Ράικου δήλωσε η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου – “Δεν σκέφτηκα ότι αφορούσε τον Παπαγγελόπουλο”

Είχαν καλές σχέσεις είπε στην κατάθεσή της. Νέα επίθεση εξαπέλυσε κατά Ράικου ο Κ. Βαξεβάνης, λέγοντας πως δεν έπρεπε να συμμετάσχει στην έρευνα Novartis.

Ειδικό Δικαστήριο: Αιφνιδιασμένη για την παραίτηση Ράικου δήλωσε η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου – “Δεν σκέφτηκα ότι αφορούσε τον Παπαγγελόπουλο” eurokinissi
Με νέα «επίθεση» στην Ελένη Ράικου και εκφράζοντας την πεποίθηση ότι έπρεπε να μη συμμετάσχει στην έρευνα Novartis εφόσον βρέθηκαν χρήματα σε κοινό λογαριασμό με το σύζυγο της ολοκληρώθηκε η κατάθεση του Κώστα Βαξεβάνη* στο Ειδικό Δικαστήριο.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την κατάθεση του δημοσιογράφου και ολοκληρώθηκε με την κατάθεση της πρώην εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, η οποία θα συνεχίσει και αύριο να καταθέτει στη δίκη με κατηγορούμενος τον πρώην αναπληρωτή υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την εισαγγελέα Ελένη Τουλουπακη.
Η Ξένη Δημητρίου στην κατάθεση της αναφέρθηκε στα γεγονότα εκείνης της περιόδου και στο πως έδωσε εντολή για τη διερεύνηση της υπόθεσης της Novartis μετά από δημοσιεύματα που της διαβίβασε ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.
Χαρακτήρισε καλή τη συνεργασία της με την Ελένη Ράικου, καταθέτοντας πως «ήταν μια πολύ καλή συνεργασία και η κυρία Ράικου αμέσως είχε συντάξει το αίτημα δικαστικής συνδρομής, ζητώντας στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα. Εκείνη τη  στιγμή, εκτός από δημοσιεύματα δεν υπήρχε κάτι άλλο. Το μόνο που μπορούσε να κάνει ήταν αίτημα δικαστικής συνδρομής και αυτό ήταν πολύ σωστό».
Ειδικό Δικαστήριο

eurokinissi

Η μάρτυρας δικαιολόγησε πάντως μια πιθανή ερώτηση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου προς την κυρία Ράικου σχετικά με την ύπαρξη πολιτικών προσώπων στην υπόθεση.
Μάρτυρας: Από πρώτη στιγμή σε όλα τα δημοσιεύματα γίνεται νύξη για πολιτικά πρόσωπα. Όταν βοά ο τύπος για πολιτικά πρόσωπα, έχουν αναφερθεί Πρωθυπουργοί, έχει γραφτεί το όνομα Σαμαρά, μπορεί δικαιολογημένα να την πήρε τηλέφωνο και να της είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος «έχεις πολιτικά πρόσωπα»;
Πρόεδρος : Δεν υπήρχαν κάποια έγγραφα FBI που τους είχαν δεσμεύσει να μην χρησιμοποιηθούν ως πηγές;
Μάρτυρας : Το έχω ακούσει από τον Τύπο.
Πρόεδρος : Είχε η κυρία Ράικου την άνεση να σας πει για τον κ. Παπαγγελόπουλο;
Μάρτυρας : Βεβαίως.
Πρόεδρος : Δε σας παραπονέθηκε ποτέ;
Μάρτυρας : Ποτέ.
Πρόεδρος : Οι σχέσεις της κυρίας Ράικου με τον κ. Παπαγγελόπουλο πως ήταν;
Μάρτυρας : Εκείνοι ξέρουν. Από τα δημοσιεύματα ξέρω ότι είχαν φιλικές σχέσεις και μάλιστα και πως μετά από την παραίτηση της, συνευρέθηκε με τον κ. Παπαγγελόπουλο σε τραπέζι. Εκείνη το είπε στη Βουλή.
Σχετικά με τον ισχυρισμό της Ελένης Ράικου ότι της δημιουργήθηκε η πεποίθηση πως ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος σε τηλεφώνημα του της ζητούσε να κατασκευάσει στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα, η Ξένη Δημητρίου ξεκαθάρισε πως κάτι τέτοιο δεν θα ήταν δυνατό. «Πως να γίνει αυτό; Αυτό είμαι αδύνατον ακόμα και για ένα διεφθαρμένο δικαστικό λειτουργό. Η κυρία Ράικου ήταν επικεφαλής, οι επίκουροι χειρίζονταν την υπόθεση. Πως να κατασκευάσεις στοιχεία για μία υπόθεση που δεν είναι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Τι να κατασκευάσεις; Τα κατασχεθέντα έχουν πάει στη διεύθυνση εγκληματολογικών ερευνών, τι να κατασκευάσεις;» ανέφερε.
Ειδικό Δικαστήριο

eurokinissi

«Αιφνιαδιασμένη» δήλωσε από την παραίτηση της Ελένης Ράικου, καθώς είχαν συναντηθεί δυο ημέρες νωρίτερα και δεν είχε γίνει κάποια αναφορά από την πλευρά της. «Όταν γύρισα, είδα την παραίτηση, πήρα και την εφημερίδα. Δεν κατάλαβα τίποτα. Δεν κατάλαβα γιατί δεν μου έχει μιλήσει. Δεν ταιριάζει το  δημοσίευμα με την αναφορά της» είπε η κυρία Δημητρίου.
Βέβαια, ξεκαθάρισε σε σχετική ερώτηση ότι δεν σκέφτηκε καθόλου ότι η παραίτηση θα μπορούσε να αφορά στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και σε παρέμβαση του. «Εγώ θα υποστήριζα την παραμονή της στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Δεν μου είχε περάσει από μυαλό ότι θα αντικατασταθεί διότι έτρεχαν σοβαρές υποθέσεις και δεν μου είχε δώσει δικαίωμα ότι δεν ήταν ικανή».
Πρόεδρος : Ποιος θα ήθελε να την οδηγήσει στην έξοδο;
Μάρτυρας : Κανένας. Μόνη της οδηγήθηκε. Δεν υπήρχε περίπτωση εγώ να την πάρω να την ρωτήσω. Εκείνη έπρεπε να με πάρει τηλέφωνο και μου εξηγήσει. Αυτό απαιτεί η δεοντολογία.
Πρόεδρος : Πως δημοσιεύτηκε αυτή η αναφορά αφού είχε τελειώσει το θέμα;
Μάρτυρας : Είχε τελειώσει. Είχε διευθετηθεί το θέμα.
Πρόεδρος : Η παραίτηση δεν είχε σχέση με δημοσίευμα; Τι λέτε;
Μάρτυρας : Τότε, μου ήταν ανεξήγητη. Όταν όμως μου ήρθε αναφορά με καταθέσεις σε κοινό λογαριασμό εκείνης και συζύγου της, έδωσα εντολή, να επιληφθεί αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Εκείνος το χρέωσε να γίνει έρευνα.
____________________

Δεν υπάρχουν σχόλια: