Τρίτη, Νοεμβρίου 01, 2022

«Εθνικοσοσιαλιστικές πολιτικές βιβλιοθηκών και πρακτικές στην Ευρώπη».

 https://www.avgi.gr/sites/default/files/styles/main/public/2021-01/vivlio_0.jpg?itok=5_Je6mvI


Περί βιβλιοθηκών... και εθνικοσοσιαλισμού

Καλλίμαχος
 

Οι βιβλιοθήκες, πέρα από το να συγκεντρώνουν τεκμήρια (έντυπα ή ψηφιακά), ασχολούνται και με την προσπάθεια καταγραφής ειδικών ζητημάτων που τις απασχολούν, και άρα με τη δημιουργία νέας γνώσης και πληροφορίας. Σε αυτό το πλαίσιο, και σύμφωνα με τους σκοπούς της, η Εθνική Βιβλιοθήκη του Λουξεμβούργου -τα ερευνητικά ενδιαφέροντα της οποίας αφορούν το πεδίο των βιβλιοθηκών από την περίοδο του scriptorium Echternach (7ος αιώνας μ.Χ.) μέχρι τις μέρες μας- διοργάνωσε από τις 26 έως τις 29 Οκτωβρίου συνέδριο με θέμα «Εθνικοσοσιαλιστικές πολιτικές βιβλιοθηκών και πρακτικές στην Ευρώπη».

Σημείο εκκίνησης για το συγκεκριμένο συνέδριο ήταν η παρατήρηση ότι στο Λουξεμβούργο, και σε ολόκληρη την Ευρώπη, το πεδίο των βιβλιοθηκών άλλαξε ριζικά κατά την περίοδο του Τρίτου Ράιχ. Και ενώ έχει μελετηθεί σχετικά επαρκώς η κατάσταση των βιβλιοθηκών στη Γερμανία την περίοδο αυτή, δεν έχουν ερευνηθεί και δεν έχουν αναδειχθεί οι επιπτώσεις του εθνικοσοσιαλισμού στις βιβλιοθήκες των χωρών που ήταν υπό την κατοχή της Γερμανίας. Οι ναζί δεν εφάρμοσαν ενιαία πολιτική στις χώρες υπό την κατοχή τους. Πολλές και διαφορετικές πολιτικές για το βιβλίο και τις βιβλιοθήκες εφαρμόστηκαν κατά περιοχή. Το συνέδριο αυτό θα επικεντρωθεί στις χώρες αυτές.

Μεταξύ των διαφόρων ερευνητικών εισηγήσεων που παρουσιάστηκαν είναι:

Τα τσεχικά βιβλία και περιοδικά στη Γερμανική Βιβλιοθήκη στη Λειψία, η Βιβλιοθήκη της Πράγας ως θύμα της ναζιστικής πολιτικής βιβλιοθηκών στην κατεχόμενη Τσεχοσλοβακία, το τοπίο των βιβλιοθηκών υπό τον φασισμό στην Αυστρία με παράδειγμα τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Βιέννης, η Βιβλιοθήκη του Εργατικού Επιμελητηρίου της Στυρίας μεταξύ 1938 και 1945, η ληστεία των ιδιωτικών εβραϊκών βιβλιοθηκών από τους ναζί στη Γαλλία, οι σιωπηλές απολύσεις του προσωπικού των βιβλιοθηκών εβραϊκής καταγωγής στην Ολλανδία, η πολιτική βιβλιοθηκών των ναζιστικών Αρχών στη Λετονία, εσθονικές βιβλιοθήκες κατά τη γερμανική κατοχή 1941-1944, οι πτυχές των πολιτιστικών πολιτικών, μουσείων και βιβλιοθηκών του Τρίτου Ράιχ στα κατεχόμενα εδάφη της ΕΣΣΔ, ναζιστική πολιτική βιβλιοθηκών στην κατεχόμενη Πολωνία, το πεδίο των βιβλιοθηκών στο Λουξεμβούργο, στην Ολλανδία και στο Βέλγιο.

Μεταξύ αυτών και δύο με ελληνικό ενδιαφέρον:

Δημήτριος Βαρβαρίτης: Το Einsatzstab Reichsleiter Rosenberg και η κατάσχεση των Εβραϊκών Βιβλιοθηκών της Ελλάδας. Πρόκειται για τη ναζιστική οργάνωση που μεθόδευσε και υλοποίησε την κλοπή έργων τέχνης κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, και

Εύα Σεμερτζάκη, Γιώργος Γλωσσιώτης: Εθνικοσοσιαλισμός και πολιτική βιβλιοθηκών στην πράξη: η περίπτωση της Ελλάδας, 1936-1944, με ιδιαίτερη μνεία στην περίοδο του Μεταξά και της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου.

Η βιβλιοθήκη ως χώρος μελέτης και μνήμης για θέματα που ακόμα απασχολούν τους ανθρώπους και τις κοινωνίες μας.

kallimachos.avgi@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

WINNERS' CONCERT – CONCURSO TENOR VIÑAS – Gran Teatre del Liceu

Founded in 1963 by Jacint Vilardell to commemorate the Catalan tenor Francisco Viñas, the Competition has become one of the major contests i...