Κυριακή, Σεπτεμβρίου 08, 2019

Ο ψυχοθεραπευτής που αγαπήσαμε από τα μυθιστορήματά του


Ίρβιν Γιάλομ: "αυτό που έχει σημασία στην ψυχοθεραπεία είναι η προσωπική εντιμότητα και διαφάνεια"

PsychologyNow Team

o ίρβιν γιάλομ στο Online course ο Ίρβιν γιάλομ και η τέχνη της Ψυχοθεραπείας

Ο Ίρβιν Γιάλομ γεννήθηκε το 1931 στην Ουάσιγκτον και είναι Αμερικανός ψυχοθεραπευτής, συγγραφέας και ομότιμος καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.


Αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εν ζωή εκπροσώπους της υπαρξιακής σχολής ψυχοθεραπείας και είναι συγγραφέας του εγκυρότερου και πληρέστερου εγχειριδίου υπαρξιακής ψυχοθεραπείας "Yπαρξιακή Ψυχοθεραπεία".
Είναι ένας από τους καλύτερους ψυχοθεραπευτές του καιρού του, αλλά αυτό μάλλον το γνωρίζουν ή το έχουν ακούσει αρκετοί. Είναι ο εμπνευστής της υπαρξιακής σχολής της ψυχοθεραπείας, στην οποία ο θεραπευτής δίνει ιδιαίτερη σημασία στον τρόπο που ο θεραπευόμενος χειρίζεται τέσσερα θεμελιώδη ζητήματα της ύπαρξής του: τη μοναξιά, το αναπόφευκτο του θανάτου, την απουσία εγγενούς νοήματος στη ζωή και την ελευθερία. Έχει συγγράψει αρκετά εξαιρετικά εγχειρίδια ψυχοθεραπείας και πολλά συναρπαστικά μυθιστορήματα, όπως το «Στο ντιβάνι» ή το «Όταν έκλαψε ο Νίτσε», που είναι από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία στην Ελλάδα την τελευταία εικοσαετία. Tα βιβλία του στην Ελλάδα κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις ΑΓΡΑ υπό την εξαιρετική μετάφραση και απόδοση των Ευαγγελία Ανδριτσάνου και Γιάννη Ζέρβα.
O Ίρβιν Γιάλομ με τον πατέρα του Μπέντζαμιν
Ο Ίρβιν Γιάλομ με τον πατέρα του, Μπέντζαμιν Γιάλομ.
Παιδί πάμφτωχων, αμόρφωτων Πολωνοεβραίων μεταναστών, που έφτασαν στη Γη της Επαγγελίας από ένα χωριό της Ρωσίας και εργάστηκαν σκληρά για να οικοδομήσουν μια νέα ζωή, ξεκινώντας από ένα μπακάλικο σε μια κακόφημη γειτονιά της Ουάσιγκτον. «Όταν ήμουν παιδί, δεν μου άρεσε καθόλου η ζωή μου, η γειτονιά μου, το σχολείο μου, τα παιδιά με τα οποία έπαιζα», γράφει στην αυτοβιογραφία του. «Ήθελα να έρθει κάποιος να με σώσει από όλα τούτα». Τελικά, ελλείψει σωτήρα ή μέντορα, αναγκάστηκε να σώσει ο ίδιος τον εαυτό του. Μελέτησε σκληρά και κατόρθωσε να μπει στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον, από όπου πήρε μετεγγραφή στο τρίτο έτος για το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.
Στις 27 Ιουνίου 1954 παντρεύτηκε τη σύζυγό του Μαίριλυν, την οποία γνώρισε στα 15 του χρόνια.
Στις 27 Ιουνίου 1954 παντρεύτηκε τη σύζυγό του Μαίριλυν, την οποία γνώρισε στα 15 του χρόνια.
Από εκεί βρέθηκε στη Βαλτιμόρη και στο νοσοκομείο Τζονς Χόπκινς, όπου ολοκλήρωσε την ειδικότητά του στην ψυχιατρική. Στα 15 του χρόνια γνώρισε και ερωτεύτηκε τη Μαίριλυν Καίνικ, «ένα πολύ μικροκαμωμένο, πολύ γλυκό κορίτσι με μακριά καστανόξανθα μαλλιά, γεμάτο ζωντάνια, που συγκέντρωνε όλα τα βλέμματα», με την οποία απέκτησε τέσσερα παιδιά και μοιράζεται τη ζωή του έως σήμερα. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 ξεκίνησε τη μακρόχρονη καριέρα του στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, όπου είναι επίτιμος διδάκτωρ ψυχιατρικής.
Η οικογένεια Γιάλομ
Η οικογένεια του Ίρβιν και της Μαίριλυν Γιάλομ
Ταυτόχρονα εργάστηκε ως ψυχοθεραπευτής τόσο σε ατομικές όσο και σε ομαδικές συνεδρίες και έχει υπάρξει θερμός οπαδός της ανθρωπιστικής προσέγγισης στη θεραπεία, της αυτοαποκάλυψης του θεραπευτή, ο οποίος θεωρεί ότι πρέπει να μοιράζεται σκέψεις και συναισθήματα με τον θεραπευόμενο – «αυτό που έχει σημασία στην ψυχοθεραπεία είναι η προσωπική εντιμότητα και διαφάνεια, όχι η επαγγελματική αυθεντία», γράφει.
Όλη η οικογένεια στο Χάναλεϊ της Χαβάης το 2015.
Όλη η οικογένεια στο Χάναλεϊ της Χαβάης το 2015.
Θέλησε να γίνει γιατρός μόλις στα 14 του, μια νύχτα που ο πατέρας του υπέστη καρδιακή προσβολή και η μητέρα του τον υπέδειξε ως υπεύθυνο γι’ αυτό, φωνάζοντάς του επανειλημμένα: «Εσύ! Εσύ τον σκότωσες!». Όταν έφτασε στο σπίτι ο γιατρός Μάντσεστερ, «ακούμπησε το χέρι του στο κεφάλι μου, μου ανακάτεψε τα μαλλιά» και τον καθησύχασε ότι ο πατέρας του θα γίνει καλά. Τότε αποφάσισε να προσφέρει σε άλλους με κάποιον τρόπο την ανακούφιση που του είχε δωρίσει εκείνος ο καλός γιατρός. Άραγε νιώθει ότι τα κατάφερε; «Ναι, έτσι νομίζω», μου απαντά. «Πρόσφερα παρηγοριά σε πάρα πολλούς ανθρώπους εδώ και πολλά χρόνια. Παρότι έγραψα πολύ και δίδαξα στο πανεπιστήμιο, ήμουν πάντα θεραπευτής, είδα πολλούς ασθενείς και πρόσφερα πολλή ανακούφιση».
Εκατοντάδες άνθρωποι έσπευσαν το 2009 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για να παρακολουθήσουν την ομιλία του Ίρβιν Γιάλομ.
Εκατοντάδες άνθρωποι έσπευσαν το 2009 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για να παρακολουθήσουν την ομιλία του Ίρβιν Γιάλομ.
Παρακολουθήστε την ταινία για τη ζωή του Ίρβιν Γιάλομ: Ο Κήπος του Γιάλομ: Η φιλοσοφία μίας Ζωής
Θέλετε να γνωρίσετε περισσότερα για τη ζωή, το έργο και το θεραπευτικό έργο του σπουδαίου Ίρβιν Γιάλομ; Εγγραφείτε στο TherapyNetwork.eu και παρακολουθήστε το Online course "Ο Ίρβιν Γιάλομ και η Τέχνη της Ψυχοθεραπείας" και τον Ίρβιν Γιάλομ να κάνει συνεδρίες με πραγματικούς θεραπευόμενους.
Παρακολουθήστε τον Ίρβιν Γιάλομ στο TherapyNetwork.eu να κάνει εποπτεία σε τρεις θεραπευτές.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα για τον Ίρβιν Γιάλομ:
Ίρβιν Γιάλομ: «Όσο αναζητούμε σκόπιμα το νόημα της ζωής, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να το βρούμε»
O Ίρβιν Γιάλομ φτάνει πλέον στο σημείο να αντιμετωπίσει το θάνατό του
Ο Irvin Yalom για την Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεία και το Άγχος του Θανάτου

 Πηγή φωτογραφιών: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: