Πέμπτη, Απριλίου 27, 2017

Στοιχεία-σοκ της Κομισιόν: Τουλάχιστον ένας στους τρεις Έλληνες αντιμέτωπος με τη φτώχεια!

  • Η Βουλγαρία και η Ρουμανία σε χειρότερη θέση από την Ελλάδα
  • Πρώτη η Ελλάδα στην ανεργία μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.
Δύσκολη παραμένει η κοινωνική και οικονομική η κατάσταση στην Ελλάδα καθώς η χώρα παρουσιάζει τον μεγαλύτερο κίνδυνο για φτωχοποίηση και απομόνωση, σύμφωνα με την Κομισιόν.
Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τα στοιχεία του 2015 δόθηκε στη δημοσιότητα και δείχνει πως η χώρα μας είναι «πρωταθλήτρια» στα οικονομικά προβλήματα των πολιτών της.
Συγκεκριμένα, με αφορμή την παρουσίαση των συστάσεών της Επιτροπής για τα εργασιακά δικαιώματα στην ευρωζώνη στην Ελλάδα καταγράφεται ο μεγαλύτερος κίνδυνος φτωχοποίησης, καθώς το 35,7% του πληθυσμού απειλείται από φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό.
Περισσότεροι από ένας στους πέντε πολίτες, ποσοστό 22,2%, αντιμετωπίζουν σοβαρές υλικές στερήσεις.
Στην ευρύτερη Ευρωπαϊκή Ένωση, σε δυσμενέστερη θέση από την Ελλάδα βρίσκονται η Βουλγαρία και η Ρουμανία, και στην επίδραση των κοινωνικών παροχών στην καταπολέμηση της φτώχειας. Όπερ και σημαίνει ότι η «βαθμολογία» είναι ιδιαίτερα χαμηλή και για το κράτος πρόνοιας.
Η επίδραση των κοινωνικών δαπανών – πλην συντάξεων – υπολογίζεται μόλις στο 4,1%, τη στιγμή που ο μέσος όρος στην ευρωζώνη το 2015 ήταν υπερδιπλάσιος, ανερχόμενος στο 8,5%.
Το αξιοπερίεργο είναι πως υπάρχει αδυναμία αντιμετώπισης της ένδειας, ενώ η Ελλάδα ξόδευε αναλογικά περισσότερα χρήματα σε προγράμματα κοινωνικής προστασίας από τα υπόλοιπα 14 κράτη-μέλη της ευρωζώνης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, το 2015 οι δαπάνες της ελληνικής γενικής κυβέρνησης για κοινωνική προστασία ήταν ισοδύναμες με το 20,5% του ΑΕΠ, ενώ ο μέσος όρος στην ευρωζώνη ήταν 20,1%.
Τα κενά του κοινωνικού κράτους επεκτείνονται και στον χώρο της Υγείας, με το 12,3% του πληθυσμού να δηλώνει πως δεν έλαβε ιατρική περίθαλψη την οποία είχε ανάγκη. Είναι η δεύτερη χειρότερη επίδοση στην ευρωζώνη. Πιο κάτω από τη χώρα μας είναι μόνο η Εσθονία, με 12,7%.
Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες που αντιμετωπίζουν τα σοβαρότερα προβλήματα εισοδηματικής ανισότητας στη νομισματική ένωση. Το πλουσιότερο 20% του πληθυσμού είχε εισοδήματα εξίμισι φορές μεγαλύτερα από το φτωχότερο 20%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη

  Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη pelop.gr  Πελοπόννησος Newsroom ...