Πέμπτη, Δεκεμβρίου 01, 2016

Η Θεσσαλονίκη δεν ξεχνά το Ολοκαύτωμα


Δαυίδ Σαλτιέλ, Γιάννης Μπουτάρης 
  Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ
Επιταχύνονται οι διαδικασίες αλλά όχι χωρίς προσκόμματα και τεχνικές δυσκολίες σχετικά με τη δημιουργία Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη.
Οπως όλα δείχνουν, το τετραήμερο ταξίδι -11 με 15 Δεκεμβρίου- του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη και του προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ, σε Παρίσι και Βερολίνο θα είναι καθοριστικό σε ό,τι αφορά το ξεκαθάρισμα εκκρεμοτήτων αφενός της χρηματοδότησης, αφετέρου του σχήματος που θα έχει τελικά το νομικό πρόσωπο που θα αναλάβει τη διαχείρισή του, ενώ ασάφεια υπάρχει για το πώς θα ξεπεραστούν ζητήματα που άπτονται της οικοδόμησης.
«Μόνο καλά νέα περιμένουμε από αυτό το ταξίδι. Στο Βερολίνο θα αναπτύξουμε τις ιδέες και το πρόγραμμά μας στο γερμανικό κοινοβούλιο για να προχωρήσει η επιχορήγηση των 10 εκατ. ευρώ, τα οποία έχουν προϋπολογιστεί από το γερμανικό κράτος για τη δημιουργία του μουσείου», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 fm», ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας, Δαυίδ Σαλτιέλ.
Τονίζοντας ότι «η Θεσσαλονίκη είναι αρκετά ώριμη να ξαναδεί το παρελθόν και να προχωρήσουμε στο μέλλον, ενωμένοι, αγαπημένοι, κατά του ρατσισμού και του αντισημιτισμού, πράγματα που δυστυχώς είναι και σήμερα πάλι επίκαιρα», ο κ. Σαλτιέλ διευκρινίζει ότι «υπάρχει ο χώρος, και το μουσείο δεν θα είναι μόνο για Εβραίους».
Γι' αυτό και στην επωνυμία που σχεδιάζεται να δοθεί κοντά στο Μουσείο Ολοκαυτώματος θα υπάρχει και η αναφορά σε Εκπαιδευτικό Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Την προσπάθεια έχουν ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια ο δήμος και η ισραηλιτική κοινότητα σε συνεργασία με τη «ΓΑΙΟΣΕ Α.Ε.» σε οικόπεδο της οποίας, στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό, πρόκειται να ανεγερθεί το Μουσείο.
Ο κ. Μπουτάρης, κάνοντας τον απολογισμό του δήμου πριν από μερικές μέρες, είχε σημειώσει πως «είναι ένα έργο που βάζει την πόλη στο παγκόσμιο κάδρο, ως μια πόλη πολιτισμένη, που αναγνωρίζει και σέβεται το παρελθόν της και την Ιστορία της και τιμά τους νεκρούς της», ενώ, σχετικά με τη χρηματοδότηση, αυτή είναι εξασφαλισμένη καθώς 10 εκατ. θα δώσει η γερμανική κυβέρνηση και άλλα 10 εκατομμύρια το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

«Τα αγκάθια»

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», δύο ζητήματα πρόκειται να συζητηθούν και να σχολιαστούν προσεχώς, πιθανόν και με ένταση: ο όγκος τού προς ανέγερση κτιρίου σε χώρο όπου τα ήδη υπάρχοντα κτίρια είναι κηρυγμένα διατηρητέα με τον περιβάλλοντα χώρο τους, και το νομικό πρόσωπο που θα διοικεί το Μουσείο, κυρίως, η στελέχωση του διοικητικού συμβουλίου αλλά και η έδρα του.
Οι πληροφορίες φέρουν να υπάρχει προσανατολισμός η έδρα του νομικού προσώπου να βρίσκεται εκτός Ελλάδας και μάλλον σε χώρα της κεντρικής Ευρώπης, ενώ στα δεκαπέντε πρόσωπα του πρώτου συμβουλίου, εκτός του δημάρχου και του προέδρου της Ι.Κ., λέγεται -αν και όλα συζητούνται ή είναι ανοιχτά- ότι θα είναι ακόμη ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας, στελέχη του Παγκόσμιου Εβραϊκού Κογκρέσου (σίγουρα ο πρόεδρος του Ιδρύματος για τη Μνήμη της ΣΟΑ, Eric de Rothschild) καθώς και προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Κρίσιμο επίσης θέμα, ο χρόνος της θητείας των μελών του συμβουλίου καθώς οι ίδιες πληροφορίες μιλούν ακόμη και για ισοβιότητες.
Σε ό,τι αφορά το κτίριο, τα πράγματα μπορεί να είναι σοβαρότερα, αφού ο ίδιος ο δήμαρχος είχε προσφάτως παραδεχτεί σε συνέντευξή του ότι υπάρχουν ζητήματα με την αδειοδότηση του εξαώροφου κτιρίου και για τα οποία οι προσπάθειες κατατείνουν σε έκδοση κάποιας πολεοδομικής ρύθμισης με Προεδρικό Διάταγμα (αλήθεια, ποια είναι η άποψη του υπουργείου Πολιτισμού;).
Το θέμα είχε εισαχθεί αρχικά προς συζήτηση και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στα μέσα του καλοκαιριού, αλλά τελικά αποσύρθηκε καθώς είχαν εκδηλωθεί αντιδράσεις όχι μόνο για το μέγεθος του σχεδιαζόμενου κτιρίου αλλά γενικά για την ανοικοδόμηση του ιστορικού χώρου (οι αντιδρώντες πρότειναν χρήση των υφιστάμενων κτιρίων και όχι οικοδόμηση άλλου), από περιφερειακούς συμβούλους αλλά και οργανώσεις όπως η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού – παράρτημα Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: