Παρασκευή, Οκτωβρίου 09, 2015

Ουκ απέσβετο το λάλον ύδωρ

*Απολογισμός διημερίδας ΚΕΓ «Ψηφιακά μέσα και διδασκαλία των γλωσσικών μαθημάτων» (2-3 Οκτωβρίου 2015, Αθήνα)


Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή οι εργασίες της διημερίδα του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας με τίτλο Ψηφιακά μέσα και διδασκαλία των γλωσσικών μαθημάτων.
Διαδικτυακές κοινότητες εκπαιδευτικών & νέοι ψηφιακοί πόροι του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας
Αθήνα, 2-3 Οκτωβρίου 2015, Divani Palace Acropolis

Πάνω από 350 εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παρακολούθησαν τις δύο μέρες εισηγήσεων και εργαστηρίων εκ του σύνεγγυς, ενώ η πρώτη μέρα της διημερίδας μεταδόθηκε και διαδικτυακά μέσω live streaming. Τη διημερίδα χαιρέτισε ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης, με επιστολή του (διαθέσιμη εδώ), και ο παριστάμενος Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Μιχάλης Κόκκινος, ο οποίος τόνισε ότι, αντίθετα με ό,τι πιστεύεται, η βαριά βιομηχανία της χώρας δεν είναι ο τουρισμός αλλά ο πολιτισμός· γιατί η προβολή του αναβαθμίζει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό συνολικά.
Η διημερίδα διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Πράξης «Δημιουργία πρωτότυπης μεθοδολογίας εκπαιδευτικών σεναρίων βασισμένων σε ΤΠΕ και δημιουργία εκπαιδευτικών σεναρίων για τα μαθήματα της Ελληνικής Γλώσσας στην Α΄/βάθμια και Β΄/βάθμια εκπαίδευση» που εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και το Ελληνικό Δημόσιο. Η συγκεκριμένη Πράξη αποβλέπει στην ανάπτυξη ενός πλαισίου προδιαγραφών για τις ψηφιακές παρεμβάσεις στα γλωσσικά μαθήματα στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση (νέα ελληνική γλώσσα & λογοτεχνία για την πρωτοβάθμια, αρχαία και νέα ελληνική γλώσσα & λογοτεχνία για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση). Επιδιώκει, επίσης, τη διατύπωση συγκεκριμένων προδιαγραφών για τη δημιουργία και αξιολόγηση εκπαιδευτικών σεναρίων. Η προτεινόμενη μεθοδολογία πλαισιώνεται από ψηφιακούς πόρους, που μπορούν να αξιοποιηθούν κατά τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη των σεναρίων.
Κατά τη διάρκεια της διημερίδας:
α) έγινε παρουσίαση της παραπάνω Πράξης και των αποτελεσμάτων της
β) πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια από ερευνητές που συμμετείχαν στις δράσεις του προγράμματος, με έμφαση σε καλές πρακτικές για τη διδασκαλία με ψηφιακά μέσα (για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση) και
γ) παρουσιάστηκαν οι νέοι ψηφιακοί πόροι του ΚΕΓ:
ΨΗΦΙΔΕΣ για την ελληνική γλώσσα & τη γλωσσική εκπαίδευση. [http://www.greek-language.gr/digitalResources ]
Πρωτέας. Εκπαιδευτικά σενάρια για τα γλωσσικά μαθήματα (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο). [http://proteas.greek-language.gr ]
Εξερευνώ τις ιστορίες: παιχνίδια φιλαναγνωσίας για παιδιά του δημοτικού [http://www.e-istories.gr]

Το υλικό της διημερίδας θα είναι διαθέσιμο στον δικτυακό τόπο http://www.greeklanguage.gr/digital_school_conferences

  • Κύκλοι Συναντήσεων: Η Ιστορία στην κόψη του λόγου. Τρεις οριακές στιγμές της ελληνικής ιστορίας μέσα από τη λογοτεχνία (Αθήνα, 13, 20, 27/11/15)

    Το Ίδρυμα Θεοχαράκη, το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα "Ιστορική έρευνα, Διδακτική και Νέες Τεχνολογίες" του Ιονίου Πανεπιστημίου, η Επιστημονική Ενωση "Νέα Παιδεία", τα Εκπαιδευτήρια "Νέα Γενιά Ζηρίδη" και το λογοτεχνικό περιοδικό "Φρέαρ" διοργανώνουν κύκλους συναντήσεων με τίτλο: Η Ιστορία στην κόψη του λόγου. Τρεις οριακές στιγμές της ελληνικής ιστορίας μέσα από τη λογοτεχνία. Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στις 13, 20 και 27 Νοεμβρίου 2015, στο Ίδρυμα Θεοχαράκη (Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, Αθήνα).
    Δείτε εδώ το πρόγραμμα: http://www.neapaideia-glossa.gr/NP_Logo_History.htm
  • Διημερίδα: Μουσεία και Εκπαίδευση. Από τη θεωρία στην πράξη (Ηράκλειο, 10-11/10/15)

    Το Μουσείο Καζαντζάκη (ΜΝΚ) διοργανώνει διημερίδα με θέμα «Μουσεία και Εκπαίδευση. Από τη θεωρία στην πράξη», που θα διεξαχθεί το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015 στο κτιριακό συγκρότημα του Μουσείου, στη Μυρτιά Ηρακλείου. Σκοπός της διημερίδας είναι η ανάδειξη του εκπαιδευτικού ρόλου του μουσείου και η προώθηση της μουσειακής αγωγής σήμερα, σε ένα περιβάλλον που πλέον επιδιώκει την αμφίδρομη σχέση της εκπαιδευτικής κοινότητας και των φορέων πολιτισμού.Η παρακολούθηση της διημερίδας είναι ελεύθερη.
    Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο edu@kazantzaki.gr ή 2810741689.
    Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.
  • 1ο Διεθνές Βιωματικό Συνέδριο Εφαρμοσμένης Διδακτικής: Καινοτόμες Εφαρμογές στη Διδακτική Πράξη (Δράμα, 27-29/11/15)

    Ο Εκπαιδευτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος "Εκπαιδευτικός Κύκλος" διοργανώνει το 1ο Διεθνές Βιωματικό Συνέδριο Εφαρμοσμένης Διδακτικής με θέμα: «Καινοτόμες Εφαρμογές στη Διδακτική Πράξη», στη Δράμα στις 27 - 29 Νοεμβρίου 2015. Το Συνέδριο διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας.
    Για το πρόγραμμα, βλ. συνημμένο
    Για τη συμμετοχή ειδικότερα σε Μικροδιδασκαλίες, Βιωματικά Εργαστήρια, Στρογγυλές Τράπεζες και Τηλεδιασκέψεις μπορείτε να υποβάλετε αίτηση συμμετοχής στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://docs.google.com/forms/d/1kQIVFTuRk-gHs634rQ2v3PBlJIhFoPMZGMlyjT2Szcw/viewform

    Συνημμένα

  • Το πρόγραμμα του Συνεδρίου (pdf, 884KB)
  • Εκδήλωση: Η ελληνική Ιστορία στο έργο του Θανάση Βαλτινού (Αθήνα , 19/10/15)

    Το Αστικόν Καφενείο ΑΝΩ ΠΟΥΡΝΑΡΟΥΣΑ, το βιβλιοπωλείο ΒΙΒΛΙΟΣΤΑΤΗΣ και οι Εκδόσεις της ΕΣΤΙΑΣ διοργανώνουν εκδήλωση με τίτλο "Η ελληνική Ιστορία στο έργο του Θανάση Βαλτινού". Η εκδήλωση θα γίνει τη Δευτέρα​19 Οκτωβρίου​ 2015 στις ​8:00​ μμ στο Αστικόν Καφενείο ΑΝΩ ΠΟΥΡΝΑΡΟΥΣΑ (Ευφράνορος 10, πλατεία Πλαστήρα - Παγκράτι).
    Θα μιλήσουν:
    Γιώργος Αριστηνός (συγγραφέας) - Δημήτρης Παϊβανάς (συγγραφέας-κριτικός)
    Σταυρούλα Τσούπρου
    (καθηγήτρια-σύμβουλος στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο)

    και ο Θανάσης Βαλτινός
    Αποσπάσματα διαβάζει: η ηθοποιός Φωτεινή Καραγκούνη
    *
    Αφήγηση με μουσική
    «Ο κύκλος του αίματος: η γενιά των Ατρειδών»
    Σάββατο 3 και 10 Οκτωβρίου στις 20:30 και Κυριακή 18 και 25 Οκτωβρίου στις 19:00
    Στο «Σπίτι των Παραμυθιών», Ιωσήφ των Ρογών 11, Ακρόπολη

    Τέσσερα βράδια του Οκτώβρη, τέσσερα διαδοχικά Σαββατοκύριακα (στις 3, 10, 18 και 25 του
    μήνα) στο «Σπίτι των Παραμυθιών - το Μουσείο αλλιώς», θα πραγματοποιείται η παράσταση
    αφήγησης «Ο κύκλος του αίματος: η γενιά των Ατρειδών». Αφηγείται η Μαρία Βραχιονίδου και συνοδεύει με τις μουσικές της η Ειρήνη Νικολακοπούλου. Η παράσταση απευθύνεται σε εφήβους και ενήλικες.

    *

    Κύκλος δράσεων Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης: Ένα έκθεμα διηγείται (Οκτώβριος και Δεκέμβριος 2015)

    Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης πρόκειται να επαναλάβει τον κύκλο δράσεων με τίτλο «Ένα έκθεμα διηγείται» και στο β΄ εξάμηνο του 2015.
    Ενδύματα και υφάσματα αφηγούνται την ιστορία τους και μας ταξιδεύουν στο παρελθόν. Μαθαίνουμε για τα είδη ένδυσης στο Βυζάντιο, την ενδυμασία του αυτοκρατορικού ζεύγους, των αξιωματούχων και των αριστοκρατών, αλλά και για εκείνη των λαϊκών στρωμάτων. Ανακαλύπτουμε μαζί τις τεχνικές ύφανσης, το κόστος αγοράς των υφασμάτων/ενδυμάτων, αλλά και τα επαγγέλματα που συνδέονταν με τα παραπάνω. Της ξενάγησης προηγείται ολιγόλεπτη προβολή με θέμα «Η Ενδυμασία στο Βυζάντιο» στο αμφιθέατρο «Μελίνα Μερκούρη».

    Ημερομηνίες ξεναγήσεων β΄ εξαμήνου: 5, 14, 19 Οκτωβρίου, 7 και 14 Δεκεμβρίου 2015 στις 12 μ.μ.
    Διάρκεια ξεναγήσεων: 60΄
    Μέγιστος αριθμός ατόμων: 20 (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας)

    Δυνατότητα συμμετοχής με το εισιτήριο εισόδου στο Μουσείο. ​
    *

    Εκδήλωση για το Ελληνικό Δίκτυο Ορολογίας (14/10/15)



    Στις 14 Οκτωβρίου 2015, στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ (αίθουσα σεμιναρίων, Ισόγειο), στις 11.00, θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική εκδήλωση για το Ελληνικό Δίκτυο Ορολογίας, στο οποίο συμμετέχει ως φορέας το ΑΠΘ. Το Δίκτυο ιδρύθηκε στις 3 Απριλίου 2015 με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να εξασφαλίσει τον συντονισμό της ελληνικής ορολογίας που χρησιμοποιείται στα κείμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στη δημόσια διοίκηση στην Ελλάδα και την Κύπρο.
    Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Δίκτυο, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: http://ec.europa.eu/greece/news/2015/20150323_diktyo_orologias_e...
    *

    Ομιλία της καθηγήτριας Ruth Wodak (15/10/15)πωση


    Η Ruth Wodak, διακεκριμένη καθηγήτρια Λόγου και Επικοινωνίας στο Lancaster University και επισκέπτρια καθηγήτρια στο Διδακτορικό Πρόγραμμα Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας του Hellenic American University θα πραγματοποιήσει δημόσια διάλεξη με τίτλο "Η Πολιτική του Φόβου: Ποια είναι η πραγματική σημασία της ρητορικής του δεξιού λαϊκισμού;" Η εκδήλωση πραγματοποιείται στις 15 Οκτωβρίου 2015 στις 7:00 ΜΜ στο Αμφιθέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, στον 2ο όροφο, Μασσαλίας 22 Αθήνα.
    Για περισσότερες πληροφορίες:
    http://haec.gr/el/sxetika-me-emas/prosexeis-ekdiloseis/ruth-woda...

    *

    Περιοδική έκθεση στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης: μιλώ… Τεκμήρια και μαρτυρίες (15/10-15/12/15)



    Ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, στο πλαίσιο του έτους Μανόλης Αναγνωστάκης παρουσιάζει την περιοδική έκθεση «μιλώ… Τεκμήρια και μαρτυρίες», η οποία θα λάβει χώρα στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «Ευτυχία Κουρκουτίδου-Νικολαΐδου» του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού. Η έκθεση οργανώνεται με την ευκαιρία της επετείου των 90 χρόνων από τη γέννηση και των 10 χρόνων από το θάνατο του ποιητή.
    Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015, ώρα 20:00, στο χώρο υποδοχής (φουαγιέ) του Μουσείου.

    Διάρκεια έκθεσης: 15 Οκτωβρίου 2015 – 15 Δεκεμβρίου 2015
    Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά: 8.00 – 20.00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

20 βιβλία για τη Γάζα, τον φασισμό και άλλες ιστορίες

  20 βιβλία για τη Γάζα, τον φασισμό και άλλες ιστορίες 46–58 λεπτά ...