ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ!
Σκάνδαλο Ανθιμοπέδι
ή
πώς ένα μοτίβο επαναλαμβάνεται
σε διάφορες παραλλαγές.
Σκάνδαλο Ανθιμοπέδι
ή
πώς ένα μοτίβο επαναλαμβάνεται
σε διάφορες παραλλαγές.
Οι κλιματικές αλλαγές δεδομένες και παρούσες, αφορούν και την πόλη μας. Αμέτρητες οι εξαγγελίες για μέτρα αντιμετώπισης της περιβαλλοντικής κρίσης που πολλές φορές συνοδεύονται από εορταστικές ατραξιόν που διοργανώνουν Υπουργεία, Νομαρχίες, Δήμοι και διάφοροι άλλοι κρατικοί φορείς. Αυτό που -αν μη τι άλλο- θα περίμενε κανείς ήταν η υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων και ακόμη περισσότερο των δασικών και αναδασωτέων εκτάσεων.
Αλλά, πως μια δημόσια δασική έκταση 32 στρεμμάτων στην περιοχή Μπάγλαρη, στο Πανόραμα αξίας 30 εκ. ευρώ με συνοπτικές διαδικασίες βρέθηκε στην κυριότητα (ιδιοκτησία) της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης; Πώς ακολούθησε η δρομολόγηση διαδικασιών εξπρές και η έγκριση κατά παρέκκλιση δόμησης από την Νομαρχία Θεσσαλονίκης;
Η έκταση αυτή είναι μέρος κοινόχρηστης έκτασης 1.000 στρεμμάτων που το 1979 τα 900 από αυτά κηρύχτηκαν αναδασωτέα και τα 100 χαρακτηρίστηκαν δασική έκταση και ανήκουν στο Υπουργείο Υγείας- Πρόνοιας . 32 στρέμματα από τα 100 πέρασαν στη ιδιοκτησία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης γιατί μόνον αυτό είχε την δυνατότητα της παραχώρησης για άλλη χρήση. (πουθενά βέβαια ο νόμος 1734/87 δεν αναφέρει τη δυνατότητα παραχώρησης για ίδρυμα)
Στις 17-2-2007 ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υπογράφει την παραχώρηση κατά κυριότητα, αποδίδοντας την ιδιοκτησία στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης (σημειώνεται ότι παραχώρηση οικοπέδων για σχολεία γίνεται μόνο κατά χρήση και με ενοίκιο). Η παραχώρηση δε συνοδευόταν από έκθεση της αρμόδιας υπηρεσίας προστασίας περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας όπως ορίζει ο σχετικός νόμος. Την έγκριση όμως ο Υφυπουργός την πήρε από την Διεύθυνση Δασών για την εγκατάσταση νοσοκομείου ενώ στην απόφαση του αναγράφει ως σκοπό της παραχώρησης την ανέγερση ιδρύματος περίθαλψης χρονίως πασχόντων. Επισημαίνουμε ότι κατά καμία περίπτωση δεν μπορεί να εκληφθεί ως φορέας του Δημόσιου Τομέα το ανωτέρω Ίδρυμα και σύμφωνα με τον Ν. 1256/82.
-Στις 8-10-2007 η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης εγκρίνει μελέτη για την άρση λειτουργίας τμήματος του ρέματος που διασχίζει την έκταση, 15 και πλέον μήνες προτού περάσει η παραχώρηση στη Μητρόπολη και αναγραφεί στο κτηματολόγιο (23-1-2009).
Η πρώτη εκτίμηση είναι ότι εκχερσώθηκαν 7,5 στρέμματα δασικής έκτασης και μπαζώθηκε το ρέμα σε μήκος 130 μέτρων. Οι ενέργειες αυτές αποδίδονται στην Μητρόπολη. Το δασαρχείο ήδη υπέβαλε μήνυση κατά παντός υπευθύνου.
Στις 10-9-2008 η Διεύθυνση Πολεοδομίας της Νομαρχίας Θες/νίκης και χωρίς να έχει την αρμοδιότητα εγκρίνει την κατά παρέκκλιση των όρων δόμησης για να χτιστούν 9.630 τ.μ (3200 τ.μ. περισσότερα). Με ποσοστό κάλυψης 20% και συντελεστή δόμησης 0.30 όταν ο δήμος έχει εγκρίνει ρυμοτομικό σχέδιο με ποσοστό κάλυψης 10% και συντελεστή δόμησης 0.20.
Η αίτηση για την άδεια στην Πολεοδομία υποβλήθηκε στις 29-9-2008 και εγκρίθηκε στις 26-11-2008 ενώ η καταχώρηση στο κτηματολόγιο έγινε στις 23-1-2009. Σε ποια λοιπόν ιδιοκτησία δόθηκε η άδεια οικοδόμησης;
-Στην πινακίδα που αναρτήθηκε στον χώρο αναγράφεται ως φορέας κατασκευής – επίβλεψης η Νομαρχία Θεσσαλονίκης (αρ. αδ. 1494/26-11-08). Τίθεται λοιπόν το ερώτημα ποιος θα χρηματοδοτήσει το έργο;
-Ένσταση υπάρχει και ως προς τις διαδικασίες ανάθεσης του έργου αφού δεν προσκλήθηκαν εκπρόσωποι του Τ.Ε.Ε. και του συνδέσμου εργοληπτών όπως ορίζει ο νόμος.
Για όλα αυτά έχει παραγγελθεί επείγουσα προκαταρτική εξέταση από τον προϊστάμενο Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης και έχει ανατεθεί στην αρμόδια πταισματοδίκη.
Εμείς ρωτάμε:
-έχει ανάγκη η εκκλησία από την παραχώρηση δημόσιας δασικής έκτασης προκειμένου να επιτελέσει το όποιο φιλάνθρωπο έργο της και ιδίως εν όψει της πρόβλεψης στον κανονισμό του ιδρύματος ότι οι ασθενείς θα καταβάλλουν οι ίδιοι από τις συντάξεις τους ή δωρεές περιουσιακών τους στοιχείων τα έξοδα διαμονής και περίθαλψης τους.
-μήπως αυτή η παραχώρηση αποτελέσει την αρχή προκειμένου να δοθούν για οικοδόμηση και τα υπόλοιπα 968 στρέμματα.
Ως πότε τα δάση και οι δασικές εκτάσεις, δηλαδή το μέλλον μας, θα πληρώνουν τις επεκτατικές διαθέσεις διαφόρων και μάλιστα με κάλυψη κρατικών παραγόντων;
Το ΔΙΚΤΥΟ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ καλεί όλους τους πολίτες στην συγκέντρωση - δενδροφύτευση που διοργανώνει στο χώρο της άμεσα απειλούμενης δασικής έκτασης που βρίσκεται στο δρόμο ΘΕΡΜΗΣ-ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ την ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009 στις 11:00- 15:00.
-Ζητούμε την κατάργηση του άρθρου 13 παρ. 3 εδ.β του νόμου 1734-87 περί παραχώρησης δασικών εκτάσεων.
-Όχι στην οικοδόμηση δασικών εκτάσεων απ’ όπου και αν προέρχεται.
ΔΙΚΤΥΟ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ http://thesskinisis.wordpress.com
Αναπηρία Σήμερα, Άρδην, Αυτοσχεδία,
Ένωση για τα δικαιώματα των Πεζών,
Επιτροπή Κατοίκων Καραμπουρνάκι, Green Attack,
Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων-ΚΕΑΝ,
ΠΟΛΙΤΕΣ κατά της Υποθαλάσσιας, Ρήξη,
Σύλλογος Κατοίκων για την Υπεράσπιση του Στρατοπέδου Καρατάσου,
Φίλοι Πρασίνου Θεσσαλονίκης,
Φίλοι του Λαογραφικού & Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας
Αναπηρία Σήμερα, Άρδην, Αυτοσχεδία,
Ένωση για τα δικαιώματα των Πεζών,
Επιτροπή Κατοίκων Καραμπουρνάκι, Green Attack,
Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων-ΚΕΑΝ,
ΠΟΛΙΤΕΣ κατά της Υποθαλάσσιας, Ρήξη,
Σύλλογος Κατοίκων για την Υπεράσπιση του Στρατοπέδου Καρατάσου,
Φίλοι Πρασίνου Θεσσαλονίκης,
Φίλοι του Λαογραφικού & Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου