Βαλίτσα περιέχουσα χρήματα, που έχουν
μαυρίσει (black money) από τις συναλλαγές
της ελληνικής καθημερινότητας.
ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ
[5]
μαυρίσει (black money) από τις συναλλαγές
της ελληνικής καθημερινότητας.
ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ
[5]
αγράμματος: 1.αυτός που δεν ξέρει να γράφει και να διαβάζει· ο αναλφάβητος 2. αυτός που δεν έχει επαρκή μόρφωση, ο αμόρφωτος, ο ημιμαθής.3. αυτός που δεν έχει γνώση, που δεν κατέχει κάτι.
Στην Ελλάδα έχουμε επισήμως 30% (κυριολεκτικά και λειτουργικά) αναλφάβητους
και 50% ημιμαθείς.
Στην Ελλάδα όμως έχουμε και το πιο επιβαρυντικό πρόγραμμα σπουδών για τους μαθητές των δύο πρώτων βαθμίδων και το πιο χαλαρό πρόγραμμα για τους φοιτητές της τριτοβάθμιας. Οι μαθητές μπαίνουν στο σχολείο ως κανονικά ανθρώπινα πλάσματα , αλλά αποφοιτούν ως ξύλα απελέκητα. Στη συνέχεια τα ξύλα αυτά μετατρέπονται σε ιδανικά καυσόξυλα, όταν αποφοιτούν από τα πανεπιστήμια. Αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ το να ρίχνεις με τη σέσουλα στο μυαλό των παιδιών άχρηστες γνώσεις , που κατά ένα μαγικό τρόπο διαφεύγουν και χύνονται σαν το καθαρό νεράκι στον υπόνομο.
Όσο πιο αγράμματος είναι ένας άνθρωπος τόσο πιο θρασεία είναι η συμπεριφορά του. Ανάμεσα στους πιο θρασείς συγκαταλέγονται οι αγράμματοι νεόπλουτοι επιχειρηματίες , οι αγράμματοι δημοσιογράφοι, οι αγράμματοι τηλεπαρουσιαστές και οι φιλοξενούμενοί τους, οι αγράμματοι πολιτικοί, οι αγράμματοι συνδικαλιστές, οι αγράμματοι ιερείς και οι αγράμματοι των γραμμάτων και της τέχνης.
Στις εφημερίδες, στα ραδιόφωνα και στις τηλεοράσεις κυριαρχούν οι τύποι που ποτέ δε γεύτηκαν τους καρπούς της χνώσης, αλλά επιμένουν να το παίζουν ξερόλες, εξεμέσσοντας ακατατασχέτως ανοησίες και κακοποιώντας την ελληνική γλώσσα με τα αλλαμπουρνέζικά τους .
Έρευνες έχουν δείξει ότι το λεξιλόγιο που χρησιμοποιεί ο "μέσος" συντάκτης ενός αθλητικού εντύπου δεν ξεπερναει τις... 1000 λέξεις, ενώ ο πολιτικός και ο συνδικαλιστής θεωρούνται ικανότατοι στο χειρισμό του λόγου , αν διαθέτουν στο λεκτικό τους οπλοστάσιο τον τρομακτικό αριθμό των... 1200 λέξεων . Ο αγράμματος νεόπλουτος επιχειρηματίας υπερβαίνει όλους στη φτώχεια του αριθμού των βασικών λέξεων που χρησιμοποιεί. Ως άνθρωπος της δράσης, είναι σε θέση να εκφράσει επαρκώς και να διαχειριστεί με επιτυχία όλες τις καταστάσεις της καθημερινότητάς του (στη δουλειά , τις κοινωνικές και ατομικές τους υποχρεώσεις, τα αισθήματά του, τη διασκέδασή του) χρησιμοποιώντας μόνο πέντε (5) λέξεις : 1. ΘΕΛΩ 2. ΧΡΗΜΑ 3. ΠΟΥΛΩ 4. ΑΓΟΡΑΖΩ 5. ΚΕΡΔΙΖΩ.
" Η τιμή του αβγού σήμερα είναι λίγο πεσμένη.
Διαπραγματεύεται στα 20 λεπτά."
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου