Δευτέρα, Οκτωβρίου 08, 2007

Μμμ! Νόστιμό μου πάχος!


Ελλάδα

Ο ακήρυκτος πόλεμος του κυλικείου


Ενας ακήρυκτος πόλεμος μαίνεται γύρω από τα σχολικά κυλικεία. Εμπλέκονται υπουργεία, κυλικειάρχες και μαθητές.

Η πρόσφατη λίστα του υπουργείου Υγείας, όπως αναφέρει η Ελευθεροτυπία (07.10.2007), με τα επιτρεπόμενα τρόφιμα έχει σημαντικές αλλαγές, υποτίθεται πως εξυπηρετεί μια εθνική διατροφική πολιτική, η οποία αγνοείται από τους πάντες. Αποτέλεσμα να έχει γίνει λάστιχο, γιατί και οι κυλικειάρχες πρέπει να δουλέψουν τις επιχειρήσεις τους, για τις οποίες πληρώνουν αδρά, και οι μαθητές παρουσιάζονται απρόθυμοι να εγκαταλείψουν τις διατροφικές τους συνήθειες.

Στη νέα λίστα πρώτη φορά γίνεται διαχωρισμός του καταλόγου τροφίμων μεταξύ δημοτικού, γυμνασίου-λυκείου και νυχτερινών σχολείων. Σε ερμηνευτική εγκύκλιο επισημαίνεται ότι οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι ωριμότεροι σε σχέση με τους μαθητές του δημοτικού για να αποφασίσουν και να επιλέξουν την τροφή τους.

«Χρειάζεται ρεαλισμός» επισημαίνει από την πλευρά του ο Αντ. Ζαμπέλας, αναπληρωτής καθηγητής της Διατροφής τους Ανθρώπου από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. «Εάν τα παιδιά δεν αγοράζουν φρούτα, δεν θα αγοράζει και το κυλικείο. Χρειάζεται κάτι συνολικότερο. Να αλλάξει η συμπεριφορά των παιδιών. Οι καθηγητές και οι γονείς λειτουργούν ως πρότυπο».

Η Φρατζέσκα Τατούλη, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κυλικείων Δημοσίων Σχολείων επισημαίνει ότι τα παιδιά αυτής της ηλικίας θέλουν να φάνε τυρόπιτα, τοστ ή σάντουιτς, αλλά δεν θα αγοράσουν χαλβά ή παστέλι και πολύ περισσότερο μέλι (σε ατομική συσκευασία) που συμπεριλαμβάνονται στη νέα λίστα.

Η «μάχη της λίστας» έχει μεταφερθεί στα δικαστήρια. «Στο πινάκιο του πρωτοδικείου Αθηνών από τους 100 ανθρώπους οι 65 είναι κυλικειάρχες για παραβίαση της λίστας» μας ενημερώνει η κ. Τατούλη, που παραδέχεται ότι στα κυλικεία υπάρχουν και προϊόντα εκτός λίστας, όπως πίτσες, κρουασάν, αναψυκτικά, πατατάκια και πως ο μαθητής, εάν δεν τα βρει, θα τα αναζητήσει στο πλησιέστερο περίπτερο.

Στον κατάλογο γυμνασίου-λυκείου προστίθεται, λόγω της μεγάλης προτίμησής της από τους εφήβους, η σοκολάτα, τρόφιμο που σύμφωνα με την ερμηνευτική εγκύκλιο πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. Η απόφαση αυτή ελήφθη με την προϋπόθεση ότι θα αφορά τη μικρή συσκευασία των 30 γραμμαρίων και θα συνοδεύεται από ενημέρωση των παιδιών για τη συχνότητα και τον τρόπο (όχι περισσότερο από 2 φορές την εβδομάδα), ώστε να αποφευχθούν οι δυσμενείς επιδράσεις από την υπερκατανάλωσή της, που είναι η παχυσαρκία και η τερηδόνα. Οι κυλικειάρχες αναρωτιούνται πως θα μπορέσουν να εμποδίσουν τα παιδιά να τις τρώνε δυο-δυο.

Στον ίδιο κατάλογο αποφασίστηκε να συμπεριληφθούν το παστέλι, ο χαλβάς και το μέλι, λόγω της διατροφικής τους αξίας και της εξοικείωσης των μαθητών με το παραδοσιακό ελληνικό τρόφιμο.

Ο Αντ. Καφάτος, καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης, αντιμετωπίζει το πρόβλημα σε διαφορετική βάση. «Ειδικά το ψωμί του τοστ έχει πολύ αλάτι, όπως και το ζαμπόν, τα σαλάμια, γενικά τα επεξεργασμένα κρέατα και τα τυριά. Πολλά παιδιά έχουν αυξημένη πίεση.
Τα μπισκότα, τα κορν φλέικς, τα αναψυκτικά έχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης. Η ζάχαρη ερεθίζει το πάγκρεας, που παράγει ακόμη περισσότερη ινσουλίνη, με αποτέλεσμα την κάμψη του και την αύξηση του διαβήτη τύπου 2.
Από την άλλη, τα πατατάκια, τα παγωτά, οι σοκολάτες περιέχουν κορεσμένα λίπη, ιδιαίτερα βλαπτικά για τον οργανισμό, γιατί αυξάνουν τις φλεγμονώδεις διεργασίες, τον καρκίνο κ.ά.
Ακόμη και οι φυσικοί χυμοί έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη».
e-paideia.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Snow Queen - Ballet on ice in Tampere, Finland - ARTE Concert/Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΧΙΟΝΙΟΥ -ΕΝΑ ΥΠΕΡΘΕΑΜΑ ΣΤΟΝ ΠΑΓΟ

Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΧΙΟΝΙΟΥ ΤΟΥ ΧΑΝΣ ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΑΝΤΕΡΣΕΝ Η μεγαλειώδης Φινλανδική παράσταση στον πάγο   Το 1844, ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν φαντάστη...