Δευτέρα, Φεβρουαρίου 01, 2021

" Ο Νοητός Λύκος ": Το τελευταίο μελοποιημένο έργο του Μάνου Ελευθερίου από τον Γιώργο Ανδρέου


Γιώργος Ανδρέου: «Ο Μάνος Ελευθερίου δεν πέρασε ποτέ σε κανενός είδους σύνταξη» [Συνέντευξη]

Αριστερά: Mάνος Ελευθερίου (φωτογράφος Λεωνίδας Δημακόπουλος) Δεξιά: Γιώργος Ανδρέου (φωτογράφος Σίσσυ Μόρφη)

Μια συζήτηση με τον συνθέτη Γιώργο Ανδρέου με αφορμή τη μελοποίηση του ποιητικού έργου «Νοητός λύκος» του Μάνου Ελευθερίου.  

«Και ίνα µη, επί πολύ αφιστάµενος της κοινωνίας σου, θηριάλωτος υπό του νοητού λύκου γένωµαι». Από την ευχή του Ιωάννη του Χρυσοστόµου άντλησε τον τίτλο για το magnum opus του ο Μάνος Ελευθερίου, το οποίο συνέθεσε από το 1986 έως το 2010 ή, κατά παρατήρηση του καθηγητή Γιώργου Κεντρωτή, από τον «Οιδίποδα τύραννο» του Σοφοκλή. Στο ποίηµά του «Νοητός λύκος» (Εκδόσεις Μεταίχµιο), στο οποίο δίνει τη δική του κοσµοθεωρία µιλώντας για τον φθοροποιό χρόνο, την πνευµατική του παρακαταθήκη και την αίσθησή του για τον ελληνισµό, ο ποιητής καταγράφει την προσωπική του Νέκυια, την κατάδυσή του στον Κάτω Κόσµο, εµπνευσµένη τόσο από τον Όµηρο όσο και από τον ∆άντη.

Ήταν ο συνθέτης Γιώργος Ανδρέου (ίσως από τους λίγους σύγχρονους που θα µπορούσε να αναµετρηθεί µε το κείµενο) που ανέλαβε να το µεταφέρει στη σκηνή ως µουσικό δράµα, το οποίο παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής το φθινόπωρο του 2018 όπου ήταν αισθητή η απουσία του δηµιουργού του που είχε πεθάνει µόλις λίγους µήνες πριν. Τα µουσικά µέρη της παράστασης εκδόθηκαν πρόσφατα στον οµώνυµο δίσκο µε τις ερµηνείες των Γιώργου Νταλάρα, Χρήστου Θηβαίου και Μάρθας Φριντζήλα.[................................]

Συνεχίστε την ανάγνωση της συνέντευξης


Γιώργος Ανδρέου: «Ο Μάνος Ελευθερίου δεν πέρασε ποτέ σε κανενός είδους σύνταξη ...

 

 


 

Ακούστε τον " Νοητό Λύκο": Το τελευταίο μελοποιημένο έργο του Μάνου Ελευθερίου


Η Walnut Entertainment παρουσιάζει το τελευταίο μελοποιημένο έργο του σπουδαίου ποιητή και στιχουργού, Μάνου Ελευθερίου, «O Νοητός Λύκος», από τον συνθέτη Γιώργο Ανδρέου.


Η σημαντική παράσταση του έργου του Μάνου Ελευθερίου «O Νοητός Λύκος» που μελοποιήθηκε από τον Γιώργο Ανδρέου και ηχογραφήθηκε με κεντρικό ερμηνευτικό ρόλο από τον Γιώργο Νταλάρα και ερμηνείες τραγουδιών από τους Χρήστο Θηβαίο και Μάρθα Φριτζήλα.Ο «Νοητός Λύκος» κυκλοφορεί στα φυσικά καταστήματα και τα e-shops τους σε deluxe digipack CD με 12σέλιδο booklet και μια συλλεκτική έκδοση βινυλίου gatefold με ιδιαίτερη εικαστική πρόταση, καθώς και ψηφιακά σε όλες τις μουσικές πλατφόρμες και streaming services.

Κυκλοφορεί από την Walnut Entertainment

    «Ο Νοητός Λύκος»

Ποίηση: Μάνος Ελευθερίου
Μουσική: Γιώργος Ανδρέου
Ερμηνεία: Γιώργος Νταλάρας, Χρήστος Θηβαίος, Μάρθα Φριντζήλα

Ηχογράφηση ορχήστρας, ηχητική επεξεργασία ηχογραφήσεων: Γιώργος Ανδρέου (Studio Big Time)
Ηχογράφηση φωνών, μίξη & mastering: Ηλίας Λάκκας (Studio Odeon)

 ********************

Ο Νοητός Λύκος (full album)

********************************************************

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ATZENTA : Aύριο Σάββατο 30 Μαρτίου θα διεξαχθεί το Περιπατητικό Συνέδριο του Αναγνώστη

  Τι θα γίνει στο Περιπατητικό Συνέδριο του Αναγνώστη ...