J' iame le noir / Ένας Μάρλοου στα Εξάρχεια
Ο Άντυ Βρόσγος είναι οικονομολόγος (ΜSc) και συγγραφέας. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970, αλλά, όπως μας πληροφορεί, «αφαιρεί από την ηλικία του τέσσερα χρόνια γιατί δεν αναγνωρίζει αυτά της Χούντας». Έχει γράψει τρία αστυνομικά μυθιστορήματα και αρκετά διηγήματα που έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογικούς τόμους. Αρθρογραφεί τακτικά σε εφημερίδες και ηλεκτρονικά μέσα για οικονομικά και κοινωνικοπολιτικά θέματα, ενώ παράλληλα δημοσιεύει ποιήματα και βιβλιοκριτικές. Το πρώτο του βιβλίο «Χρήσιμοι ηλίθιοι» (Εκδόσεις Κύφαντα, 2019) προκάλεσε εντύπωση για το πρωτότυπο θέμα του. Παρουσίασε μια έξυπνη και ρεαλιστική μυθιστορηματική εκδοχή της ανεξιχνίαστης μέχρι τότε ληστείας τριών επώνυμων έργων τέχνης μεγάλης αξίας από την Εθνική Πινακοθήκη τον Ιανουάριο του 2012, που έμεινε γνωστή ως «η κλοπή του αιώνα». Στο δεύτερο βιβλίο του με τον τίτλο «Αβαριτία» (Εκδόσεις Κύφαντα, 2021), που παραπέμπει στο πέμπτο από τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα όπως περιγράφονται στο δεύτερο μέρος της «Θείας Κωμωδίας» του Δάντη, μια εξαφάνιση ξετυλίγει το κουβάρι της σκοτεινής ιστορίας που διαδραματίζεται σε χώρους όπου η απληστία (avaritia) τέμνει τους κύκλους της λαμπερής σόουμπιζ και του υποκόσμου.
«Ο μαύρος γάτος», το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του Άντυ Βρόσγου, κυκλοφόρησε πριν από λίγους μήνες. Μας συστήνει έναν καινούργιο ήρωα, τον συμπαθή και μοναχικό ιδιωτικό ντετέκτιβ Ρένο Δανέζη, ο οποίος ελλείψει χρημάτων διαμένει στο γραφείο του στα Εξάρχεια παρέα με τον σκύλο του, τον Μάρλοου, πίνει μεγάλες ποσότητες μπίρας και συχνάζει στον Μαύρο Γάτο, γνωστό μπαρ της περιοχής. Από εκεί ξεκινά και εκεί καταλήγει η περιπλάνησή του σε δαιδαλώδεις διαδρομές σκοτεινών ιστοριών και εσωτερικών αναζητήσεων.
Η απρόσμενη επίσκεψη του περιώνυμου επιχειρηματία Λυκούργου Απέργη στο γραφείο του μια ζεστή μέρα του Ιουνίου εκκινεί την ιστορία. Του αναθέτει έναντι ιδιαίτερα παχυλής αμοιβής τη διακριτική προστασία της μέλλουσας συζύγου του και ανερχόμενης στάρλετ από τον πρώην εραστή της, έναν γνωστό κατασκευαστή με σκοτεινό παρελθόν και κακή φήμη, όσο εκείνος θα απουσιάζει σε επαγγελματικό ταξίδι. Για τον Δανέζη είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να βελτιώσει την άθλια οικονομική θέση του με μια φαινομενικά ακίνδυνη υπόθεση. Όταν, όμως, δυο μέρες αργότερα βρεθεί ο πελάτης του δολοφονημένος με δυο σφαίρες έξω απ’ το σπίτι του, θα βρεθεί σε δυσχερή θέση και θα επιχειρήσει να ρίξει φως στο μυστήριο της δολοφονίας, αντλώντας πληροφορίες από το στενό περιβάλλον του θύματος. Μια δεύτερη υπόθεση που θα αναλάβει θα αλλάξει τα δεδομένα και θα περιπλέξει κι άλλο την κατάσταση…
«Ο μαύρος γάτος» είναι ένα ατμοσφαιρικό, αστικό νουάρ με πρωτοπρόσωπη αφήγηση και γρήγορο ρυθμό. Ο συγγραφέας, γνωρίζοντας άριστα τις νόρμες του αμερικανικού hard-boiled, τις προσαρμόζει επιδέξια στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. Με παράλληλες υποθέσεις που διαπλέκονται στην εξέλιξη της ιστορίας επιτυγχάνει την κλιμάκωση του σασπένς, χωρίς να καταφεύγει στην εύκολη λύση της περιγραφής αχρείαστων σκηνών βίας, ενώ δεν παραλείπει σε κάθε ευκαιρία να ασκεί καίρια πολιτική και κοινωνική κριτική με συγκεκριμένο ιδεολογικό προσανατολισμό. Το κυνικό, συνήθως αυτοαναφορικό χιούμορ του αφηγητή, όχι ως προϊόν κάποιας ευχάριστης διάθεσης, αλλά ως μεταμφιεσμένη έκφραση μιας αόριστης θλίψης για όσα συμβαίνουν γύρω του, επιτείνει τη νουάρ ατμόσφαιρα, ενώ τα ροκ τραγούδια που έχουν εύστοχα επιλεγεί λειτουργούν, αφενός, ως τροχιοδεικτικά νοημάτων και, αφετέρου, ως ιδανική μουσική υπόκρουση της αφήγησης.
Η μεγάλη πρωταγωνίστρια του βιβλίου είναι η Αθήνα και το πιο δυνατό στοιχείο του η νουάρ ατμόσφαιρα, την οποία ο συγγραφέας συντηρεί υποδειγματικά, αποτυπώνοντας με ρεαλισμό τις συνθήκες που επικρατούν πίσω από τη βιτρίνα της πόλης, εκεί όπου άνθρωποι με διαφορετικές κουλτούρες αναζητούν ταυτότητα και νόημα στη ζωή τους, ενώ η δυσκολία της επιβίωσης κάμπτει τις ηθικές αντιστάσεις τους και ο συνεχής φόβος για τη νέα τάξη πραγμάτων τούς οδηγεί σε κοινωνική αποξένωση και εσωστρέφεια. Γιατί, όπως αναφέρει σχετικά ο μελετητής της σύγχρονης μυθιστορίας John Scaggs στο εξαιρετικό του δοκίμιο «Crime fiction - a new critical idiom», ο άνθρωπος της πόλης κινδυνεύει σήμερα περισσότερο από πνευματικό και συναισθηματικό θάνατο παρά από βιολογικό, ενώ ανιχνεύει στο αστικό περιβάλλον του σκληρού αστυνομικού στοιχεία της παρακμάζουσας κοινωνίας, όπως την περιγράφει αλληγορικά ο T.S. Eliot στο ποίημά του «Η έρημη χώρα».
INFO
Aντυ Βρόσγος
«Ο μαύρος γάτος»
Εκδόσεις Αλεξάνδρεια
Σελίδες: 232
Τιμή: 12,40 ευρώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου