Η σκιά του ISIS πέφτει πάνω στον Τραμπ
Η αιματηρή επίθεση στη Νέα Ορλεάνη άνοιξε ξανά τον ασκό του Αιόλου στις ΗΠΑ και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος καλείται να διαχειριστεί αυτό το «ξαναζεσταμένο» πρόβλημα. Τον Δεκέμβριο του 2018, κατά την πρώτη θητεία του, ο επανεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ είχε αναγγείλει με σιγουριά: «Νικήσαμε τον ISIS, τώρα τα στρατεύματά μας επιστρέφουν στην πατρίδα».
Κάνοντας απολογισμό της θητείας του, ο απερχόμενος σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε στo CNN για τη Συρία: «Η μεγαλύτερη ανησυχία μου είναι ότι μπορεί να αναζωπυρωθεί το «Ισλαμικό κράτος» (ISIS)».
Λίγα εικοσιτετράωρα μετά, ένας 42χρονος Αμερικανός, αυτόκλητος (;) τζιχαντιστής, παρέσυρε με νοικιασμένο αυτοκίνητο και σκότωσε τουλάχιστον 14 ανυποψίαστους ανθρώπους στο κέντρο της Νέας Ορλεάνης, κουβαλώντας μια σημαία του ISIS. Ηταν «μοναχικός λύκος» κατά το FBI, ο οποίος θαμπώθηκε από την ιστορία του βραχύβιου «χαλιφάτου» που εξουσίασε με τη βία 12 εκατομμύρια ανθρώπους στη βορειοανατολική Συρία και στο βορειοδυτικό Ιράκ (2015-2018).
«Η επίθεση στη Νέα Ορλεάνη απλά επιβεβαιώνει όσους λένε εδώ και έναν χρόνο ότι ο ISIS παραμένει επίμονη και διαρκής απειλή που δεν θα εξαφανιστεί από μόνη της», λέει ο Κόλιν Κλαρκ της δεξαμενής σκέψης Soufan Center στη Νέα Υόρκη.
Η σκιά του ISIS πέφτει πάνω στον Ντόναλντ Τραμπ. Τον Δεκέμβριο του 2018, κατά την πρώτη θητεία του, ο επανεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ είχε αναγγείλει με σιγουριά: «Νικήσαμε τον ISIS, τώρα τα στρατεύματά μας επιστρέφουν στην πατρίδα». Πράγματι το ανιστόρητο θεοκρατικό κρατίδιο με πρωτεύουσα την πόλη Ράκα της Συρίας κατέρρευσε και την εξουσία ανέλαβαν οι Κούρδοι με τη βοήθεια των Αμερικανών φίλων τους, προς απογοήτευση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Αλλά τους περίπου 30.000 τζιχαντιστές από 85 (!) χώρες δεν άνοιξε η γη και τους κατάπιε. Το ένα τρίτο συνελήφθη και κρατείται μέχρι σήμερα. Πολλοί διασκορπίστηκαν στο εξωτερικό, κάποιοι αδρανοποιήθηκαν. Μια σπασμένη αλλά επικίνδυνη αλυσίδα από 3.000 ένοπλους, οργανωμένους σε μικροομάδες, δρα ακόμη στη Συρία. Μόλις την περασμένη εβδομάδα Γάλλοι και Αμερικανοί βομβάρδισαν θέσεις τους.
Ο Τραμπ λέει ότι θα αποσύρει τους περίπου 900 ένστολους γιάνκηδες που στηρίζουν τους Κούρδους, ως ανάχωμα στον ISIS και ως φρουρούς των πετρελαίων της περιοχής. Κάποιοι συνεργάτες του είναι πιο ρεαλιστές. «Θα φύγουμε από τη Μέση Ανατολή. Αλλά ειδικά στη Συρία υπάρχει η απειλή του ISIS. Εκεί πρέπει να έχουμε τον νου μας», δήλωσε ο Μάικλ Γουόλτς που θα αναλάβει στις 20 Ιανουαρίου σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Τραμπ.
Δικαιούται να αμφιβάλλει κανείς για το κατά πόσον ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος θα διδαχθεί από το πάθημα του ΝΑΤΟ το 2011, όταν βομβάρδισε τη Λιβύη για να ανατρέψει τον συνταγματάρχη Καντάφι. Ο δικτάτορας λιντσαρίστηκε on camera και εκτελέστηκε, αλλά η περιοχή γέμισε μαύρες τρύπες απ’ όπου ξεπήδησαν ισλαμιστές πολέμαρχοι και επίδοξοι χαλίφηδες.
Φυτώρια μελλοντικών τζιχαντιστών
Κάποιοι αναλυτές λένε ότι για να αναπτυχθεί μια τρομοκρατική οργάνωση πρέπει να συντρέχουν τέσσερις προϋποθέσεις: κοινωνικές ομάδες που πιστεύουν ότι αδικούνται κατάφωρα, πυρήνες ή δίκτυα υποστήριξης, μια νομιμοποιητική ιδεολογία και ένα ευνοϊκό περιβάλλον, ιστορικά και γεωγραφικά.
Αν υπάρχουν αυτά, οι οικονομικοί πόροι και η κατάληψη εδαφών έπονται, συνήθως «φυσιολογικά».
Στην περίπτωση της Συρίας πρέπει να προστεθεί ακόμη ένας παράγοντας: η πολυετής φυλάκιση περίπου 10.000 πρώην μαχητών του ISIS. Τουλάχιστον 30.000 συγγενείς τους, ανάμεσά τους γυναικόπαιδα, κρατούνται υπό άθλιες συνθήκες σε στρατόπεδα-φυλακές, χωρίς κατηγορητήριο, χωρίς μέλλον. Ανθρωποφύλακες είναι οι Κούρδοι της Ροτζάβα, σε μια σκοτεινή σελίδα της τοπικής διοίκησης, δίπλα στα κοινωνικά επιτεύγματά της. Τα στρατόπεδα αυτά είναι φυτώρια πιθανών μελλοντικών τζιχαντιστών, έφηβων και νέων που τώρα ζουν τα πέτρινα χρόνια τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου