Ο Γκουτέρες καταγγέλλει τη χρήση ΑΙ (τεχνητής νοημοσύνης) από το Ισραήλ για τον καθορισμό στόχων στη Γάζα
Την αναστάτωσή του για τις πληροφορίες ότι ο ισραηλινός στρατός κάνει χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για να εντοπίσει και να πλήξει στόχους στη Λωρίδα της Γάζας, στο πλαίσιο του πολέμου, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ. Ο Αντόνιο Γκουτέρες*, αναφερόμενος στις αποκαλύψεις των μέσων +972 Magazine και Local Call, επισημαίνει ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί το ενδεχόμενο «αποφάσεις ζωής ή θανάτου» να ανατίθενται σε αλγόριθμους.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε: «Είμαι βαθιά αναστατωμένος από τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι η εκστρατεία βομβαρδισμών του ισραηλινού στρατού περιλαμβάνει την τεχνητή νοημοσύνη ως εργαλείο για τον καθορισμό στόχων, ιδίως σε πυκνοκατοικημένες αστικές ζώνες, οδηγώντας σε έναν μεγάλο αριθμό θυμάτων από τον άμαχο πληθυσμό».
Και πρόσθεσε ότι καμία από τις «αποφάσεις ζωής ή θανάτου που έχουν αντίκτυπο σε ολόκληρες οικογένειες δεν θα πρέπει να ανατίθεται στον ψυχρό υπολογισμό των αλγόριθμων».
Υπενθυμίζεται ότι τα μέσα +972 Magazine και Local Call περιγράφουν την ύπαρξη προγράμματος του ισραηλινού στρατού με το όνομα «Lavender», το οποίο χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να καθορίσει στόχους στη Γάζα, παρά το γεγονός ότι υπάρχει περιθώριο λάθους και αδιαφορώντας για τις απώλειες αμάχων.
Επίσης, σύμφωνα με δήλωση στη Haaretz έφεδρου αξιωματικού, για το Ισραήλ «στην πράξη, τρομοκράτης είναι οποιοσδήποτε έχει σκοτώσει ο ισραηλινός στρατός στις περιοχές όπου επιχειρούν οι δυνάμεις του» και «είναι πολύ πιθανό ότι Παλαιστίνιοι, που δεν κράτησαν ποτέ στη ζωή τους όπλο, αναβαθμίστηκαν μετά θάνατον σε “τρομοκράτες”, τουλάχιστον από τον στρατό του Ισραήλ».
Ο Αντόνιο Γκουτέρες σημείωσε ότι προειδοποιεί «εδώ και χρόνια για τους κινδύνους να μετατραπεί σε όπλο η τεχνητή νοημοσύνη και να περιοριστεί ο αναγκαίος ρόλος της ανθρώπινης παρέμβασης» και πρόσθεσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη «θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως δύναμη του καλού, προς όφελος του κόσμου, και όχι για να συνεισφέρει στον πόλεμο σε βιομηχανικό επίπεδο, θολώνοντας το ποιος φέρει την ευθύνη».
Νεκρή ακόμη μία όμηρος
Στο μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι, πιθανότατα, μια Ισραηλινή, που ήταν μεταξύ των ομήρων που απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου από τη Χαμάς, να έχει σκοτωθεί από πυρά ισραηλινού ελικοπτέρου.
Ο ισραηλινός στρατός διεξάγει έρευνα για την τύχη των περίπου 1.200 ομήρων και υπάρχουν αναφορές ότι ορισμένοι σκοτώθηκαν από φίλια πυρά σε επιχειρήσεις που διεξάγει στη Λωρίδα της Γάζας. Όπως ανακοίνωσε, από την έρευνα σχετικά με την απαγωγή της Εφράτ Κατς, κατοίκου του κιμπούτς Νιρ Οζ, τα στοιχεία δείχνουν ότι ένα από τα πολεμικά ελικόπτερα άνοιξε πυρ εναντίον ενός οχήματος στο οποίο επέβαιναν ένοπλοι, αλλά επίσης βρίσκονταν και όμηροι.
«Ως αποτέλεσμα των πυρών, οι περισσότεροι από τους τρομοκράτες που επέβαιναν στο όχημα σκοτώθηκαν. Πιθανότατα σκοτώθηκε και η Έφρατ Κατς...», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός, που υποστήριξε ότι η έρευνα έδειξε ότι δεν ήταν εφικτό να είναι διακριτοί οι όμηροι από τα υπάρχοντα συστήματα παρακολούθησης.
Και κατέληξε: «Ο διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας δεν εντόπισε κάποιο σφάλμα στην επιχείρηση του πληρώματος του ελικοπτέρου, το οποίο λειτούργησε σε συμφωνία με τις εντολές σε μια πολύπλοκη εμπόλεμη κατάσταση».
«Πυρά» από τις Βρυξέλλες για τη διανομή βοήθειας
Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση κατήγγειλε ως ανεπαρκή την δέσμευση του Ισραήλ για άνοιγμα μεθοριακών διαβάσεων για τη μεταφορά βοήθειας στη Γάζα, καθώς μέχρι σήμερα η κυβέρνηση Νετανιάχου έχει εμποδίσει με κάθε τρόπο την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα, ενώ πλέον είναι υπόλογο και για την επίθεση στη ΜΚΟ World Central Kitchen, ενώ μετέφερε βοήθεια, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά εργαζόμενοι.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ χαρακτήρισε «ανεπαρκή» τη δέσμευση του Ισραήλ ότι θα ανοίξει προσωρινά μεθοριακές διαβάσεις για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, δεδομένου του κινδύνου λιμοκτονίας των κατοίκων του θύλακα.
«Τα παιδιά και τα μωρά πεθαίνουν από την πείνα. Απαιτούνται ουσιαστικές και κατεπείγουσες προσπάθειες για να μπει αμέσως τέλος στην πείνα ως όπλο πολέμου στη Γάζα» τόνισε με ανάρτηση του στην πλατφόρμα Χ και πρόσθεσε ότι «η ανακοίνωση του Ισραήλ για την προσωρινή επαναλειτουργία της μεθοριακής διάβασης του Ερέζ καθώς και εκείνη που αφορά τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω του λιμανιού της Ασντόντ είναι ανεπαρκής», υπογράμμισε.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε άλλη «να υλοποιηθούν γρήγορα και πλήρως» οι υποσχέσεις του Ισραήλ. Από την πλευρά του, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, επισήμανε ότι η απόφαση του Ισραήλ να ανοίξουν ορισμένοι διάδρομοι για την ανθρωπιστική βοήθεια δεν θα είναι αρκετή για να αποφευχθεί η λιμοκτονία.
Και τόνισε μέσω Χ ότι «μετά την ευρεία καταδίκη για τον θάνατο των 7 εργαζομένων της (αμερικανικής ανθρωπιστικής οργάνωσης) WCK από τις IDF (ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις) και την εντεινόμενη διεθνή πίεση, η κυβέρνηση του Ισραήλ θα ανοίξει κάποιους διαδρόμους για την ανθρωπιστική βοήθεια. Δεν αρκεί για να αποτραπεί η λιμοκτονία στη Γάζα».
«Η δεσμευτική απόφαση 2728 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να εφαρμοστεί. Τώρα», πρόσθεσε.
Μπάιντεν: Κάνουν ό,τι τους είπαμε
Πάντως, η Ουάσιγκτον παρέσχε πλήρη κάλυψη στο Ισραήλ, με τον πρόεδρο Μπάιντεν να δηλώνει ότι το Ισραήλ ολοκληρώνει τα μέτρα που ζήτησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε σχέση με την αύξηση της μεταφοράς της βοήθειας στη Γάζα.
Όταν ρωτήθηκε, με αφορμή το τηλεφώνημα που είχε με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, εάν απείλησε ότι θα σταματήσει την παράδοση στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια της συνομιλίας αυτής, ο Τζο Μπάιντεν απάντησε αναχωρώντας από τον Λευκό Οίκο: «Τους ζήτησα να κάνουν αυτό που κάνουν αυτήν τη στιγμή».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου