Πέθανε ο ηθοποιός Γιάννης Φέρτης
Σε ηλικία 86 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο
Γιάννης Φέρτης (Βικιπαίδεια)
μετά από μια μακρά καριέρα στο θεατρικό σανίδι, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.Ο Σπύρος Μπιμπίλας ανακοίνωσε την είδηση του θανάτου του Γιάννη Φέρτη, για την οποία ενημερώθηκε από την Μαρίνα Ψάλτη.
«Όλο το Ελληνικό θέατρο πενθεί για τον χαμό του σπουδαίου μας ηθοποιού. Αντί στεφάνων σύμφωνα με επιθυμία του, όσοι θελήσουν να ενισχύσουν το έργο κ τους σκοπούς του Ταμείου Αλληλοβοηθείας του Σωματείου Ελλήνων ηθοποιών (ΤΑΣΕΗ). Ο Γιάννης πάντα νοιαζόταν για τους συναδέλφους του με κάθε τρόπο, έγραψε ο Σπύρος Μπιμπίλας.
Γεννημένος τον Απρίλιο του 1938, ο Γιάννης Φέρτης αποφοίτησε από τη σχολή Θεάτρου Τέχνης Κάρολου Κουν το 1958. Έκανε ντεμπούτο το 1959 με το έργο «Η ηλικία της νύχτας» του Ιάκωβου Καμπανέλλη για να συμμετάσχει ύστερα σε πλήθος παραστάσεων του σύγχρονου και του αρχαίου ρεπερτορίου.
Από το 1967 και για μια δεκαετία, ως θιασάρχης μαζί με την Ξένια Καλογεροπούλου ανέβασε σημαντικά θεατρικά έργα.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, πρωταγωνίστησε με την Αλίκη Βουγιουκλάκη στο «Νυφικό κρεβάτι» του Γιαν ντε Χάρντογκ, με τον θίασο Καρέζη-Καζάκου στην «Παναγία των δολαρίων» του Γκάρσον Κάνιν και με τους Μάνο Κατράκη και Μελίνα Μερκούρη στο έργο «Συντροφιά με τον Μπρεχτ» του Γερμανού δραματουργού, σκηνοθέτη και ποιητή του 20ού αιώνα, Μπέρτολτ Μπρεχτ.
Τη δεκαετία του 1980, ανέβασε με το δικό του θίασο στο θέατρο Αθηνά το «Γλυκό πουλί της νιότης» του Τενεσί Ουίλιαμς, με συμπρωταγωνίστρια τη Μελίνα Μερκούρη, το «Μπεντ» του Μάρτιν Σέρμαν, «Το τέλος της κυρίας Τσέινι» του Φ. Λόνσντεϊ με συμπρωταγωνίστρια τη Μιμή Ντενίση, «Το παιχνίδι του έρωτα» του Πιέρ ντε Μαριβώ, τα «Οργισμένα νιάτα» του Τζον Όσμπορν, «Το πιο αληθινό» του Τομ Στόπαρντ, «Αμαντέους και Μαύρη κωμωδία» του Πίτερ Σάφερ, «Επικίνδυνες σχέσεις» του Κρίστοφερ Χάμπτον.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, πρωταγωνίστησε στις παραστάσεις «Ξενοδοχείο ο παράδεισος» του Ζορζ Φεντώ, «Λοκαντιέρα» του Κάρλο Γκολντόνι, Καινούρια σελίδα του Νιλ Σάιμον, ενώ συμμετείχε επίσης στις επιθεωρήσεις «Γελάς Ελλάς αγελάς» και «Χορός του Οζαλόγγου». Το 2007 πρωταγωνίστησε στην «Επιστροφή» του Τζόζεφ Κόνραντ, όπου τιμήθηκε για την ερμηνεία του με το Θεατρικό Βραβείο Κοινού.
Το
2008 πρωταγωνίστησε στην «Επιστροφή της γηραιάς κυρίας» του Φρίντριχ
Ντίρενματ και το 2009 στον «Βυσσινόκηπο» του Τσέχοφ στο Θέατρο Οδού
Κεφαλληνίας σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού.
Το 2010 έπαιξε στο βραβευμένο έργο «Ο θεός της σφαγής» της Γιασμίνα Ρεζά, την περίοδο 2011-2013 στην παράσταση «Ο δρόμος περνάει από μέσα» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, ενώ το 2012 ερμήνευσε τον «Πατέρα» του Άουγκουστ Στρίντμπεργκ. Την περίοδο 2014-2015 ερμήνευσε τον «Θείο Βάνια» του Αντόν Τσέχοφ. Το 2016 πρωταγωνίστησε στην παράσταση «Από τη σιωπή έως την άνοιξη» του Λεωνίδα Προυσαλίδη. Τη διετία 2017-2018 πρωταγωνίστησε στους «Ήρωες» του Ζεράρ Σιμπλερά σε σκηνοθεσία Νικίτα Μιλιβόγεβιτς, όπου και τιμήθηκε για την ερμηνεία του με το Θεατρικό Βραβείο Κοινού 2018. Το 2019 πρωταγωνίστησε στο βραβευμένο έργο της Μαρίλια Σαμπέρ Τόρες «Ένας αληθινός καουμπόι».
Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 συνεργάστηκε με το Αμφιθέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου και ερμήνευσε τον «Βόυτσεκ» του Γκέοργκ Μπύχνερ (1990) και τον «Άμλετ» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ (1991 και 1992).
Την περίοδο 1993-1995 ακολούθησε η συνεργασία του με τον Ρώσο σκηνοθέτη Γιούρι Λιουμπίμοφ στον «Γλάρο» του Αντόν Τσέχοφ, τους «Δανειστές» του Άουγκουστ Στρίντμπεργκ και τον «Βυσσινόκηπο» του Τσέχοφ. Το 1997 ερμήνευσε τον «Δον Ζουάν» του Μολιέρου σε παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου.
Στον κινηματογράφο, πρωταγωνίστησε σε περισσότερες από 30 ταινίες. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1961 στην ταινία «Ποια είναι η Μαργαρίτα» με την Τζένη Καρέζη. Την επόμενη χρονιά ερμήνευσε τον Ορέστη στην «Ηλέκτρα» σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη, ταινία που απέσπασε 25 διεθνείς διακρίσεις (μεταξύ των οποίων και υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας).
Το 2008 κέρδισε το Βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την ερμηνεία του στην ταινία «Σκλάβοι στα δεσμά τους» σε σκηνοθεσία Τώνη Λυκουρέση.
Στην τηλεόραση, έπαιξε σε περισσότερες από 15 σειρές, με σημαντικότερες τη «Δασκάλα με τα χρυσά μάτια» και τον «Συμβολαιογράφο» το 1979.
Πρώτη σύζυγός του υπήρξε η ηθοποιός Ξένια Καλογεροπούλου από το 1963 έως το 1972 και δεύτερη η ηθοποιός Μιμή Ντενίση από το 1981 έως το 1988. Από το 2001 έως τον θάνατό του ήταν νυμφευμένος με την ηθοποιό Μαρίνα Ψάλτη.
Η κηδεία του θα γίνει στο Α’ Κοιμητήριο της Αθήνας.
*************************************
Lifo: Ο Γιάννης Φέρτης των ασπρόμαυρων ονείρων
****************************
Ενθύμιον
Η σπουδαία κινηματογραφική ερμηνεία του Γιάννη Φέρτη, που ενσάρκωσε με συγκλονιστικό τρόπο τον κόντε Αλέξανδρο Οφιομάχο, κεντρικό "ήρωα" του Κωνσταντίνου Θεοτόκη από το μυθιστόρημα "Οι σκλάβοι στα δεσμά τους"
ΣΚΛΑΒΟΙ ΣΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΟΥΣ Σκηνοθεσία Τώνης Λυκουρέσης
Παραγωγή Νίκος Σέκερης
Σενάριο Τώνης Λυκουρέσης
Γιάννης Μαρούδας
Μαρία Βαρδάκα
Ιστορία Κωνσταντίνου Θεοτόκη
Βασισμένο σε : Οι σκλάβοι στα δεσμά τους (μυθιστόρημα)
Πρωταγωνιστές Γιάννης Φέρτης
Δήμητρα Ματσούκα
Άκης Σακελλαρίου
Χρήστος Λούλης
Ειρήνη Ιγγλέση
Μουσική : Μίνως Μάτσας
Φωτογραφία Παναγιώτης Σαλαπάτας
Μοντάζ Γιώργος Τριανταφύλλου
Σκηνογραφία Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Πρώτη προβολή 5 Μαρτίου 2009 (Ελλάδα)
Κυκλοφορία 2 Δεκεμβρίου 2009 (DVD)
Διάρκεια 127΄
Προέλευση Ελλάδα
Γλώσσα Ελληνική
Το Σκλάβοι στα δεσμά τους είναι μια ελληνική δραματική ταινία εποχής, σε παραγωγή Νίκου Σέκερη. Τη σκηνοθεσία υπέγραψε ο Τώνης Λυκουρέσης ενώ το σενάριο έγραψε ο ίδιος μαζί με τους Γιάννη Μαρούδα και Μαρία Βαρδάκα, και βασίστηκε στο ομότιτλο μυθιστόρημα του
Κωνσταντίνου Θεοτόκη (1872-1923)
.Οι σκλάβοι στα δεσμά τους (μυθιστόρημα)
Η ταινία απέσπασε πολλές καλές κριτικές και βραβεία. Στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης του 2008 κέρδισε 10 βραβεία.
Πλοκή
Στην Κέρκυρα των αρχών του 20ού αιώνα, ένας νεαρός, ο Άλκης (Κωνσταντίνος Παπαχρόνης), ερωτεύεται την Ευλαλία Οφιομάχου (Ρηνιώ Κυριαζή), κόρη ενός (κάποτε) εύπορου κτηματία και ξεπεσμένου αριστοκράτη, του κόντε Αλέξανδρου Οφιομάχου (Γιάννης Φέρτης), ο οποίος πλέον έχει οικονομικά προβλήματα. Ο ευκατάστατος γιατρός και βουλευτής Αριστείδης Στεριώτης (Άκης Σακελλαρίου) προτίθεται να βοηθήσει τον Άλκη, ζητώντας του όμως ως αντάλλαγμα να παντρευτεί ο ίδιος την Ευλαλία.
Διανομή:
Γιάννης Φέρτης : κόντες Αλέξανδρος Οφιομάχος
Δήμητρα Ματσούκα : Αιμιλία Βαλσάμη
Άκης Σακελλαρίου : Αριστείδης Στεριώτης
Χρήστος Λούλης : Γιώργης Οφιομάχος
Ειρήνη Ιγγλέση : Μαρία Οφιομάχου
Ρηνιώ Κυριαζή : Ευλαλία Οφιομάχου
Κωνσταντίνος Παπαχρόνης : Άλκης Σωζόμενος
Λένα Παπαληγούρα : Λουίζα Οφιομάχου
Γιώργος Σπάνιας : Σπύρος Οφιομάχος
Μαριέττα Σαββάνη : Φωτεινή Σωζόμενου
Γιώργος Βούτος : Μίμης Χαντρινός
Απόστολος Πελεκάνος : Πέτρος Αθάνατος
Γιώργος Τζωρτζής : Γουλιέλμος Αρκούδης
Ελένη Κοκκίδου : ερωμένη Αλέξανδρου
Ο σκηνοθέτης είπε για την ταινία:
Η περίοδος που με ενδιαφέρει κινηματογραφικά είναι η περίοδος των ανατροπών και των αναπόφευκτων κοινωνικών εξελίξεων. Δεν με ενδιαφέρει να σκηνοθετήσω μία ταινία εποχής που να αναλυθεί στην μουσειακή καταγραφή μίας αριστοκρατικής οικογένειας, αναπαριστώντας τους κώδικες της εποχής της. Διεκδικώ να φωτίσω την προσωπικότητα και την ψυχική κατάσταση μέσα από ένα σύγχρονο ερμηνευτικό ύφος, θεωρώντας ότι αντίστοιχες φιλοδοξίες και συγκρούσεις σημαδεύουν και το σήμερα, έναν ολόκληρο αιώνα από την χρονική περίοδο των «Σκλάβων στα δεσμά τους». [4]
Διακρίσεις στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 2008
2ο βραβείο ταινίας μυθοπλασίας μεγάλου μήκους
Σκηνοθεσίας : Τώνης Λυκουρέσης
Σεναρίου : Τώνης Λυκουρέσης
Γιάννης Μαρούδας
Μαρία Βαρδάκα
Ερμηνείας 1ου Ανδρικού Ρόλου : Γιάννης Φέρτης
Ερμηνείας 2ου Ανδρικού Ρόλου : Χρήστος Λούλης
Ερμηνείας 2ου Γυναικείου Ρόλου : Δήμητρα Ματσούκα
Σκηνογραφίας : Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Μουσικής : Μίνως Μάτσας
Ήχου : Νίκος Μπουγιούκος
Ενδυματολογίας : Μπιάνκα Νικολαρεϊζη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου