Κυριακή, Αυγούστου 16, 2020

Το τετελεσμένο του Oruc Reis στη θεωρητική ελληνική ΑΟΖ..


Η Συμφωνία του Καΐρου και το τετελεσμένο του Oruc Reis στη θεωρητική ελληνική ΑΟΖ -


Η Συμφωνία του Καΐρου και το τετελεσμένο του Oruc Reis στη θεωρητική ελληνική ΑΟΖ, Αναστάσιος Λαυρέντζος
Στο προηγούμενο άρθρο μου, στο οποίο σχολίαζα τη συμφωνία μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου, έγραφα στην τελευταία παράγραφο: «Όμως η Ελλάδα πλανάται αν νομίζει ότι έστω και με τέτοιο κόστος θα περιχαρακώσει την κολοβωμένη κυριαρχία της. Διότι αργά ή γρήγορα θα υποχρεωθεί να την επικυρώσει απέναντι στην Τουρκία. Ας είμαστε λοιπόν έτοιμοι για τη συνέχεια της κρίσης».
Και η συνέχεια της κρίσης δεν άργησε να έλθει. Την περασμένη Δευτέρα κιόλας ο Ερντογάν προχώρησε στην πρόκληση που είχε προαναγγείλει. Το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά σκάφη, εισήλθε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα για διενέργεια σεισμικών ερευνών. Το γεγονός αυτό προκάλεσε αντίστοιχα την κινητοποίηση του ελληνικού πολεμικού ναυτικού.
Από την εξέλιξη αυτή αποδείχτηκε ότι ο Ερντογάν είχε την αποφασιστικότητα να πραγματοποιήσει την πρόκληση που είχε εξαγγείλει από τον Μάιο. Η ελληνική πλευρά όμως δεν έδειξε διάθεση κλιμάκωσης της κρίσης και προτίμησε να διαχειριστεί το ζήτημα στο διπλωματικό πεδίο. Εκ των υστέρων φαίνεται λοιπόν ότι την πρώτη φορά που το Oruc Reis επρόκειτο να μπει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, στα τέλη Ιουλίου, οι έρευνές του αναβλήθηκαν για δύο λόγους: πρώτον επειδή παρενέβη ο ξένος παράγοντας (κυρίως η Γερμανία) και δεύτερον επειδή όπως φαίνεται, η ελληνική πλευρά συναίνεσε στην έναρξη κάποιας μορφής διαλόγου με την Τουρκία.
Στο μεταξύ η Ελλάδα προχώρησε στη συμφωνία μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο, η οποία ήταν μάλλον μια μη αναμενόμενη εξέλιξη. Η συμφωνία αυτή, όπως ανέλυσα στο προηγούμενο άρθρο μου, έγινε με μεγάλο κόστος για την ελληνική πλευρά. Μέσω αυτής η Ελλάδα παραχώρησε στην Αίγυπτο ένα μέρος της ΑΟΖ της Κρήτης, στο οποίο πιθανολογείται σημαντικό κοίτασμα υδρογονανθράκων.
Παράλληλα, με το να αποδεχτεί η Ελλάδα μειωμένη επήρεια ΑΟΖ στην Κρήτη, υπονόμευσε τη δυνατότητα μικρότερων νησιών και κυρίως του Καστελλορίζου, να έχουν πλήρη ΑΟΖ. Όμως η συμφωνία αυτή είχε ένα θετικό χαρακτηριστικό: έδειξε την απόφαση της κυβέρνησης να λάβει ακόμη και πρωτοβουλίες υψηλού κόστους, προκειμένου να καταστεί παίκτης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Γερμανική δυσαρέσκεια

Αυτό ήταν που μάλλον εξόργισε και τον Ερντογάν, ο οποίος υλοποίησε την προηγούμενη απειλή του και έστειλε το Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η ελληνική πλευρά ισχυρίζεται βεβαίως ότι το τουρκικό σκάφος δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει έρευνες, λόγω του θορύβου που παρήγαν τα ελληνικά και τα τουρκικά συνοδευτικά πλοία. Όμως σε αυτές τις περιπτώσεις μετράνε οι προθέσεις και εν τέλει οι εντυπώσεις που προκαλούνται.
Και οι εντυπώσεις που προκλήθηκαν είναι σαφείς: Οι Τούρκοι, όπως είχαν προαναγγείλει, μπήκαν σε ζώνη που θεωρείται ότι ανήκει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και πλέον διατείνονται ότι έκαναν έρευνες για όσο ήθελαν αυτοί. Η Ελλάδα βεβαίως αντέδρασε. Συγκεκριμένα ο Έλληνας πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ και η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Στην πράξη όμως ο ξένος παράγοντας έμεινε αδρανής.[.......]

Η Συμφωνία του Καΐρου και το τετελεσμένο του Oruc Reis στη θεωρητική ελληνική ΑΟΖ..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Γάλλοι σεφ μαγειρικής: εκπαιδευτές και συνεργάτες ή σαδιστές που κάνουν εφιαλτική τη ζωή των εκπαιδευομένων και των υφισταμένων τους;

  Εφιάλτες στην κουζίνα Από τα μικρά μπιστρό ώς τα φημισμένα πολυτελή εστιατόρια, οι...