Τρίτη, Ιουνίου 16, 2020

Η Θεσσαλονίκη των γραμματοσήμων σε μια Έκθεση

 
Από Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020 άνοιξε  ξανά για το κοινό η έκθεση
 
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ, ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ, ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΑ 
Η ταχυδρομική ιστορία της Θεσσαλονίκης
 
Επιμέλεια: Γιώργος Θωμαρέης – Γιάννης Επαμεινώνδας
 
στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ
Βίλα Καπαντζή – Βασιλίσσης Όλγας 108
 
Διάρκεια έκθεσης: έως 10 Οκτωβρίου 2020
Ωράριο έκθεσης:
Δευτέρα, Τρίτη: 14:00-21:00
Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 09:00-16:00
Σάββατο: 14:00-21:00 (Κυριακή κλειστά)
 
Στον χώρο έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για εργαζόμενους και επισκέπτες, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας. Συνιστάται η χρήση μάσκας κατά την επίσκεψή σας.
 

ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ
Στο πλαίσιο της έκθεσης «ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ, ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ, ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΑ. Η ταχυδρομική ιστορία της Θεσσαλονίκης», ο Γιάννης  Επαμεινώνδας, θα πραγματοποιήσει ξεναγήσεις τις ακόλουθες ημέρες και ώρες:
 
Τρίτη 23 Ιουνίου, 18:00-20:00
Τρίτη 30 Ιουνίου, 11:00-13:00 και
Τρίτη 7 Ιουλίου, 18:00-20:00
 
Λόγω του περιορισμένου αριθμού ατόμων που επιτρέπουν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ είναι απαραίτητη η κράτηση θέσεων για τις ξεναγήσεις. Για να δηλώσετε συμμετοχή μπορείτε να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά με τη γραμματεία του Κέντρου, καθημερινά 9:00-15:00, στα τηλέφωνα 2310 295.171 και 2310 295.177 
 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ
Στην έκθεση παρουσιάζεται πληθώρα πρωτότυπων ταχυδρομικών τεκμηρίων: φάκελοι αλληλογραφίας, επιστολές, βεβαιώσεις φορτωτικής, επιστολικά δελτάρια (καρποστάλ), γραμματόσημα, σφραγίδες, εφημερίδες, επιταγές, αποδείξεις συστημένων, βραχείες επιστολές, κηρασφαλίσεις (βουλοκέρια) και πλίκοι (επιστολές διπλωμένες ως αυτοσχέδιος φάκελος).
Η έκθεση καλύπτει περίοδο πλέον των τεσσάρων αιώνων ταχυδρομικής ιστορίας της Θεσσαλονίκης, από την πρώτη γνωστή επιστολή που ταχυδρομήθηκε από τη Θεσσαλονίκη προς τη Βενετία το 1482 μέχρι μια επιστολή του Δεκέμβρη του 1944 με σφραγίδα «λογοκρισία ΕΛΑΣ». Ανάμεσα σε άλλα, επιστολές του 18ου αιώνα απολυμασμένες με ξίδι για την πρόληψη επιδημιών, αποστολές από και προς σπάνιους προορισμούς –όπως η Ουρουγουάη, το Γκουαντάναμο, η Οζάκα, η Νέα Ζηλανδία και οι τρεις Γουιάνες της Νότιας Αμερικής–, επιστολές που περιπλανήθηκαν για μήνες ή και χρόνια μέχρι να παραδοθούν στον παραλήπτη ή να επιστραφούν ως ανεπίδοτες στον αποστολέα.
Η ιστορία ξεδιπλώνεται σταδιακά από τις πρώιμες ταχυδρομήσεις του 15ου αιώνα, το άνοιγμα των πρώτων ταχυδρομικών γραφείων στη Θεσσαλονίκη (αυστριακού & ελληνικού) τη δεκαετία 1830, τη χρήση γραμματοσήμων από τη δεκαετία 1860, την ίδρυση της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης (UPU) το 1875 και την ενοποίηση των ταχυδρομικών τελών, τη λειτουργία δέκα διαφορετικών εθνικών ταχυδρομείων στη Θεσσαλονίκη (αυστριακού, ελληνικού, γαλλικού, αιγυπτιακού, οθωμανικού, ρωσικού, βρετανικού, ιταλικού, σερβικού, βουλγαρικού) και το κλείσιμο των τελευταίων που απέμεναν το 1914 από την Ελληνική Διοίκηση, μέχρι τις ειδικές περιπτώσεις των ακτοπλοϊκών ταχυδρομείων, της Προσωρινής Κυβέρνησης, της Στρατιάς της Ανατολής, αλλά και τις αεροπορικές αποστολές του μεσοπολέμου.
Τα τεκμήρια προέρχονται από τη μοναδική στο είδος της συλλογή του Γιώργου Θωμαρέη, και εμπλουτίστηκαν με υλικό που παραχώρησαν οι: Αθανάσιος Πάσχος, Αλέξης Παπαδόπουλος και Κώστας Σταμάτης. Η ταχυδρομική ιστορία εμπλουτίζεται και παραλληλίζεται με τη γενικότερη ιστορική εξέλιξη της Θεσσαλονίκης και τα διεθνή γεγονότα που επηρέασαν τις τύχες της πόλης. 
Με την επανεκκίνηση του Ιουνίου, η έκθεση εμπλουτίστηκε με ταχυδρομικά αντικείμενα από τη συλλογή του Κωνσταντίνου Μερέση.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Philip Glass - Songs From Liquid Days (Live) : Όταν ο μουσικός μινιμαλισμός ερωτεύτηκε την Ποίηση

Το Songs from Liquid Days(1986 είναι μια συλλογή τραγουδιών που συνέθεσε ο συνθέτης Philip Glass σε στίχους των Paul Simon, Suzanne Vega, ...