Κυριακή, Οκτωβρίου 07, 2018

https://www.efsyn.gr/sites/efsyn.gr/files/styles/teaser_big/public/field/image/2018-10/anemogennitries.jpg?itok=HMa9AQXzΑυτοδύναμη ανάπτυξη, Σίφνος και ΑΠΕ

Συντάκτης:  Ανδρέας Δάνος *

Ολοι ανεξαιρέτως συμφωνούμε ότι για να ορθοποδήσει η Ελλάδα και να πληρώσει και τα χρέη της ένας είναι ο δρόμος: η οικονομική ανάπτυξη. Οι προοδευτικές δυνάμεις (Αριστερά, Πράσινοι, αυθεντικοί Σοσιαλιστές).
Προσθέτουν και τα επίθετα δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση (άλλη, αλλά πολύ σημαντική που εκκρεμεί από καιρό). Ε, λοιπόν, η ανάπτυξη –και μάλιστα η δίκαιη και βιώσιμη- μας χτυπάει την πόρτα και εμείς δεν ακούμε! Τουλάχιστον αν κρίνω από το παράδειγμα της Σίφνου. Στη Σίφνο έχει δημιουργηθεί εδώ και περίπου τρία χρόνια η Συνεταιριστική Εταιρία Σίφνου (ΣΕΣ) με κύριο σκοπό την προώθηση της ενεργειακής αυτάρκειας του νησιού μέσω της δημιουργίας μιας εγκατάστασης 5 ανεμογεννητριών που –σύμφωνα με τη μελέτη που έχει ήδη εκπονηθεί– θα εξασφαλίσει την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) που φορτώνουν το νησί όπως και όλη την Ελλάδα με:
● μεγάλο οικονομικό κόστος της –εισαγόμενης– συμβατικής ενέργειας (να ένας λόγος που πάει για κλείσιμο η Χαλυβουργική!).
● καθοριστική συμβολή στην επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής που, εκτός των άλλων, προκαλεί πλημμύρες και πυρκαγιές. Η συμφωνία του Παρισιού προσπαθεί να ελέγξει αυτήν την κατάσταση, μοιράζοντας τις ευθύνες στις χώρες που την υπέγραψαν άρα και στην Ελλάδα.
Αλλά, για να γυρίσουμε στα τοπικά μας ζητήματα, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) είναι ένα θείο δώρο του «θεού της Ελλάδας» που φαίνεται πως οι Ελληνες περιφρονούν! Αλλιώς πώς να εξηγηθεί ότι ακόμη και στην Αμερική του Τραμπ που, ως γνωστόν, απέσυρε την υπογραφή των ΗΠΑ από τη συμφωνία, οι ΑΠΕ ωστόσο προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς (4 Πολιτείες έχουν ήδη καλύψει 30 – 37% των αναγκών τους από ΑΠΕ, αλλά κι άλλες ακολουθούν από κοντά) χάρη και σε μια πολιτική κρατικής υποστήριξης (φορολογικές πιστώσεις). Θεαματικές αυξήσεις στα ως άνω ποσοστά διαπιστώνονται και σε χώρες όπως η Γερμανία η Δανία κ.λπ.
Και στην Ελλάδα; Εμείς που υπερέχουμε μακράν από τις ως άνω χώρες στην παρεχόμενη από τη φύση ηλιακή και αιολική ενέργεια μπορούμε ευκολότερα και γρηγορότερα να καλύψουμε τη νόρμα που μας έχει θέσει η Συμφωνία του Παρισιού και με το πλεόνασμα να ξεπληρώνουμε τα δάνεια με ρυθμούς ταχύτερους από τους προβλεπόμενους κι έτσι να απελευθερώσουμε την οικονομία της χώρας από τους δανειστές. Και όμως καθυστερούμε, καθυστερούμε υπερβολικά, θα έλεγα εγκληματικά.
Παράδειγμα: η Συνεταιριστική Εταιρία της Σίφνου έχει ζητήσει εδώ και 2 χρόνια (16/9/16) άδεια παραγωγής κι ακόμα να την πάρει, ενώ, αν ισχύουν όσα είπαμε πιο πάνω, θα 'πρεπε να την είχε πάρει αμέσως.
Τι ή ποιος φταίει; Οι εγκληματολόγοι συμβουλεύουν, στην αναζήτηση του ενόχου ενός εγκλήματος να θέτει κανείς το ερώτημα «ποιος ωφελείται;».
Εν προκειμένω υποτίθεται ότι ωφελούνται οι εταιρείες των ορυκτών καυσίμων, αφού οι ΑΠΕ θεωρούνται ανταγωνιστές τους. Αλλά:
  • 1. Αν υποθέσουμε ότι τις ανταγωνίζονται, ποιος είπε ότι, στο καθεστώς της «ελεύθερης οικονομίας», με αντιμονοπωλιακές νομοθεσίες μάλιστα, ο ανταγωνισμός είναι κάτι ανεπιθύμητο;
  • 2.Τα ορυκτά καύσιμα έχουν ημερομηνία λήξης. Ειδικά το πετρέλαιο, κατά τους επιστήμονες, δεν θα υπάρχει σε 30 χρόνια. Επομένως χρόνο τον χρόνο το πετρέλαιο θα ακριβαίνει και οι εταιρείες πετρελαίου θα κερδίζουν περισσότερα ανά μονάδα ποσότητας πετρελαίου, όπως κάθε έμπορος που πουλάει είδη «σε ανεπάρκεια».
Εκτός κι αν οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων θέλουν και τις ΑΠΕ για τον εαυτό τους. Αυτό όμως δεν θα είναι και τόσο εύκολο. Τουλάχιστον αν η ελληνική κυβέρνηση θελήσει να επιδείξει τον πατριωτισμό που απαιτείται για την υπεράσπιση της οικονομικής κυριαρχίας της χώρας, τώρα μάλιστα που τα μνημόνια τελείωσαν...
Δεν είπαμε πως η παραγωγική ανασυγκρότηση είναι η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης; Λοιπόν «Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα»!
Αν το κάνει αυτό είμαι βέβαιος πως θα έχει με το μέρος της τη μεγάλη πλειονότητα του ελληνικού λαού.
* μέλος της Συνεταιριστικής Εταιρίας Σίφνου (ΣΕΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Γάλλοι σεφ μαγειρικής: εκπαιδευτές και συνεργάτες ή σαδιστές που κάνουν εφιαλτική τη ζωή των εκπαιδευομένων και των υφισταμένων τους;

  Εφιάλτες στην κουζίνα Από τα μικρά μπιστρό ώς τα φημισμένα πολυτελή εστιατόρια, οι...