Κυριακή, Σεπτεμβρίου 30, 2018

Ιππότης Γεράσιμος Πιτζαμάνος (1787-1825), Ζωγράφος και Αρχιτέκτων

Pitzamanos-selfportrait-1817(2).jpgΓεράσιμος Πιτζαμάνος: ο Κεφαλονίτης ιππότης της ζωγραφικής παρουσιάζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη της Κέρκυρας




Γεράσιμος Πιτζαμάνος: ο Κεφαλονίτης ιππότης της ζωγραφικής παρουσιάζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη της Κέρκυρας

Πρόκειται για τον πρώτο Έλληνα που με την υποστήριξη του Ναπολέοντα σπούδασε ζωγραφική και αρχιτεκτονική στις σπουδαιότερες σχολές της Ευρώπης

Ένας σπουδαίος όσο και άγνωστος επτανήσιος καλλιτέχνης των αρχών του 19ου αιώνα, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Τμήμα Περιοδικών Εκθέσεων του Περιστυλίου της Πινακοθήκης του Δήμου Κέρκυρας, από τις 28 Σεπτεμβρίου έως τις 17 Νοεμβρίου 2018.
Ο Γεράσιμος Πιτζαμάνος (Αργοστόλι 1787 – Κέρκυρα 1825) έζησε μία μυθιστορηματική ζωή, εργαζόμενος για την πρόοδο και την ελευθερία των Επτανήσων αλλά και του συνόλου του Ελληνισμού, στην αυγή μιας νέας εποχής. Τα γραπτά και κυρίως τα ζωγραφικά του έργα, αποτελούν πολύτιμη μαρτυρία για την επικίνδυνη όσο και ελπιδοφόρα αυτή εποχή.


Αποτέλεσμα εικόνας για Ιππότης Γεράσιμος Πιτζαμάνος (1787-1825). Ζωγράφος και Αρχιτέκτων


 Ζακύνθιοι χωρικοί








Ζακύνθιοι αστοί



Η Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος (ΙΕΕΕ)-Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (ΕΙΜ) σε συνεργασία με την Πινακοθήκη Δήμου Κέρκυρας, παρουσιάζει το σύνολο του γνωστού του έργου μέσα από 80 και πλέον πρωτότυπα που φυλάσσονται εκεί, καθώς και αναπαραγωγές έργων που ανήκουν σε άλλες συλλογές.Σχετική εικόνα

 Γεράσιμος Πιτζαμάνος:" Προσωπογραφία Ιωάννη Καποδίστρια"





Αποτέλεσμα εικόνας για Ιππότης Γεράσιμος Πιτζαμάνος (1787-1825). Ζωγράφος και Αρχιτέκτων
 Έλληνας κάλφας (βοηθός τεχνίτη)

 Αποτέλεσμα εικόνας για Ιππότης Γεράσιμος Πιτζαμάνος (1787-1825). Ζωγράφος και Αρχιτέκτων
 Αθηναία αρχόντισσα


Ο Γεράσιμος Πιτζαμάνος ήταν ο πρώτος Επτανήσιος καθηγητής αρχιτεκτονικής, συνέγραψε το πρώτο βιβλίο αρχιτεκτονικής στον ελληνικό χώρο, εισήγαγε την κοσμική χαρακτική στα Επτάνησα, δημιούργησε τα ιονικά σύμβολα και αγαπήθηκε ως προσωπογράφος της επτανησιακής κοινωνίας.  Αντάξιος των καλύτερων περιηγητών του 18ου-19ου αιώνα, με χέρι σπάνιας ευαισθησίας, ο Πιτζαμάνος μας άφησε απεικονίσεις ανθρώπων, φορεσιών, τοπίων και μνημείων από τα Επτάνησα και από την Οθωμανική Ελλάδα.
Υπήρξε ο πρώτος Έλληνας που με την υποστήριξη του Ναπολέοντα σπούδασε ζωγραφική και αρχιτεκτονική στις σπουδαιότερες σχολές της Ευρώπης. Στο πλευρό, πάντα, του Ιωάννη Καποδίστρια και των φιλελευθέρων Επτανησίων, εργάστηκε στην Κέρκυρα επί βρετανικής προστασίας. Μυημένος στη Φιλική Εταιρεία, έζησε από κοντά το ξέσπασμα της Επανάστασης στην Κωνσταντινούπολη. Μετά την επεισοδιακή διαφυγή του εγκαταστάθηκε στην Ρωσία, στην υπηρεσία του Τσάρου με σύσταση του Καποδίστρια.
Ο πρόωρος θάνατός του σε ηλικία μόλις 38 ετών, το σκορπισμένο σε όλη την Ευρώπη έργο του, ακόμα και ο σεισμός του 1953 στην Κεφαλονιά που γκρέμισε το αρχοντικό της οικογένειας στο Αργοστόλι, δεν επέτρεψαν να αναδειχθεί η μεγάλη σημασία του Πιτζαμάνου για την εξέλιξη της ζωγραφικής και της αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα.
Η έκθεση αποτελεί την πρώτη μεγάλη εκδήλωση του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου (ΕΙΜ) στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Εισιτήρια

Άνω των 18 ετών: 3€
Φοιτητές και άνω των 65 ετών: 1,50€
Ελεύθερη είσοδος: Κυριακές και 28η Οκτωβρίου

*************************
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Αποτέλεσμα εικόνας για Ιππότης Γεράσιμος Πιτζαμάνος (1787-1825). Ζωγράφος και Αρχιτέκτων
Ιππότης Γεράσιμος Πιτζαμάνος (1787-1825). Ζωγράφος και Αρχιτέκτων

Κείμενα –επιμέλεια: Αναστασία Κούλη, τ. Α΄ (Βιογραφία - Ανάλυση έργου - Το περιηγητικό κείμενο), τ. Β΄ (Τα Εικαστικά έργα), Αθήνα 2014.

Πλούσια εικονογραφημένη έκδοση η οποία παρουσιάζει τα έργα και τις ημέρες ενός ξεχασμένου αλλά μεγάλου Κεφαλλονίτη  ζωγράφου, αρχιτέκτονα και στοχαστή, που έζησε την περίοδο της προετοιμασίας και έκρηξης της Μεγάλης Επανάστασης του 1821. Ο Α΄ τόμος περιλαμβάνει μια εκτεταμένη βιογραφία του καλλιτέχνη, σε συνάρτηση με την πολυκύμαντη πολιτικοστρατιωτική ιστορία των Επτανήσων και της Ελλάδας, κατά το πρώτο τέταρτο του 19ου αιώνα. Ο Β΄ τόμος παρουσιάζει τις ελαιογραφικές προσωπογραφίες του Πιτζαμάνου και το Λεύκωμα που συνέθεσε πριν πεθάνει πρόωρα, με ποικίλα έργα-ορόσημα της καριέρας του. Το κύριο σώμα των εικόνων αφορά σε μία περιήγηση στα Επτάνησα, την Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη που σχεδίαζε να δημοσιεύσει.

 

Γεράσιμος Πιτσαμάνος - Βικιπαίδεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟΝ

ΣΥΝΘΕΣΗ EIKONAΣ: Gerontakos ΔΙΑΒΑΣΤΕ Νέα Αριστερά για Νετανιάχου / Με το «κανένα σχόλιο» στο Tvxs η κυβέρνηση Μητσοτά...