Τρίτη, Φεβρουαρίου 27, 2018



Αποτέλεσμα εικόνας για Mr Tesla

Ο Mr Tesla πάρκαρε... για επενδύσεις στην Ελλάδα |

Φεβρουαρίου 25 2018

Παρά την έντονη διεκδίκηση της επένδυσης από πολλές ευρωπαϊκές χώρες αλλά και την Τουρκία τους τελευταίους μήνες, το επίπεδο του επιστημονικού προσωπικού και των ερευνητικών ιδρυμάτων στη χώρα μας, καθώς και η ετοιμότητα και ο επαγγελματισμός της ελληνικής κυβέρνησης κατέστησαν ελκυστικότερο το ελληνικό «πακέτο» για την Tesla.

Την περασμένη Πέμπτη το «Έθνος της Κυριακής» πληροφορήθηκε την καταχώριση της Μονοπρόσωπης IKE «Tesla Greece» στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο και ξεκίνησε αμέσως το ρεπορτάζ για την κολοσσιαίας σημασίας επένδυση του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού στην Ελλάδα. Πρόκειται για την ίδρυση του πρώτου τμήματος R&D της εταιρείας εκτός ΗΠΑ, που αφορά στην «καρδιά» των καινοτομιών της Tesla- τους ρηξικέλευθους ηλεκτρικούς κινητήρες των οχημάτων της- ενώ έχει ήδη εγκατασταθεί σε κτίριο που μισθώνει στο Τεχνολογικό Πάρκο του Ερευνητικού Κέντρου «Δημόκριτος». Σύμφωνα με πληροφορίες, καθοριστικό ρόλο στο κλείσιμο του μεγάλου «deal» με την Tesla φέρεται να έπαιξε ο Έλληνας επικεφαλής Έρευνας και Σχεδιασμού των ηλεκτρικών κινητήρων, Κωστής Λάσκαρης.


Η προσέλκυση του τεχνολογικού γίγαντα έγινε εφικτή χάριν στην άψογη συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων, όπως το Οικονομικών και το Ανάπτυξης, που ήραν τα εμπόδια με στόχο να καταστεί η χώρα μας ελκυστική για επενδύσεις στον χώρο της επιστημονικής έρευνας. Ωστόσο, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η επιτυχία πιστώνεται στον αναπληρωτή υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστα Φωτάκη, ο οποίος φέρεται να είναι ο αρχιτέκτονας του εγχειρήματος να εγκατασταθεί το τμήμα R&D της Tesla στην Ελλάδα.


Ερωτηθείς από το «Έθνος της Κυριακής», ο αναπληρωτής υπουργός επιβεβαίωσε την ίδρυση της Tesla Greece, δηλώντας για τις μεγάλες προοπτικές που ανοίγονται για τη χώρα μας. «Μετά από πολύμηνες συζητήσεις η πολιτική του Τομέα Έρευνας και Καινοτομίας του ΥΠΠΕΘ για την προσέλκυση Τμημάτων Έρευνας και Ανάπτυξης, των λεγόμενων R&D, εταιρειών υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα υλοποιείται με την ίδρυση της Tesla Greece”, αναφέρει ο κ. Φωτάκης, την οποία χαρακτηρίζει ως “την απαρχή ενός νέου τύπου επενδύσεων στη χώρα. Επενδύσεις που βασίζονται στην Έρευνα, την Καινοτομία και τη Γνώση”. Μάλιστα θεωρεί τη σημασία της επένδυσης του αμερικανικού κολοσσού για τη χώρα μας “πολύπλευρη”: “Αποτελεί απτό δείγμα εμπιστοσύνης στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας, ιδιαίτερα στο τοπίο που διαμορφώνεται για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα μετά τον Αύγουστο του 2018”. “Όπως η ίδια η εταιρεία έχει επισημάνει”, συνεχίζει, “ένα βασικό κίνητρο για την επιλογή της Ελλάδας ήταν το εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό που υπάρχει στη χώρα. Πρόκειται για τους Έλληνες Μηχανικούς και Τεχνικούς που προέρχονται από τα Ελληνικά δημόσια ΑΕΙ. Το στοιχείο αυτό αποδεικνύει την ποιότητα της εκπαίδευσης και κατάρτισης που προσφέρουν και που ατυχώς κάποιοι επιμένουν να αγνοούν στην προσπάθειά τους να τα απαξιώσουν».

Επίσης ο κ. Φωτάκης αναφέρθηκε στη σημασία της επένδυσης για την αναχαίτιση του κύματος φυγής επιστημόνων στο εξωτερικό που έχει σημαδέψει τη χώρα μας.“H ίδρυση Τμήματος R&D της Tesla στην Ελλάδα συνοδεύεται με την επιστροφή Ελλήνων επιστημόνων που είναι στελέχη του και βεβαίως με το άνοιγμα προοπτικών για την απασχόληση άλλων, οι οποίοι με αυτόν τον τρόπο θα παραμείνουν στην Ελλάδα” συνεισφέροντας “στην αναχαίτιση του brain drain για επιστήμονες με υψηλό βαθμό εξειδίκευσης”, επεσήμανε ο κ. Φωτάκης.
Κινητήριος δύναμη για το «deal” ήταν εξάλλου οι ενέργειες του 40χρονου Έλληνα επικεφαλής μηχανικού της Tesla Κωστή Λάσκαρη, ο οποίος διαπρέπει εδώ και έξι χρόνια στο τμήμα σχεδιασμού της εταιρείας στο Πάλο Αλτο της Σίλικον Βάλεϊ. Οι διασυνδέσεις του με την ελληνική ερευνητική κοινότητα είναι στενές, αφού ο κ. Λάσκαρης σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο ΕΜΠ και μετά το μεταπτυχιακό του στο Imperial College του Λονδίνου, επέστρεψε στο ΕΜΠ για το διδακτορικό του, ενώ ήταν από τους πρωτοπόρους στην ερευνητική ομάδα “Προμηθέας” του ΕΜΠ.
Ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας εξέφρασε ακόμη την προσδοκία ότι η παρουσία της Tesla Greece θα αποτελέσει “καταλύτη και για άλλες επενδυτικές πρωτοβουλίες σε τομείς υψηλής τεχνολογίας, ακόμη και σε επίπεδο παραγωγής” σημειώνοντας ότι “η εγκατάσταση μιας εταιρείας με τη διεθνή εμβέλεια που έχει η Tesla, στο Τεχνολογικό Πάρκο που λειτουργεί στο χώρο του Ερευνητικού Κέντρου «Δημόκριτος», έχει ήδη προκαλέσει το ενδιαφέρον και σε άλλες καινοτόμες εταιρείες να εγκατασταθούν εκεί με προφανή οφέλη τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της Έρευνας που επιτελείται”. “Συνέργειες μεταξύ ξένων και ελληνικών εταιρειών που εστιάζουν σε δραστηριότητες «έντασης γνώσης» και καινοτομούν, προάγουν το νέο παραγωγικό πρότυπο που έχει διαμορφώσει η Κυβέρνηση για τη χώρα και βασίζεται στην Οικονομία της Γνώσης”, κατέληξε ο κ. Φωτάκης.
Πριν από μερικές ημέρες η αυτοκινητοβιομηχανία της Σίλικον Βάλεϊ επιβεβαίωσε ότι οι πωλήσεις της έφτασαν τα 300.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα παγκοσμίως, ένα νούμερο που φαινόταν ασύλληπτο για την κατηγορία του ηλεκτρικού αυτοκινήτου πριν από μία δεκαετία, ενώ στην Ευρώπη ξεπέρασε σε πωλήσεις τις γερμανικές BMW και Daimler στην αγορά του πολυτελούς αυτοκινήτου. H Tesla Inc. του δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ έφερε την επανάσταση στο ηλεκτρικό αυτοκίνητο, καθώς ήταν η εταιρεία που ανέπτυξε το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής με μπαταρία λιθίου και που είχε εμβέλεια πάνω από 200 μίλια ανά φόρτιση (Tesla Roadster). Εκτός από την ηλεκτροκίνηση, που θα αποτελέσει – σύμφωνα με πληροφορίες - το αντικείμενο της “Tesla Greece”, η μεγάλη γκάμα ερευνητικών και εμπορικών δραστηριοτήτων της εταιρείας περιέχει τομείς που ταιριάζουν με το “προφίλ” της Ελλάδας. Τα μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας στη χώρα μας θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από την εταιρεία που έχει μπει στην αναπτυσσόμενη αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με τις καινοτόμες μπαταρίες “PowerWall” και “PowerPack” που αποθηκεύουν ηλιακή ενέργεια και υπόσχονται να καταργήσουν την εξάρτηση της ανθρωπότητας από τα ορυκτά καύσιμα.
Ο διευθυντής και πρόεδρος του ΔΣ του “Δημόκριτου” που θα “φιλοξενήσει” την “Tesla Greece”, Γιώργος Νούνεσης ανέφερε στο «Εθνος της Κυριακής” ότι το ερευνητικό ίδρυμα καλωσορίζει “με μεγάλο ενθουσιασμό την εγκατάσταση της Tesla στο Τεχνολογικό μας Πάρκο”. “Νιώθουμε ιδιαίτερη ικανοποίηση που ένας κολοσσός της παγκόσμιας καινοτομίας επέλεξε τον Δημόκριτο για την εγκατάσταση ενός από τα κορυφαία ερευνητικά του τμήματα και είμαστε ευτυχείς που θα υποδεχτούμε όλους τους ταλαντούχους Έλληνες μηχανικούς που θα επιστρέψουν για να εργαστούν στο πλάι μας”, αναφέρει ο κ. Νούνεσης εκτιμώντας ότι “δίνονται δυνατότητες για σημαντικές ερευνητικές και αναπτυξιακές συνεργασίες. Η καθημερινότητα στον Δημόκριτο θα αποκτήσει μια πρωτόγνωρη αναπτυξιακή δυναμική”. Ήδη στους χώρους του “Δημόκριτου” έχει προκαλέσει αίσθηση η παρουσία πέντε υπαλλήλων της  εταιρείας που κυκλοφορούν φορώντας μπλουζάκια με το πανίσχυρο brand name “Tesla”.
O διευθυντής του “Δημόκριτου” αναμένει ότι η έλευση της Tesla θα προσελκύσει και άλλες εταιρείες στο Τεχνολογικό Πάρκο «Λεύκιππος». “Με υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, σε ένα καταπράσινο περιβάλλον, με πρόσβαση στις εγκαταστάσεις του Συνεδριακού μας Κέντρου και κυρίως με τη δυνατότητα ανοιχτής αλληλεπίδρασης με το διεπιστημονικό ερευνητικό δυναμικό του Δημοκρίτου, αναμένουμε την άφιξη και άλλων μεγάλων εταιρειών υψηλής τεχνολογίας με σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη της Περιφέρειας και των όμορων Δήμων”, εκτιμά ο κ. Νούνεσης που προσθέτει ότι “προσβλέπουμε πολύ σύντομα στην ανέγερση νέων κτιρίων που θα στεγάσουν και άλλες καινοτόμες εταιρείες”.
Υπενθυμίζεται ότι ενδιαφέρον για την προσέλκυση επενδύσεων από την Tesla έχουν δείξει στο παρελθόν η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, ενώ τον περασμένο Νοέμβριο δημοσιεύματα ανέφεραν ότι οι βλέψεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για κατασκευή εργοστασίου της Tesla στη γειτονική χώρα βρισκόταν πίσω από τη συνάντησή του με τον CEO της εταιρείας Μασκ στην Άγκυρα τον περασμένο Νοέμβριο.

Πρώτη δημοσίευση στο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Snow Queen - Ballet on ice in Tampere, Finland - ARTE Concert/Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΧΙΟΝΙΟΥ -ΕΝΑ ΥΠΕΡΘΕΑΜΑ ΣΤΟΝ ΠΑΓΟ

Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΧΙΟΝΙΟΥ ΤΟΥ ΧΑΝΣ ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΑΝΤΕΡΣΕΝ Η μεγαλειώδης Φινλανδική παράσταση στον πάγο   Το 1844, ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν φαντάστη...