Το σκορβούτο κάνει comeback – Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ξεχασμένη ασθένεια
Το σκορβούτο,
μια ασθένεια που συνδέεται παραδοσιακά με τους ναυτικούς οι οποίοι
απουσίαζαν για μεγάλα χρονικά διαστήματα από το σπίτι τους, έκανε
αναπάντεχα την επανεμφάνισή του στην Αυστραλία, με τους επιστήμονες
σήμερα να αναφέρουν πολλαπλά κρούσματα.
Η ασθένεια, η οποία προκαλείται από έλλειψη της βιταμίνης C,
ήταν ιδιαίτερα συχνή –και πολλές φορές μοιραία– στο παρελθόν. Συνήθως
έπληττε τους ναυτικούς επειδή για πολλούς μήνες δεν κατανάλωναν φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
Τα τελευταία χρόνια το σκορβούτο εμφανιζόταν σπάνια σε ανεπτυγμένες χώρες, αλλά σήμερα οι επιστήμονες τονίζουν ότι κρούσματα έχουν σημειωθεί στην Αυστραλία και στη Βρετανία, ενώ μια ιατρική επιθεώρηση φέτος ανέφερε την περίπτωση βρέφους που εμφάνισε σκορβούτο στην Ισπανία.
Η Τζένι Γκάντον, ερευνήτρια του Κέντρου για τον Διαβήτη, την Παχυσαρκία και την Ενδοκρινολογία στο Ινστιτούτο Westmead του Σίδνεϊ, δήλωσε ότι το σκορβούτο επανεμφανίστηκε στην Αυστραλία εξαιτίας των κακών διατροφικών συνηθειών. Η Γκάντον ανακάλυψε ότι πρόκειται για τη συγκεκριμένη ασθένεια όταν διαπίστωσε ότι οι πληγές που έφεραν πολλοί από τους ασθενείς της δεν επουλώνονταν.
«Όταν τους ρώτησα για τη διατροφή τους, ένας από αυτούς απάντησε ότι κατανάλωνε ελάχιστα έως καθόλου φρέσκα φρούτα και λαχανικά, αλλά οι υπόλοιποι έτρωγαν ικανοποιητικές ποσότητες λαχανικών, απλώς τα έβραζαν υπερβολικά, με αποτέλεσμα να καταστρέφεται η βιταμίνη C» είπε, συμπληρώνοντας πως «αυτό υπογραμμίζει τον κίνδυνο να καταναλώνει κάποιος πολλές θερμίδες, αλλά να μην λαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά».
Η διάγνωση για σκορβούτο σε 12 ασθενείς έγινε με βάση αιματολογικές εξετάσεις και τα συμπτώματα που είχαν εμφανίσει, ενώ όλοι θεραπεύτηκαν με τη λήψη βιταμίνης C.
Επαρκής πρόσληψη βιταμίνης C εξασφαλίζεται κυρίως με την κατανάλωση φρέσκων προϊόντων, αφού, όπως αναφέρθηκε, η συγκεκριμένη βιταμίνη καταστρέφεται εύκολα με το μαγείρεμα. Για την προετοιμασία λαχανικών πλούσιων σε βιταμίνη C προτείνεται το μαγείρεμα στον ατμό αντί για το βράσιμο (η βιταμίνη C διαλύεται όταν έρχεται σε επαφή με το νερό). Επίσης, η περιεκτικότητα των τροφών σε βιταμίνη C σταδιακά μειώνεται όσο περνούν οι μέρες, οπότε είναι καλύτερο να βάζουμε τα λαχανικά στην κατάψυξη όσο είναι ακόμη φρέσκα αντί να τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου και να τα καταναλώνουμε αρκετές μέρες μετά την αγορά.
Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς εμπλέκεται στον σχηματισμό του ίκτερο. Το κολλαγόνο είναι ένα είδος πρωτεΐνης που βρίσκεται σε διάφορους τύπους ιστών, όπως το δέρμα, τα αιμοφόρα αγγεία, τα οστά και οι χόνδροι. Χωρίς βιταμίνη C, το κολλαγόνο δεν αναπληρώνεται και οι ιστοί σταδιακά καταστρέφονται, με αποτέλεσμα να εκδηλώνεται το σκορβούτο.
Τα κυριότερα συμπτώματα του σκορβούτου είναι τα εξής:
- πόνοι στους μυς και στις αρθρώσεις
- αίσθημα κόπωσης
- εμφάνιση κόκκινων κηλίδων στο δέρμα
- οίδημα και αιμορραγία στα ούλα
- δύσπνοια (κυρίως μετά από σωματική δραστηριότητα)
- αδυναμία επούλωσης των πληγών ή κοκκίνισμα και οίδημα σε πληγή που μόλις επουλώθηκε
- δέρμα που μελανιάζει εύκολα
Τα συμπτώματα αρχίζουν να εκδηλώνονται περίπου τρεις μήνες μετά τη διακοπή πρόσληψης βιταμίνης C. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, το σκορβούτο μπορεί να οδηγήσει σε ίκτερο (κιτρίνισμα του δέρματος και του λευκού τμήματος των ματιών), οίδημα (πρήξιμο που οφείλεται σε συσσώρευση υγρών) και πιθανώς θανατηφόρες καρδιακές επιπλοκές.
Μεταξύ των πιο συνηθισμένων τροφίμων κατά του σκορβούτου είναι τα πορτοκάλια, οι φράουλες, τα μπρόκολα, τα ακτινίδια, οι πράσινες πιπεριές, οι μαύρες σταφίδες, οι ντομάτες και τα γκρέιπφρουτ.
Η Γκάντον, η οποία δημοσίευσε τα αποτελέσματα της έρευνάς της για την επανεμφάνιση της νόσου στη διεθνή επιστημονική επιθεώρηση Diabetic Medicine, δήλωσε ότι από σκορβούτο κινδυνεύουν εξίσου οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι άνθρωποι.
Από την έρευνά της προέκυψε ότι δεν υπάρχει κάποια διάκριση ως προς την κοινωνική προέλευση των ασθενών και ότι πάσχοντες από σκορβούτο εξαιτίας της κακής διατροφής μπορεί να προέρχονται από όλες τις κοινωνικο-οικονομικές τάξεις.
«Αυτό αποδεικνύει ότι παρά την πληθώρα διατροφικών συμβουλών που είναι διαθέσιμες σε όλους, υπάρχουν ακόμη άνθρωποι, από όλα τα κοινωνικά στρώματα, που δεν παίρνουν το μήνυμα. Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει τη βιταμίνη C. Επομένως πρέπει να καταναλώνουμε τροφές που την περιέχουν» επεσήμανε η Γκάντον.
Οι ενήλικες χρειάζονται περίπου 40 mg βιταμίνης C την ημέρα, ποσότητα που μπορεί να καλυφθεί τρώγοντας ένα μεγάλο πορτοκάλι, ένα μπολ φράουλες ή ένα ακτινίδιο.
Δείτε κι αυτό:
Βιταμίνη C: Σε ποια φρούτα και λαχανικά θα βρείτε τη μεγαλύτερη ποσότητα
**********************************************
Τα τελευταία χρόνια το σκορβούτο εμφανιζόταν σπάνια σε ανεπτυγμένες χώρες, αλλά σήμερα οι επιστήμονες τονίζουν ότι κρούσματα έχουν σημειωθεί στην Αυστραλία και στη Βρετανία, ενώ μια ιατρική επιθεώρηση φέτος ανέφερε την περίπτωση βρέφους που εμφάνισε σκορβούτο στην Ισπανία.
Η Τζένι Γκάντον, ερευνήτρια του Κέντρου για τον Διαβήτη, την Παχυσαρκία και την Ενδοκρινολογία στο Ινστιτούτο Westmead του Σίδνεϊ, δήλωσε ότι το σκορβούτο επανεμφανίστηκε στην Αυστραλία εξαιτίας των κακών διατροφικών συνηθειών. Η Γκάντον ανακάλυψε ότι πρόκειται για τη συγκεκριμένη ασθένεια όταν διαπίστωσε ότι οι πληγές που έφεραν πολλοί από τους ασθενείς της δεν επουλώνονταν.
«Όταν τους ρώτησα για τη διατροφή τους, ένας από αυτούς απάντησε ότι κατανάλωνε ελάχιστα έως καθόλου φρέσκα φρούτα και λαχανικά, αλλά οι υπόλοιποι έτρωγαν ικανοποιητικές ποσότητες λαχανικών, απλώς τα έβραζαν υπερβολικά, με αποτέλεσμα να καταστρέφεται η βιταμίνη C» είπε, συμπληρώνοντας πως «αυτό υπογραμμίζει τον κίνδυνο να καταναλώνει κάποιος πολλές θερμίδες, αλλά να μην λαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά».
Η διάγνωση για σκορβούτο σε 12 ασθενείς έγινε με βάση αιματολογικές εξετάσεις και τα συμπτώματα που είχαν εμφανίσει, ενώ όλοι θεραπεύτηκαν με τη λήψη βιταμίνης C.
Επαρκής πρόσληψη βιταμίνης C εξασφαλίζεται κυρίως με την κατανάλωση φρέσκων προϊόντων, αφού, όπως αναφέρθηκε, η συγκεκριμένη βιταμίνη καταστρέφεται εύκολα με το μαγείρεμα. Για την προετοιμασία λαχανικών πλούσιων σε βιταμίνη C προτείνεται το μαγείρεμα στον ατμό αντί για το βράσιμο (η βιταμίνη C διαλύεται όταν έρχεται σε επαφή με το νερό). Επίσης, η περιεκτικότητα των τροφών σε βιταμίνη C σταδιακά μειώνεται όσο περνούν οι μέρες, οπότε είναι καλύτερο να βάζουμε τα λαχανικά στην κατάψυξη όσο είναι ακόμη φρέσκα αντί να τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου και να τα καταναλώνουμε αρκετές μέρες μετά την αγορά.
Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς εμπλέκεται στον σχηματισμό του ίκτερο. Το κολλαγόνο είναι ένα είδος πρωτεΐνης που βρίσκεται σε διάφορους τύπους ιστών, όπως το δέρμα, τα αιμοφόρα αγγεία, τα οστά και οι χόνδροι. Χωρίς βιταμίνη C, το κολλαγόνο δεν αναπληρώνεται και οι ιστοί σταδιακά καταστρέφονται, με αποτέλεσμα να εκδηλώνεται το σκορβούτο.
Τα κυριότερα συμπτώματα του σκορβούτου είναι τα εξής:
- πόνοι στους μυς και στις αρθρώσεις
- αίσθημα κόπωσης
- εμφάνιση κόκκινων κηλίδων στο δέρμα
- οίδημα και αιμορραγία στα ούλα
- δύσπνοια (κυρίως μετά από σωματική δραστηριότητα)
- αδυναμία επούλωσης των πληγών ή κοκκίνισμα και οίδημα σε πληγή που μόλις επουλώθηκε
- δέρμα που μελανιάζει εύκολα
Τα συμπτώματα αρχίζουν να εκδηλώνονται περίπου τρεις μήνες μετά τη διακοπή πρόσληψης βιταμίνης C. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, το σκορβούτο μπορεί να οδηγήσει σε ίκτερο (κιτρίνισμα του δέρματος και του λευκού τμήματος των ματιών), οίδημα (πρήξιμο που οφείλεται σε συσσώρευση υγρών) και πιθανώς θανατηφόρες καρδιακές επιπλοκές.
Μεταξύ των πιο συνηθισμένων τροφίμων κατά του σκορβούτου είναι τα πορτοκάλια, οι φράουλες, τα μπρόκολα, τα ακτινίδια, οι πράσινες πιπεριές, οι μαύρες σταφίδες, οι ντομάτες και τα γκρέιπφρουτ.
Η Γκάντον, η οποία δημοσίευσε τα αποτελέσματα της έρευνάς της για την επανεμφάνιση της νόσου στη διεθνή επιστημονική επιθεώρηση Diabetic Medicine, δήλωσε ότι από σκορβούτο κινδυνεύουν εξίσου οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι άνθρωποι.
Από την έρευνά της προέκυψε ότι δεν υπάρχει κάποια διάκριση ως προς την κοινωνική προέλευση των ασθενών και ότι πάσχοντες από σκορβούτο εξαιτίας της κακής διατροφής μπορεί να προέρχονται από όλες τις κοινωνικο-οικονομικές τάξεις.
«Αυτό αποδεικνύει ότι παρά την πληθώρα διατροφικών συμβουλών που είναι διαθέσιμες σε όλους, υπάρχουν ακόμη άνθρωποι, από όλα τα κοινωνικά στρώματα, που δεν παίρνουν το μήνυμα. Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει τη βιταμίνη C. Επομένως πρέπει να καταναλώνουμε τροφές που την περιέχουν» επεσήμανε η Γκάντον.
Οι ενήλικες χρειάζονται περίπου 40 mg βιταμίνης C την ημέρα, ποσότητα που μπορεί να καλυφθεί τρώγοντας ένα μεγάλο πορτοκάλι, ένα μπολ φράουλες ή ένα ακτινίδιο.
Δείτε κι αυτό:
Βιταμίνη C: Σε ποια φρούτα και λαχανικά θα βρείτε τη μεγαλύτερη ποσότητα
**********************************************
Πώς το σκορβούτο και τα λεμόνια γέννησαν τη Μαφία
Μπορεί η αύξηση της ζήτησης
λεμονιού να συνδέεται με τη γέννηση και την ανάπτυξη της μαφίας στη
Σικελία τον 19ο αιώνα; Αυτό υποστηρίζει μια νέα έρευνα, που έφερε στο
φως της δημοσιότητας στοιχεία που αναλύουν τον συσχετισμό αυτό και τα
οποία ξεκινούν από τους ναπολεόντιους πολέμους και την έξαρξη του
σκορβούτου στον βρετανικό στόλο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου Queen’s στο Μπέλφαστ και ιστορικούς που αναλύουν οικονομικά θέματα της εν λόγω περιόδου, η αύξηση της ζήτησης για τα λεμόνια στο νησί κατά τη διάρκεια των ναπολεόντειων πολέμων, λόγω μιας ανακάλυψης που έδειξε ότι μπορεί να αποτρέψει το σκορβούτο, δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη της μαφίας.
Η δυσκολία προστασίας των μεγάλων καλλιεργήσιμων εκτάσεων με λεμονιές από τους κλέφτες, που έκαναν την εμφάνισή τους εξαιτίας της διαφθοράς και της εξαθλίωσης που προκάλεσε το φεουδαρχικό σύστημα και η δυναστεία των Βουρβόνων που εξουσίαζε τη Νάπολη έως τα μέσα του 19ου αιώνα, οδήγησε τους αγρότες να στραφούν σε ομάδες μικροαπατεώνων για τη διασφάλιση προστασίας της γης τους.
Σύμφωνα μάλιστα με την έρευνα, όσο μεγαλύτερη ήταν η παραγωγή λεμονιών, τόσο πιο γρήγορη ήταν η εξάπλωση μιας εξαιρετικά βίαιης «μυστικής κοινωνίας» του υποκόσμου που είχε αναλάβει να τα προστατεύει, όπως αναφέρει ο Times.
Σκορβούτο και λεμόνια
Όλα ξεκίνησα στα μέσα του 18ου αιώνα... Ο James Lind, χειρούργος σε βρετανική φρεγάτα, διαπιστώνοντας πως το σκορβούτο είχε δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο βρετανικό στόλο, ξεκίνησε πειράματα για την αντιμετώπιση της ασθένειας.
Στα χρόνια που ακολούθησαν ανακάλυψε ότι η ασθένεια θα μπορούσε να αποφευχθεί με τα λεμόνια, που μέχρι τότε θεωρούνταν είδος πολυτελείας και το χρησιμοποιήσουν κυρίως για διακόσμηση και άρωμα. Όπως σήμερα γνωρίζουμε το σκορβούτο προκαλείται από έλλειψη στον οργανισμό της βιταμίνης C.
Εκείνη την περίοδο, η Σικελία ήταν ένα από τα λίγα μέρη στην Ευρώπη όπου ο καρπός μπορούσε να αναπτυχθεί σωστά χάρη στο κλίμα και η ζήτηση των λεμονιών εκτοξεύτηκε. Είναι ενδεικτικό πως μεταξύ 1837 και 1850, οι εξαγωγές αυξήθηκαν από 740 βαρέλια ετησίως σε πάνω από 20.000 και η έκταση της καλλιέργειας λεμονιών στην περιοχή της Σικελίας τριπλασιάστηκε σταδιακά τα επόμενα χρόνια.
Δεδομένου ότι οι αρχές είτε δεν θέλησαν, είτε δεν μπορούσαν να διασφαλίσουν την κερδοφόρα συγκομιδή λεμονιών, οι μαφιόζοι έκαναν στους καλλιεργητές «μια προσφορά που δεν μπορούσαν να αρνηθούν». Όπως αναφέρει μάλιστα η έρευνα, θεωρήθηκαν ως η μόνη ομάδα που μπορούσε να προστατέψει τους πραγματικά αδύναμους.
Με αυτή τη θεωρία ασχολήθηκαν πολλοί μελετητές όπως ο Salvatore Lupo στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμο και ο John Dickie στο University College του Λονδίνου. Υπήρξαν επίσης κάποιοι που έκαναν παραλληλισμούς με τον τρόπο που εκμεταλλεύτηκαν τα έσοδα του πετρελαίου σε ένα σύστημα πολιτικής διαφθοράς στη Νιγηρία, ή με την άνθηση των ορυκτών στο Ζαΐρ.
Τι έδειξαν οι έρευνες...
Τώρα, όμως, μια ομάδα με επικεφαλής τον Arcangelo Dimico συνέλεξε στοιχεία για να υποστηρίξει πιο σοβαρά το θέμα της εξάπλωσης της μαφίας σε σχέση με τα λεμόνια. Ειδικότερα, ανέλυσαν μια έρευνα του 1883 όπου ζητούσαν απαντήσεις από δικαστές στη Σικελία σχετικά με τα αίτια εγκλημάτων σε 143 πόλεις. Η παραγωγή πορτοκαλιού και λεμονιού στην περιοχή κατάφερε να αναδείξει τα σημεία όπου δραστηριοποιήθηκε η μαφία, καλύτερα από κάθε άλλον παράγοντα. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Economic History, είχε θερμή υποδοχή από πολλούς ανεξάρτητους ερευνητές.
Ο Al Pacino στην ταινία «The Godfather», προστατεύει τα λεμόνια καθώς η ζήτηση αυξήθηκε από το βρετανικό ναυτικό
«Η έρευνα είναι ενδελεχής και έχει πολλά καινούρια στοιχεία που δεν είχαν αναλυθεί επαρκώς στο παρελθόν. Επίσης, σε αντίθεση με άλλες μελέτες, επιδιώκει να εξηγήσει όλη την πορεία της παρουσίας της μαφίας στη Σικελία, η οποία είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα», δήλωσε ο Felia Allum, λέκτορας της ιταλικής ιστορίας και πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Bath.
Ωστόσο, ο Baris Cayli, ειδικός του Πανεπιστημίου του Ντέρμπι για την κοινωνιολογία του οργανωμένου εγκλήματος, δήλωσε ότι τα εσπεριδοειδή ήταν μόνο ένα μέρος της εξήγησης. «Η παρουσία της μαφίας σχετίζεται εν μέρει με την παραγωγή πορτοκαλιών και λεμονιών στο δυτικό τμήμα της Σικελίας. Όμως υπάρχουν πολλοί λόγοι για την εδραίωση της μαφίας ως κορυφαία κοινωνική και πολιτιστική δύναμη. Οι θεμελιώδεις λόγοι ήταν η κοινωνική αδικία στην αγροτική οικονομία, η έλλειψη αποτελεσματικής χερσαίας πολιτικής για την αντιμετώπιση των αναγκών των αγροτών, η διακυβέρνηση της γης από τους διαμεσολαβητές, η σύνδεση μεταξύ της πολιτικής τάξης και των ελίτ και η διαδικασία εθνικοποίησης», τόνισε ο Cayli.
ΔΕΙΤΕ
Ειδικότερα, σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου Queen’s στο Μπέλφαστ και ιστορικούς που αναλύουν οικονομικά θέματα της εν λόγω περιόδου, η αύξηση της ζήτησης για τα λεμόνια στο νησί κατά τη διάρκεια των ναπολεόντειων πολέμων, λόγω μιας ανακάλυψης που έδειξε ότι μπορεί να αποτρέψει το σκορβούτο, δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη της μαφίας.
Η δυσκολία προστασίας των μεγάλων καλλιεργήσιμων εκτάσεων με λεμονιές από τους κλέφτες, που έκαναν την εμφάνισή τους εξαιτίας της διαφθοράς και της εξαθλίωσης που προκάλεσε το φεουδαρχικό σύστημα και η δυναστεία των Βουρβόνων που εξουσίαζε τη Νάπολη έως τα μέσα του 19ου αιώνα, οδήγησε τους αγρότες να στραφούν σε ομάδες μικροαπατεώνων για τη διασφάλιση προστασίας της γης τους.
Σύμφωνα μάλιστα με την έρευνα, όσο μεγαλύτερη ήταν η παραγωγή λεμονιών, τόσο πιο γρήγορη ήταν η εξάπλωση μιας εξαιρετικά βίαιης «μυστικής κοινωνίας» του υποκόσμου που είχε αναλάβει να τα προστατεύει, όπως αναφέρει ο Times.
Σκορβούτο και λεμόνια
Όλα ξεκίνησα στα μέσα του 18ου αιώνα... Ο James Lind, χειρούργος σε βρετανική φρεγάτα, διαπιστώνοντας πως το σκορβούτο είχε δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο βρετανικό στόλο, ξεκίνησε πειράματα για την αντιμετώπιση της ασθένειας.
Στα χρόνια που ακολούθησαν ανακάλυψε ότι η ασθένεια θα μπορούσε να αποφευχθεί με τα λεμόνια, που μέχρι τότε θεωρούνταν είδος πολυτελείας και το χρησιμοποιήσουν κυρίως για διακόσμηση και άρωμα. Όπως σήμερα γνωρίζουμε το σκορβούτο προκαλείται από έλλειψη στον οργανισμό της βιταμίνης C.
Εκείνη την περίοδο, η Σικελία ήταν ένα από τα λίγα μέρη στην Ευρώπη όπου ο καρπός μπορούσε να αναπτυχθεί σωστά χάρη στο κλίμα και η ζήτηση των λεμονιών εκτοξεύτηκε. Είναι ενδεικτικό πως μεταξύ 1837 και 1850, οι εξαγωγές αυξήθηκαν από 740 βαρέλια ετησίως σε πάνω από 20.000 και η έκταση της καλλιέργειας λεμονιών στην περιοχή της Σικελίας τριπλασιάστηκε σταδιακά τα επόμενα χρόνια.
Δεδομένου ότι οι αρχές είτε δεν θέλησαν, είτε δεν μπορούσαν να διασφαλίσουν την κερδοφόρα συγκομιδή λεμονιών, οι μαφιόζοι έκαναν στους καλλιεργητές «μια προσφορά που δεν μπορούσαν να αρνηθούν». Όπως αναφέρει μάλιστα η έρευνα, θεωρήθηκαν ως η μόνη ομάδα που μπορούσε να προστατέψει τους πραγματικά αδύναμους.
Με αυτή τη θεωρία ασχολήθηκαν πολλοί μελετητές όπως ο Salvatore Lupo στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμο και ο John Dickie στο University College του Λονδίνου. Υπήρξαν επίσης κάποιοι που έκαναν παραλληλισμούς με τον τρόπο που εκμεταλλεύτηκαν τα έσοδα του πετρελαίου σε ένα σύστημα πολιτικής διαφθοράς στη Νιγηρία, ή με την άνθηση των ορυκτών στο Ζαΐρ.
Τι έδειξαν οι έρευνες...
Τώρα, όμως, μια ομάδα με επικεφαλής τον Arcangelo Dimico συνέλεξε στοιχεία για να υποστηρίξει πιο σοβαρά το θέμα της εξάπλωσης της μαφίας σε σχέση με τα λεμόνια. Ειδικότερα, ανέλυσαν μια έρευνα του 1883 όπου ζητούσαν απαντήσεις από δικαστές στη Σικελία σχετικά με τα αίτια εγκλημάτων σε 143 πόλεις. Η παραγωγή πορτοκαλιού και λεμονιού στην περιοχή κατάφερε να αναδείξει τα σημεία όπου δραστηριοποιήθηκε η μαφία, καλύτερα από κάθε άλλον παράγοντα. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Economic History, είχε θερμή υποδοχή από πολλούς ανεξάρτητους ερευνητές.
Ο Al Pacino στην ταινία «The Godfather», προστατεύει τα λεμόνια καθώς η ζήτηση αυξήθηκε από το βρετανικό ναυτικό
«Η έρευνα είναι ενδελεχής και έχει πολλά καινούρια στοιχεία που δεν είχαν αναλυθεί επαρκώς στο παρελθόν. Επίσης, σε αντίθεση με άλλες μελέτες, επιδιώκει να εξηγήσει όλη την πορεία της παρουσίας της μαφίας στη Σικελία, η οποία είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα», δήλωσε ο Felia Allum, λέκτορας της ιταλικής ιστορίας και πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Bath.
Ωστόσο, ο Baris Cayli, ειδικός του Πανεπιστημίου του Ντέρμπι για την κοινωνιολογία του οργανωμένου εγκλήματος, δήλωσε ότι τα εσπεριδοειδή ήταν μόνο ένα μέρος της εξήγησης. «Η παρουσία της μαφίας σχετίζεται εν μέρει με την παραγωγή πορτοκαλιών και λεμονιών στο δυτικό τμήμα της Σικελίας. Όμως υπάρχουν πολλοί λόγοι για την εδραίωση της μαφίας ως κορυφαία κοινωνική και πολιτιστική δύναμη. Οι θεμελιώδεις λόγοι ήταν η κοινωνική αδικία στην αγροτική οικονομία, η έλλειψη αποτελεσματικής χερσαίας πολιτικής για την αντιμετώπιση των αναγκών των αγροτών, η διακυβέρνηση της γης από τους διαμεσολαβητές, η σύνδεση μεταξύ της πολιτικής τάξης και των ελίτ και η διαδικασία εθνικοποίησης», τόνισε ο Cayli.
ΔΕΙΤΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου