Μετά τον Κόκκινο Οκτώβρη, είμαστε μπροστά σε μια νέα σύγκρουση για το μέλλον της ανθρωπότητας
Του Γιάννη Πανόπουλου*
Η αντίδραση όλων των τάξεων των εκμεταλλευτών που θίγονταν ήταν άμεση και λυσσαλέα. Θέλανε να καταπνίξουν από την πρώτη στιγμή αυτήν την μεγαλειώδη, πανανθρώπινη προσπάθεια. Ο Λένιν για να σώσει την επανάσταση και να δείξει τον νέο χαρακτήρα της νέας εργατο-αγροτικής εξουσίας υπέγραψε τα πρώτα διατάγματα, που ήταν για την Ειρήνη και για τη Γη. Έτσι, ο Λένιν εκμεταλλευόμενος τις ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών και για να σταματήσει τον πόλεμο έκανε τον μεγαλύτερο συμβιβασμό στην Ιστορία, υπογράφοντας τη Συμφωνία του Μπρεστ- Λιτόβσκ.
Με αυτήν την συμφωνία παραχώρησε το 1/3 από την Τσαρική Αυτοκρατορία στους αντιπάλους. Με σημερινούς όρους αυτήν την ενέργεια θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε ως Κωλοτούμπα. Δυστυχώς την Ρωσική Επανάσταση δεν μπόρεσαν να ακολουθήσουν οι άλλοι λαοί. Οι αντίπαλοι καταπνίξανε τις εξεγέρσεις στην Ουγγαρία, στην Γερμανία και περικυκλώσανε και απομονώσανε την επαναστατημένη Ρωσία. Ακολούθησαν εκστρατευτικά σώματα, εμφύλιος, πείνα, η δεύτερη καταστροφή στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά δεν μπόρεσαν να κάμψουν το φρόνημα των λαών, που διάλεξαν αυτήν την πορεία. Αντίθετα ο σοσιαλισμός επεκτεινόταν στην Ανατολική Ευρώπη και την Ασία. Μετέπειτα ο Ψυχρός Πόλεμος και ο γιγαντιαίος ανταγωνισμός των δύο Κόσμων.
Ήρθε ο Μάης του 68΄και η Άνοιξη της Πράγας, που οι λαοί απαίτησαν περισσότερη συμμετοχή και δημοκρατία, περισσότερη ευημερία. Ο Καπιταλισμός έκανε στροφή. Κάτω από την πάλη των λαών, έδωσε ένα μέρος από την υπεραξία των επιτευγμάτων της 3ης Τεχνολογικής Επανάστασης και δυνάμωσε την μεσαία τάξη και την εργατική αριστοκρατία. Δημιούργησε την Καταναλωτική κοινωνία. Διεύρυνε την κοινωνική βάση του Καπιταλισμού. Αντίθετα το Σοσιαλιστικό στρατόπεδο, έγινε πιο συντηρητικό. Αντί να διευρύνει την συμμετοχή και την δημοκρατία στην παραγωγή και στην κοινωνική ζωή, αντί να βασιστεί στην καρδιά και στο μυαλό των πρωτοπόρων ανθρώπων, βασίστηκε στο κράτος και την καθεστωτική επιβολή. Η μετριότητα στην εξουσία. Ήταν αναπόφευκτη η κατάρρευση από τα μέσα, με τους θλιβερούς Γκορμπατσόβ και Ελτσιν και τους συνοδοιπόρους τους.
Έτσι, μετά την κατάρρευση του Υπαρκτού Σοσιαλισμού, εγκαθιδρύθηκε η πιο άγρια μορφή του Καπιταλισμού, ο Χρηματοπιστωτικός νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός. Εκμεταλλευόμενος τα επιτεύγματα της 4ης Τεχνολογικής Επανάστασης και την Παγκοσμιοποίηση συσσώρευσε τον πλούτο στα χέρια των ολίγων, εξήγε την κρίση σ’ όλο τον κόσμο, φτωχοποιώντας τις πλατιές μάζες και παίρνοντας πίσω όλες τις κατακτήσεις του 20ού αιώνα.
Είμαστε μπροστά σε μια νέα σύγκρουση για το μέλλον της Ανθρωπότητας. Η έξοδος από την κρίση που μαστίζει την χώρα μας, τα τελευταία χρόνια, θα πρέπει να συνοδευτεί και από τον προσανατολισμό και την κατεύθυνση που θα πάρει η χώρα μας, η Ευρώπη και ο κόσμος ολόκληρος. Έχοντας υπ’ όψη την συλλογική μνήμη του Κόκκινου Οκτώβρη, θα πρέπει να στρατευτούμε όλοι για έναν κόσμο καλύτερο, δικαιότερο και πιο ανθρώπινο.
* Ο Γιάννης Πανόπουλος είναι μέλος της Αυτόνομης Ριζοσπαστικής Αυτοδιοίκησης του δήμου Νεάπολης – Συκεών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου