Τρίτη, Νοεμβρίου 21, 2017

13 βιβλία που αλλάζουν την ιστορία του κόσμου


ΠΗΓΗ:  oneman.gr

Ένα από τα πράγματα που σκέφτομαι συχνά είναι το τι θα συνέβαινε σήμερα στον κόσμο αν, για παράδειγμα, ο Donald Trump δεν είχε κερδίσει τις εκλογές της Αμερικής μόλις τον περασμένο Νοέμβριο. Θα ήταν τα πράγματα καθόλου διαφορετικά; Με ποιον τρόπο; Ποιες οι επιπτώσεις της νίκης της Clinton;
Για αυτά τα ερωτήματα όμως, το “τι θα συνέβαινε αν” της ιστορίας, υπάρχει ένα ολόκληρο λογοτεχνικό είδος, η Alternate History. Σε αυτό, οι συγγραφείς προσπαθούν να φανταστούν την ιστορία μέχρι και σήμερα, αν κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα του κόσμου μας είχαν διαφορετική κατάληξη. Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος και ο Αμερικανικός Εμφύλιος είναι οι 2 σημαντικότερες ιστορικές στιγμές για το υποελογοτεχνίας, αλλά αυτό δε σημαίνει πως είναι και οι μοναδικές. Αυτοκρατορίες που δε διαλύονται, είδη της βιοποικιλότητας που δεν εξαφανίζονται, τεχνολογίες που ανακαλύπτονται γρηγορότερα, έθνη που δημιουργούνται, δολοφονίες που αλλάζουν τον ρου της ιστορίας.
Τα 4 γνωστότερα (μάλλον) σε εμάς έργα της Alternate History λογοτεχνίας είναι τα ‘The Man in the High Castle’ (‘Ο άνθρωπος στο ψηλό κάστρο’, Τόπος) του Philip K. Dick, ‘11/22/63’ (‘22/11/63’, Bell) του Stephen King, ‘The Plot Against America’ (‘Η συνωμοσία εναντίον της Αμερικής’, Πόλις) του Philip Roth και το ‘It Can't Happen Here’ (‘Δεν γίνονται αυτά εδώ’, Καστανιώτη) του Sinclair Lewis. Τι συμβαίνει όμως πέρα από αυτά τα σπουδαία βιβλία; Τι άλλο υπάρχει εκεί έξω για εμάς;
Βρήκαμε, λοιπόν, 13 μυθιστορήματα που ασχολούνται με το είδος κάνοντας τις δικές τους “τι θα γινόταν αν” ερωτήσεις και σας τα παρουσιάζουμε, έτσι για να μπει και η Alternate History στο οπτικό σας πεδίο και στις wishlists σας.



 

14ος ΑΙΩΝΑΣ

The Years of Rice and Salt


Συγγραφέας: Kim Stanley Robinson, ένας από τους πιο πολυβραβευμένους συγγραφείς sci-fi, με τη ‘Mars Trilogy’ να είναι το δημοφιλέστερο έργο του. Μιλήσαμε για το φρέσκο του ‘New York 2140’ στη λίστα με τα post-apocalyptic βιβλία.
Πότε: 2002. Τσίμπησε το Locus Award στο είδος του για τη χρονιά.
Τι θα γινόταν αν... Η μαύρη πανώλη του 14ου αιώνα σκότωνε όχι μόνο το ⅓ του πληθυσμού της Ευρώπης αλλά το 99%, εξερευνώντας 10 διαφορετικά σημεία της ιστορίας ξεκινώντας με τον στρατό του Μουσουλμάνου κατακτητή Ταμερλάνου και φτάνοντας μέχρι τον 21ο αιώνα, με την Ευρώπη να γεμίζει με Μουσουλμάνους εποίκους, τους ιθαγενείς πληθυσμούς της Αμερικής να συνασπίζονται για να αντισταθούν στους Κινέζους και τους Μουσουλμάνους εισβολείς και έναν 67χρονο παγκόσμιο πόλεμο να ξεκινά ανάμεσα στα Μουσουλμανικά κράτη και στους Κινέζους και τους συμμάχους τους.
Πώς τα πάει στο Goodreads: 3,72/5 από 8,578 βαθμολογίες μέσα στα 10 χρόνια του Goodreads. Για τα δεδομένα του είδους μέχρι και best-seller θα μπορούσαμε να το πούμε. Από τα έργα του συγγραφέα που έχουν διαβαστεί περισσότερο πάντως.

 

1910s

Pashazade


Συγγραφέας: Jon Courtenay Grimwood, ένας τύπος που γράφει αρκετά διαφορετικά είδη λογοτεχνίας, σε κάθε ένα με ελαφρώς διαφορετικό όνομα, λιγάκι weirdo δηλαδή, καταλάβατε.
Πότε: 2001. Και μέχρι σήμερα αποτελεί το πιο ενδιαφέρον και γνωστότερο από τα έργα του συγγραφέα.
Τι θα γινόταν αν… Η Οθωμανική Αυτοκρατορία είχε συνάψει μια συμφωνία με την Αμερική στο τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και δεν είχε διαλυθεί ποτέ, ενώ η πλοκή εκτυλίσσεται στην Βορειοαφρικανική μητρόπολη El Iskandryia, εκεί που ο Ashraf al Mansur προσπαθεί να ανακαλύψει ποιος είναι, την ίδια στιγμή που κατηγορείται για ένα φρικτό φόνο και κυνηγά τον πραγματικό δολοφόνο μέσα σε μια πόλη που δε συγχωρεί.
Πώς τα πάει στο Goodreads: 3,85/5 από 1,092 βαθμολογίες μέσα στα 10 χρόνια του Goodreads. Λίγα πράγματα εδώ, εμάς περιμένει ο Grimwood να τον διαβάσουμε.

1940s

The Berlin Project


Συγγραφέας: Gregory Benford, καθηγητής αστροφυσικής με συγγραφική καριέρα που μετρά 6 δεκαετίες. Ήταν ο πρώτος που έγραψε μια ιστορία για έναν ιό υπολογιστή, με το ‘The Scarred Man’ του 1970.
Πότε: 2017. Είναι τόσο φρέσκο που κυκλοφόρησε μόλις τον Μάιο, τα είπαμε και στο Βιβλιοφαγικό mashup, και δεν έχει βγει ακόμη σε paperback. Ζεστό-ζεστό δηλαδή.
Τι θα γινόταν αν… Η ατομική βόμβα ήταν έτοιμη νωρίτερα, αφού ο χημικός Karl Cohen ανακαλύπτει έναν εναλλακτικό τρόπο να δημιουργήσει τα ισότοπα του ουρανίου που χρειάζεται για την αλυσιδωτή αντίδραση του όπλου και η βόμβα χρησιμοποιείται τον Ιούνιο του 1944 στη Γερμανία, με τις επιπτώσεις για τον πόλεμο και ολόκληρο τον κόσμο να είναι εντελώς διαφορετικές από αυτές της δικής μας πραγματικότητας.
Πώς τα πάει στο Goodreads: 3,83/5 από 277 βαθμολογίες μέσα σε 5 μήνες. Είναι νωρίς ακόμα για να πούμε πως τα πάει το βιβλίο, αλλά στη δική μας wishlist έχει μπει ήδη.

Fatherland


Συγγραφέας: Robert Harris, πολύ γνωστός για τα ιστορικά του μυθιστορήματα, πολλά από τα οποία διαδραματίζονται στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Τα ‘Pompeii’ και ‘Imperium’ είναι τα γνωστότερα από αυτά.
Πότε: 1992. Είναι το πρώτο από τα μυθιστορήματα του και best-seller που έμεινε για 11 συνεχείς εβδομάδες στα ευπώλητα των New York Times, συστήνοντας τον συγγραφέα στο κοινό. Το βιβλίο κυκλοφόρησε το ‘93 και ξανά το ‘96 και στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, αλλά βρίσκεται εξαντλημένο εδώ και χρόνια.
Τι θα γινόταν αν… Η Ναζιστική Γερμανία είχε κερδίσει τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τώρα, 20 χρόνια αργότερα, είμαστε λίγες ημέρες πριν τα 75α γενέθλια του Χίτλερ και την ειρηνευτική επίσκεψη του Προέδρου Κένεντι, ενώ ο Βερολινέζος ντετέκτιβ Xavier March ερευνά το θάνατο ενός ανθρώπου που αποδεικνύεται πως είναι υψηλά ιστάμενο πρόσωπο των Ναζί και ενώνει τις δυνάμεις του με μια νεαρή Αμερικανίδα δημοσιογράφο όταν η Γκεστάπο τον διατάζει να σταματήσει την έρευνα, με αυτό που θα ανακαλύψουν μαζί να μπορεί να φέρει το τέλος ολόκληρου του Τρίτου Ράιχ.
Πώς τα πάει στο Goodreads: 3,96/5 από 24,014 βαθμολογίες μέσα στα 10 χρόνια του Goodreads. Το μυθιστόρημα του Harris θεωρείται από τα καλύτερα δείγματα του είδους της alternate history και έχει συγκεντρώσει με τα χρόνια πολλούς φανατικούς αναγνώστες.

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ

13 βιβλία που αλλάζουν την ιστορία του κόσμου - POPCODE ..

Δεν υπάρχουν σχόλια: