Πέμπτη, Νοεμβρίου 23, 2017


«Περί ιατρικής. Τα επαγγέλματα των συγγραφέων (Κόναν Ντόιλ, Κρίστι, Κάρλος Ουίλιαμς)» του Πέτρου Γκάτζια

Περί ιατρικής. Τα επαγγέλματα των συγγραφέων Σερ Κόναν Ντόιλ, Αγκάθα Κρίστι και  Ουίλιαμ Κάρλος Ουίλιαμς


Κάθε επιτυχημένος συγγραφέας έχει να διηγηθεί μια ιστορία για τα χρόνια που πέρασε προτού γίνει γνωστός. Τότε που αναγκαζόταν να κάνει οποιαδήποτε δουλειά προκειμένου να συντηρηθεί αλλά και να μπορέσει να γράψει. Οι περισσότεροι εγκατέλειψαν κάθε άλλη ασχολία, όταν κυκλοφόρησε το πρώτο τους βιβλίο και τα έσοδα ήταν ικανά (και με το παραπάνω σε πολλές περιπτώσεις) για τα προς το ζην.
Ωστόσο υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι ήταν ήδη επιτυχημένοι στον τομέα τους, με σπουδές και περγαμηνές, αλλά το «σαράκι» που έτρωγε την ψυχή τους ήταν ισχυρότερο.
Δύο γιατροί και μια νοσοκόμα κατάφεραν να αλλάξουν πολλά στη λογοτεχνία και να μας συστήσουν ήρωες οι οποίο έμειναν κλασικοί. Η συγκεκριμένη επιστήμη, λοιπόν, συνδέει τον εκλεπτυσμένο ντετέκτιβ του σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, τον διάσημο Σέρλοκ Χολμς με τον εξίσου διάσημο Πουαρό και τη Μις Μαρπλ, αλλά και με τα ποιήματα του Ουίλιαμ Κάρλος Ουίλιαμς.
Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ: Ο χειρουργός

Ο δημιουργός του Χολμς είχε σπουδάσει ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, υπηρέτησε ως ιατρός σε φαλαινοθηρικό στην Αρκτική, επί επτά μήνες το 1880, και μετά ως χειρουργός, σε πολεμικό πλοίο στο ταξίδι του στη Δυτική Αφρική, έναν χρόνο αργότερα. Έπειτα συνέχισε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον πόλεμο των Μπόερς. Το επάγγελμά του τον βοήθησε κατά πολύ στη συγγραφή, με τις ιατρικές του γνώσεις να βρίσκονται διάχυτες στα βιβλία του. Στην πραγματικότητα, εμπνεύστηκε τον ήρωά του από έναν χειρουργό που συνάντησε όταν ήταν ακόμη φοιτητής της ιατρικής. Το 1882, επέστρεψε στην Αγγλία και έγραφε τις ιστορίες του στο ιατρείο του, ανάμεσα στις επισκέψεις των ασθενών του.
Η επιτυχία του Σέρλοκ Χολμς το 1887 τον έκανε να αλλάξει τρόπο ζωής.

Αγκάθα Κρίστι: Η νοσοκόμα, η αποθηκάριος

Όταν η Αγγλία κήρυξε τον πόλεμο στη Γερμανία το 1914, η Αγκάθα Κρίστι έσπευσε να παρουσιαστεί ως εθελόντρια νοσοκόμα και πέρασε τα επόμενα τέσσερα χρόνια της ζωής της φροντίζοντας τραυματίες πολέμου σε ένα στρατιωτικό νοσοκομείο στο Ντέβον. Τις φαρμακευτικές γνώσεις που απέκτησε τις εκμεταλλεύτηκε δεόντως στα βιβλία της, αρχής γενομένης από την πρώτη περιπέτεια του Ηρακλή Πουαρό, η οποία είδε το φως της δημοσιότητας, παραδόξως, πρώτα στις ΗΠΑ το 1920 και έναν χρόνο αργότερα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η ίδια ωστόσο μετά τον πόλεμο πέρασε δύσκολα. Επί δύο χρόνια εργάστηκε δίχως αμοιβή, για να προσληφθεί έπειτα ως βοηθός αποθηκάριου (κυρίως σε αποθήκη φαρμάκων), με τον εξωφρενικό μισθό των 16 λιρών ετησίως (περίπου 1.300 σημερινά ευρώ).

Ουίλιαμ Κάρλος Ουίλιαμς: Ο παιδίατρος

Σε αντίθεση με τον σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ και την Αγκάθα Κρίστι, ο Ουίλιαμ Κάρλος Ουίλιαμς δεν εγκατέλειψε ποτέ την ιατρική καριέρα του. Επί 40 χρόνια, στο ιατρείο του στο Νιου Τζέρσεϊ, έγραφε τα ποιήματά του πάνω στο μπλοκ των συνταγογραφήσεων, ανάμεσα στις κλήσεις των απελπισμένων γονέων, που ζητούσαν άμεσα βοήθεια για τα βλαστάρια τους. Πολλοί απ’ αυτούς έπεσαν από τα σύννεφα, όταν έμαθαν ότι ο αγαπημένος τους γιατρός ήταν επίσης ένας εξίσου αγαπημένος και διάσημος ποιητής. Φαίνεται πως ο Ουίλιαμς γνώριζε πολύ καλά πώς να κρατάει μυστικά, ειδικά όσα αφορούσαν τον εαυτό του.

 
Πέτρος Γκάτζιας είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τις τελευταίες 14 υποψηφιότητες για τις Ευρωεκλογές ανακοίνωσε η Νέα Αριστερά.

  Ευρωεκλογές 2024: Μάρω Δούκα και Κωστής Καρπόζηλος στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς! ...