Πηγή: News247.gr


Τα Βραβεία της Εταιρείας Συγγραφέων απονεμήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στο Αμφιθέατρο Αντώνη Τρίτση του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων.



Το Βραβείο Διδώ Σωτηρίου απονεμήθηκε στη συγγραφέα Χριστιάνα Λαμπρινίδη για την προσφορά της στα γράμματα και τον πολιτισμό τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.



Αποτέλεσμα εικόνας για Μισέλ ΒόλκοβιτςΤο Βραβείο Δαίδαλος απονεμήθηκε στον συγγραφέα και μεταφραστή Μισέλ Βόλκοβιτς (Μισέλ Βόλκοβιτς - Βικιπαίδεια) για τη συμβολή του στα γράμματα και τον πολιτισμό και ιδιαίτερα για την προβολή της ελληνικής ποίησης στη Γαλλία.


Το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Ποιητή στη μνήμη Γιάννη Βαρβέρη απονεμήθηκε στη Δανάη Σιώζου για τη συλλογή της «Χρήσιμα παιδικά παιχνίδια» (εκδόσεις Αντίποδες).
Το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Πεζογράφου στη μνήμη Μένη Κουμανταρέα απονεμήθηκε στον Κωνσταντίνο Χατζηνικολάου για το μυθιστόρημά του «Ιάκωβος» (εκδόσεις Αντίποδες).
Τα βραβεία απένειμαν η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο γενικός γραμματέας της Βουλής Κωνσταντίνος Αθανασίου, ο πρόεδρος του Οργανισμού Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ) Αντώνης Καρατζάς και η Αλίκη Βαρβέρη.
Για τη Χρ. Λαμπρινίδη μίλησε ο συγγραφέας και επίτιμο μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων Σάββας Μιχαήλ ενώ για τον Μισέλ Βόλκοβιτς μίλησε ο ποιητής και μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων Χριστόφορος Λιοντάκης. Στην ίδια εκδήλωση η Εταιρεία καλωσόρισε τα νέα της μέλη, παρουσιάζοντας επίσης το ημερολόγιό της για το 2018 με θέμα «Διαβάζοντας την Αθήνα» (εκδόσεις Πατάκη), που είναι αφιερωμένο στην ανακήρυξη της πόλης σε Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου.
Η Χρ. Λαμπρινίδη γεννήθηκε το 1958 στην Αθήνα και είναι συγγραφέας, σκηνοθέτρια και ακτιβίστρια. Έχει τιμηθεί με το Βραβείο Lillian Hellmann and Dashiel Hammett του Human Rights Watch και υπήρξε δύο φορές υποψήφια για το Right Livelihood Award (εναλλακτικό Νόμπελ). Ειδικεύεται στην επίλυση συγκρούσεων και συνεργάζεται με διεθνείς οργανισμούς. Παράλληλα διδάσκει και οργανώνει προγράμματα γραφής και σκέψης, καθώς και παραστάσεις με στόχο την κοινωνική αλλαγή σε εγγράμματες και αγράμματες γυναίκες, σε συνοριακούς πληθυσμούς που βρίσκονται σε σύγκρουση, σε εφήβους και σε παιδιά του δρόμου. Θεατρικά της έργα έχουν παρουσιαστεί σε πανεπιστήμια και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια και είναι η πρώτη Ελληνίδα συγγραφέας που κατέλαβε τη θέση της Writer-In-Residence στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ (1990-1991). Το βιβλίο της «Ανάρμοστη μνήμη» θα κυκλοφορήσει σύντομα από τις εκδόσεις Άγρα.
Ο Μισέλ Βόλκοβιτς γεννήθηκε το 1947 και δίδαξε αγγλικά στη μέση εκπαίδευση (1970-2008). Σήμερα διδάσκει λογοτεχνική μετάφραση στο ETL του Παρισιού, έχοντας κάνει το ίδιο στο Paris 7 και στο CETL των Βρυξελλών (1990-2012). Εξέδωσε τη σειρά Cahiers grecs αφιερωμένη στην ελληνική ποίηση ενώ το 2013 ίδρυσε τον εκδοτικό οίκο Le miel des anges. Έχει μεταφράσει Ταχτσή, Χατζή, Χειμωνά, Κουμανταρέα, Ιωάννου, Χάκκα, Μίσσιο, Καρυστιάνη, Ζατέλη, Σωτηροπούλου και Μάρκαρη. Έχει επίσης μεταφράσει έργα των θεατρικών συγγραφέων Λούλας Αναγνωστάκη, Δημήτρη Δημητριάδη, Γιάννη Μαυριτσάκη, Ξένιας Καλογεροπούλου, Γιώργου Μανιώτη, Βασίλη Κεχαϊδη – Ελένης Χαβιαρά, Βασίλη Ζιώγα και Μαρίας Λαϊνά. Το μεταφραστικό του έργο καλύπτει επιπροσθέτως έργα 170 και πλέον ποιητών, όπως και δημοτικά τραγούδια και ρεμπέτικα. Από τις εκδόσεις Gallimard κυκλοφορεί η ανθολογία του για τη σύγχρονη ελληνική ποίηση.
Τα γλυπτά του Βραβείου Διδώ Σωτηρίου έχουν φιλοτεχνηθεί από τον γλύπτη Θόδωρο ενώ τα γλυπτά των Βραβείου Δαίδαλος έχουν φιλοτεχνηθεί από τη συγγραφέα και εικαστικό Ηρώ Νικοπούλου.