Πέμπτη, Οκτωβρίου 19, 2017


69η Εκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης: Η παρέλαση των αστέρων και οι εντάσεις αριστερών και ακροδεξιών

ΣΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ 
kathimerini.gr/ ΒΙΒΛΙΟ

Για την αβεβαιότητα που κυριαρχεί στον κόσμο σχετικά με την εμφάνιση ολοκληρωτισμών μίλησε η Καναδή συγγραφέας Μάργκαρετ Ατγουντ (αριστερά), ενώ η «επιβεβαίωση» για το τι επιφυλάσσει το μέλλον δεν άργησε να έρθει, με την ένταση που προκλήθηκε σε εκδήλωση ακροδεξιού εκδοτικού οίκου.

Με γεμάτες τις αποσκευές τους επέστρεψαν οι Ελληνες εκδότες από την 69η Εκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης, η οποία ολοκληρώθηκε την Κυριακή με τιμώμενη χώρα τη Γαλλία αλλά επισκιάστηκε από εντάσεις που προκλήθηκαν με αφορμή την παρουσίαση ακροδεξιών εκδόσεων.
Οπαδοί της ακροδεξιάς AfD συγκρούστηκαν με αριστερές οργανώσεις με αφορμή την παρουσία του πολιτευτή της AfD Μπιορν Χέκε στο περίπτερο του εκδοτικού οίκου Antaios κατά την παρουσίαση βιβλίου της λεγόμενης «Νέας Δεξιάς».
Το γεγονός, που δεν πήρε μεγάλη έκταση φέτος αλλά σίγουρα θα βρίσκεται στο πίσω μέρος του μυαλού των οργανωτών για την επόμενη χρονιά, δεν εμπόδισε τους περισσότερους από 7.000 εκθέτες από 102 χώρες του κόσμου να συναντηθούν στη μεγαλύτερη έκθεση για το βιβλίο, να ανταλλάξουν προτάσεις και να κλείσουν συμφωνίες σε μια αγορά που φαίνεται ότι αφήνει πίσω της την ανησυχία της για την «επέλαση» του ηλεκτρονικού βιβλίου και αναβαθμίζει τις τεχνολογίες εκτύπωσης για περισσότερα «φυσικά» βιβλία.
Tα βλέμματα τράβηξαν ο Αμερικανός Νταν Μπράουν, που γέμισε το μεγάλο αμφιθέατρο της έκθεσης για την παρουσίαση του νέου του βιβλίου, «Origins», οι καλεσμένοι Γάλλοι συγγραφείς –ανάμεσά τους οι Μισέλ Ουελμπέκ, Λεϊλά Σλιμανί, Εντουαρντ Λουί, Ματίας Ενάρ– και η γλυκύτατη Μάργκαρετ Ατγουντ, το βιβλίο της οποίας «A handmaid’s tale» κάνει θραύση μαζί με την τηλεοπτική μεταφορά του. «Οι συγγραφείς αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα μέσα στην οποία ζουν», σημείωσε και τόνισε ότι είμαστε κοντά σε έναν ολοκληρωτισμό της εποχής του 1930.
Την ελληνική παρουσία στην έκθεση διοργάνωσε το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού και στις βιβλιοθήκες του ελληνικού περιπτέρου μπήκαν βιβλία από 24 εκδότες, παραδοσιακούς αλλά και νεότερους, όπως η Libron Εκδοτική που μετράει σχεδόν ενάμιση χρόνο παρουσίας στον χώρο. Οι Ελληνες εκδότες έφυγαν ικανοποιημένοι από την έκθεση με διαπραγματεύσεις και συμφωνίες για αγορές χωρίς να καταγράφεται, όπως άλλες χρονιές, «πυρετός» για την απόκτηση των δικαιωμάτων ενός συγκεκριμένου βιβλίου. «Από τις συζητήσεις που κάναμε φαίνεται πως είμαστε σε μια εποχή που δεν περιμένουμε μπεστ σέλερ από την Αμερική ή την Αγγλία και οι μεγάλοι οίκοι είναι ανοιχτοί σε νέες προτάσεις από μικρότερες χώρες και ελπίζουμε ότι αυτό θα βοηθήσει και την Ελλάδα», σημείωσε στην «Κ» η Ελενα Πατάκη. Ο εκδοτικός οίκος ήταν ο 30ός που αγόρασε τα δικαιώματα του βιβλίου «The wonder down under» που μιλάει για τη γυναικεία σεξουαλικότητα, αλλά και του «Patria» του Ισπανού Φερνάντο Αραμπούρου.
Ενα καλύτερο κλίμα απέναντι στους Ελληνες εκδότες από λογοτεχνικούς ατζέντηδες και διεθνείς οίκους παρατήρησε ο Σταύρος Πετσόπουλος από τον Αγρα, ο οποίος έκλεισε, μεταξύ άλλων, οκτώ νέους τίτλους του Ζορζ Σιμενόν (οι μισοί με τον επιθεωρητή Μαιγκρέ) και το «Reservoir 13» του Τζον Μακ Γκρέγκορ, που ήταν μέσα στην ευρεία λίστα του φετινού βραβείου Μπούκερ. Τη δυσκολία πώλησης δικαιωμάτων Ελλήνων συγγραφέων εξέφρασαν γενικά οι εκδότες, ενώ η Εύα Καραϊτίδη της Εστίας μάς είπε ότι κλείστηκε η συμφωνία για την έκδοση του «Η δεξιά τσέπη του ράσου» του Γιάννη Μακριδάκη από γαλλικό εκδοτικό οίκο.Η δεξιά τσέπη του ράσου
Η ελληνική κρίση
Η ελληνική κρίση ήταν στο επίκεντρο των εκδηλώσεων του ελληνικού περιπτέρου. Ανάμεσα στα βιβλία που παρουσιάστηκαν ήταν το «Greece in Crisis - The cultural politics of austerity», που επιμελήθηκε ο καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ Δημήτρης Τζιόβας και παρουσιάζει την «είσοδο» της κρίσης στην προβληματική των συγγραφέων είτε ως περιγραφή ή ως αναζήτηση των αιτιών της. Η καθηγήτρια Νεοελληνικών Σπουδών του Κολούμπια Κάρεν βαν Ντάικ παρουσίασε την ανθολογία ποιημάτων «Austerity measures - The new greek poetry» και ο συγγραφέας Θεόδωρος Χιώτης το «Futures: Poetry of the Greek Crisis». Tέλος, οι πανεπιστημιακές εκδόσεις Edition Romiosini παρουσίασαν μια ανθολογία του έργου του Θανάση Βαλτινού σε ένα κατάμεστο βιβλιοπωλείο στο κέντρο της Φρανκφούρτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη

  Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη pelop.gr  Πελοπόννησος Newsroom ...