Παρασκευή, Απριλίου 15, 2016

«Εμείς σπείραμε, εσείς θα θερίσετε!»

Εμείς σπείραμε, εσείς θα θερίσετε...  

«Εμείς σπείραμε, εσείς θα θερίσετε!»

Την Πέμπτη 21 Απριλίου και ώρα 7:30 μμ στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, θα γίνει με το συμβολισμό που προκύπτει από τη ημερομηνία, η παρουσίαση του βιβλίου «Εμείς σπείραμε, εσείς θα θερίσετε», που έγραψε ο αγωνιστής της τοπικής αυτοδιοίκησης και του αριστερού κινήματος, Αδάμ Δράγας με αναφορές και σχόλια για την περίοδο της δικτατορίας, στη διάρκεια της οποίας εξορίσθηκε και φυλακίσθηκε.

To βιβλίο θα παρουσιάσουν οι:
-Βασίλης Δεμουρτζίδης, μέλος της διοίκησης του Συνδέσμου Φυλακισθέντων-Εξορισθέντων 1967-1974
-Ιάσων Δούμπης, δικηγόρος
-Δημήτρης Δημητριάδης, συντονιστής Α΄ νομαρχιακής επιτροπής Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ
-Καίτη Τσαρουχά, ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς
Το βιβλίο του Αδάμ είναι ταυτόχρονα μια ειλικρινής κατάθεση  για την περίοδο της δικτατορίας, αλλά και ένα ιδιαίτερο βιβλίο για τον τρόπο που μας μεταφέρει και στην προηγούμενη περίοδο που μεσολάβησε ύστερα από τον εμφύλιο. 
Απόσπασμα από το βιβλίο
«Η στάση μου στην περίοδο της επταετίας και στη μεταπολίτευση δεν προέκυψε τυχαία. Γνώριζα τι έκανα. Ήταν συνειδητή επιλογή. Όλα τα αναλογίζομαι, τα δέχομαι, ανταμώνουν με σκληρά γεγονότα του Εμφυλίου και τα κρατώ.
Οι γκρίζες εικόνες, στις οποίες αναφέρομαι δεν είναι δημιούργημα της φαντασίας μου, αλλά γεγονότα που συνέβησαν στα δύσκολα χρόνια του εμφυλίου  πολέμου. Είναι αυτά που είδα, έζησα ή άκουσα από τις διηγήσεις του πατέρα μου και των συναγωνιστών του.
Οι δύσκολες καταστάσεις που διαδραματίστηκαν στο χωριό μου, τον Βερτίσκο και σε όλα τα χωριά της ορεινής περιοχής καθώς και της υπόλοιπης χώρας μας, διαβάζοντάς τα τώρα, από απόσταση δεκαετιών, είναι εύκολο να τα ερμηνεύσει κανείς σαν υπερβολές. Είναι λογικό.
Το κλίμα εκείνων των καιρών, όσο και να προσπαθήσει η φαντασία να το αναπλάσει, δεν θα τα καταφέρει. Πώς, με ποια λόγια να περιγράψεις τη φρίκη, την τρομάρα που αισθανόσουν να κυκλοφορεί στον αέρα, στους δρόμους και να αναζητά εσένα; Είδα με τα μάτια μου σκληρά γεγονότα σε νηπιακή ηλικία. Αισθάνθηκα τον κίνδυνο να με πλησιάζει. Με τρόμαξαν οι απειλές και οι άγριες συμπεριφορές. 
Όλα καταγράφηκαν μέσα μου καθαρά σ’ ένα βιβλίο που το διάβασα, το ξαναδιάβασα, το φυλλομέτρησα άπειρες φορές. Τριγύριζαν στο μυαλό μου οι αυστηρές εντολές της μάνας μου: «Μη μιλάτε, κινδυνεύουμε». Τα σιγοψυθιριστά ακούσματα των απαγορευμένων τραγουδιών  -Λευτεριά πανώρια κόρη…-, την προσμονή για το αύριο, τ’ ανάθεμα για το σήμερα, τα κρατούσα μέσα μου κρυφά, σαν φυλακτά, μα και σαν φαντάσματα….»
 
Ποιος είναι ο συγγραφέας
Ο Αδάμ Δράγας, γεννήθηκε στο ορεινό χωριό Βερτίσκος Λαγκαδά το 1942. Άσκησε το επάγγελμα του ξυλογλύπτη. Λόγω της συμμετοχής του πατέρα του, Χριστόδουλου στο Δημοκρατικό Στρατό, η οικογένειά του γεύτηκε πίκρες, διώξεις.
Σε νεαρή ηλικία εντάχθηκε στη νεολαία της ΕΔΑ και κατόπιν στη Νεολαία Λαμπράκη. Για τη δράση του η Χούντα τον εξόρισε για δύο χρόνια στη Γυάρο και στη Λέρο. Με την απόλυσή του από τη Λέρο (καλοκαίρι του 1968) μαζί με άλλους συνεξόριστους ίδρυσαν την ΟΚΝΕΘ (Οργάνωση Κομουνιστικής Νεολαίας Θεσσαλονίκης). Για την αντιδικτατορική του δράση καταδικάστηκε από το Έκτακτο Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης σε πενταετή φυλάκιση.
Το 1968 τον κέρδισαν οι ιδέες της Ανανεωτικής Αριστεράς. Εντάχθηκε στο ΚΚΕ Εσωτερικού, αργότερα στον Συνασπισμό της Αριστεράς και στη συνέχεια στη Δημοκρατική Αριστερά. Την Τοπική Αυτοδιοίκηση την υπηρέτησε τριάντα χρόνια: ως Πρόεδρος της Κοινότητας Βερτίσκου, Δημοτικός Σύμβουλος
και Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πάλι μας δουλεύει...