Σάββατο, Ιανουαρίου 16, 2016

Πώς ο παπάς καπέλωσε μέσω του ΚΑΣ έναν αριστερό

Η Ροτόντα ενώνει

Η Ροτόντα  Περισσότερες από εξακόσιες πενήντα υπογραφές συγκεντρώθηκαν για τη διασφάλιση της μουσειακής χρήσης του μνημείου και τη μη τοποθέτηση σταυρού | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ
Κι όμως, βρέθηκε θέμα που γεφύρωσε διαφορές και ένωσε ανθρώπους από διαφορετικούς κοινωνικούς, πολιτικούς και ιδεολογικούς χώρους. Εξακόσιες πενήντα και πλέον υπογραφές έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής κάτω από το κείμενο που επιχειρηματολογεί για τη μη τοποθέτηση σταυρού στη Ροτόντα.
Ποιος θα περίμενε ότι θα συντάσσονταν κάτω από το ίδιο κείμενο υπογραφές όπως του αντιπροέδρου της Βουλής, Τάσου Κουράκη, με αυτή της συγγραφέως Σώτης Τριανταφύλλου. Οτι θα συμφωνούσαν οι καθηγητές Ιστορίας Αντώνης Λιάκος και Γιώργος Μαργαρίτης. Οτι θα ξαναβρίσκονταν κάτω από την ίδια «σημαία» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και ο πρώην υπουργός Σπύρος Βούγιας.
Περισσότερο άργησαν να συντάξουν το κείμενο τα μέλη της πρωτοβουλίας -αφού κάποιοι το ήθελαν μαχητικότερο- παρά να συγκεντρωθούν οι υπογραφές. Οπως σημειώνουν, «προέχει η διατήρηση της Ροτόντας ως πολιτιστικού αγαθού και η διασφάλιση της μουσειακής της χρήσης» και ότι δεν νοείται «αντιπαράθεση του σταυρού με τον μιναρέ».
Το κείμενο υπογράφει και ένα μέλος του ΚΑΣ, η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Πολυξένη Βελένη, ο πρόεδρος του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Ανδρέας Τάκης, και ακόμη, ο Κρίτων Αρσένης, η Παναγιώτα Ατζακά, η Εφη Μανωλεδάκη και ο Γιώργος Κορδομενίδης, δεκάδες καθηγητές του ΑΠΘ και των Πανεπιστημίων Μακεδονίας και Θεσσαλίας, ακόμη και καθηγητές της Σορβόνης, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι και φυσικά αρχαιολόγοι.
Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Τάσος Κουράκης, με δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» τονίζει ότι «η ασάφεια της διατύπωσης του υπουργού Πολιτισμού, η οποία εξαρτά το ενδεχόμενο τοποθέτησης του σταυρού στο μνημείο όχι από αρχαιολογικά κριτήρια αλλά από κριτήρια αντικεραυνικής προστασίας, ενδέχεται να διεγείρει δυσάρεστες μνήμες και να προκαλέσει ιδεολογικές αντιδικίες στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης. Το μνημείο χρειάζεται να βρει την πλήρη μουσειακή του αξιοποίηση, καθώς και την πολιτιστική του χρήση υπό την ευθύνη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας».
«Η Ροτόντα είναι ένα διαθρησκειακό μνημείο της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Ας χρησιμοποιείται περιστασιακά και ως χώρος λατρείας, αλλά η τοποθέτηση σταυρού στον τρούλο είναι βάναυση παρέμβαση στη φυσιογνωμία της» δηλώνει ο Σπύρος Βούγιας.
Η αρχαιολόγος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Γεωργία Στρατούλη, τονίζει πως «ένα τέτοιο μνημείο πρέπει να διασώσει τη διαπολιτισμικότητά του. Τα σύμβολα που ενισχύουν, ή νομίζουμε ότι ενισχύουν, τμήματα πολιτισμών δεν χρειάζονται. Δεν είναι αναγκαία η “χριστιανοποίησή” του».
Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Μπουτάρη, Νίκος Φωτίου, παρατηρεί ότι «ο συμβιβασμός του 1995 αφήνει κενά, η Ροτόντα σήμερα είναι μνημείο ολίγων με την ύπαρξη της πακτωμένης Αγίας Τράπεζας και με την ύπαρξη του σταυρού ανοίγει… ορέξεις. Δεν είναι σοβαρή η επιχειρηματολογία του τοπικού προϊσταμένου ότι ο μιναρές προσδίδει μουσουλμανικά χαρακτηριστικά».
Το κείμενο με τις υπογραφές θα το λάβει στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, ο οποίος θα βρίσκεται από σήμερα και για τρεις μέρες στην πόλη.
Απόψε θα συναντηθεί με τους εργαζόμενους του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και τη διοίκηση. Αμέσως μετά θα παρακολουθήσει την παράσταση «Μακμπέθ» σε σκηνοθεσία Αναστασίας Ρεβή και μετάφραση του Δημήτρη Δημητριάδη. Αύριο θα επισκεφθεί τα αρχαία του μετρό στη στάση Βενιζέλου και τη Ροτόντα, ενώ θα συναντηθεί και με τον δήμαρχο της πόλης, Γιάννη Μπουτάρη. Την Κυριακή θα έχει επαφές με φορείς της πόλης και μέλη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
*********************
 
ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...


Εικόνα για το αποτέλεσμα ειδήσεων
«Η Ροτόντα είναι μνημείο πολυπολιτισμικό», τονίζει ο Μπαλτάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: