Τετάρτη, Ιανουαρίου 27, 2016

Θετικά βλέπει η Κομισιόν το νόμο για τα κανάλια


Τη θετική στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απέναντι στο νέο νόμο της ελληνικής κυβέρνησης για την αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών, επισημαίνει σημερινό ?πρωτοσέλιδο- ρεπορτάζ του ευρωπαϊκού ειδησεογραφικού πρακτορείου Euractiv. Το πρακτορείο επικαλείται δηλώσεις Ευρωπαίου εκπροσώπου στο Euractiv, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι οι διαδικασίες χορήγησης αδειών τηλεοπτικού περιεχομένου είναι αρμοδιότητα της κάθε κυβέρνησης, αφού αυτές δεν υπόκεινται σε κοινοτική εναρμόνιση.
Δεδομένου ότι η Επιτροπή δεν εμπλέκεται στο θέμα του διαγωνισμού, η ίδια πηγή τόνισε στον δημοσιογράφο του Euractiv ότι «δεν αφορούν στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών» οι συζητήσεις και η ανταλλαγή επιστολών μεταξύ Κομισιόν και Ελλάδας, για τις οποίες έχει γίνει λόγος. αλλά στην εφαρμογή των κοινοτικών κανονισμών για τις τηλεπικοινωνίες, το φθινόπωρο.
Επιπλέον, ο κοινοτικός αξιωματούχος διευκρίνισε στο Euractiv ότι ο διαγωνισμός για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών περιλαμβάνεται στη Συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές, αλλά στο κομμάτι που «σχετίζεται με τη δημοσιονομική του επίδραση». Με άλλα λόγια, η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να διενεργήσει διεθνή διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και να χρησιμοποιήσει τα σχετικά έσοδα ώστε να επιτύχει τους συμφωνηθέντες δημοσιονομικούς στόχους. Μάλιστα, το πρακτορείο υπογραμμίζει ?με αφορμή την αναφορά στα δημοσιονομικά της Συμφωνίας- ότι την περασμένη εβδομάδα ο διεθνής οίκος Standard & Poor?s αναβάθμισε την ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας ότι υλοποιεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της πρόσφατης Συμφωνίας με τους δανειστές της.
Την ίδια ώρα, το ρεπορτάζ τονίζει ότι, όλα τα τελευταία χρόνια της κρίσης, στα υπάρχοντα ελληνικά media (με προεξάρχοντα, προφανώς, τα ιδιωτικά κανάλια) η ελευθερία του Τύπου σημείωσε δραματική πτώση. Συγκεκριμένα, γίνεται αναφορά στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα, σύμφωνα με τον οποίο η θέση της Ελλάδας επιδεινώθηκε από την 31η το 2008 στην 91η το 2015 (σε σύνολο 180 χωρών).
«Για την αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ο νέος νόμος για τα media είναι μια καλή ευκαιρία να απογυμνωθεί το παλιό σύστημα που οδήγησε την ελληνική οικονομία σε αδιέξοδο, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης τον αντιλαμβάνονται ως προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να ελέγξει πλήρως τα media», υπογραμμίζει το Euroactiv. Προσθέτει, δε, ότι ?σε προσπάθεια να κόψει τους δεσμούς μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών συμφερόντων- ο νέος νόμος εξαιρεί από τη συμμετοχή στον διαγωνισμό για τις άδειες, τόσο κανάλια που σήμερα επιβαρύνονται με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, όσο και εργολάβους του Δημοσίου, όπως οι κατασκευαστές. «Το γεγονός ότι ιδιοκτήτες τηλεοπτικών καναλιών δραστηριοποιούνταν ταυτόχρονα στον κατασκευαστικό τομέα έφερε αρκετές ελληνικές κυβερνήσεις σε δύσκολη θέση στο παρελθόν», σημειώνει χαρακτηριστικά το πρακτορείο.
Το Euroactiv τονίζει, επίσης, ότι ο νόμος για την αδειοδότηση έχει σήμερα περιέλθει σε θεσμικό αδιέξοδο λόγω της αδυναμίας συναίνεσης της αντιπολίτευσης στον ορισμό των μελών του ΕΣΡ (που καλείται να διενεργήσει το διαγωνισμό), αλλά και της αντιπαράθεσης σχετικά με τον αριθμό των αδειών. Δεδομένου ότι απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία για τον ορισμό των μελών του ΕΣΡ και προκειμένου να διευκολύνει τη συναίνεση της αντιπολίτευσης, ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ανέλαβε πρωτοβουλία ?όπως τονίζεται στο ρεπορτάζ- και πρότεινε να μεταφερθεί η αρμοδιότητα ορισμού του αριθμού των αδειών από τον ίδιο στο Κοινοβούλιο. Με αυτό τον τρόπο, απαντούσε και στα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης περί «υπερεξουσιών» του υπουργού. Το πρακτορείο κάνει αναφορά, ακόμη και στη δεύτερη κίνηση της κυβέρνησης, να αυξήσει τον αριθμό των μελών του ΕΣΡ από 7 σε 9, ώστε να είναι πιο αντιπροσωπευτικό, «περιλαμβάνοντας μέλη προτεινόμενα από όλα τα κόμματα». Παρά ταύτα, όπως εξιστορεί το Euractiv, η ΝΔ δεν συναίνεσε και το γραφείο του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, εξέδωσε ανακοίνωση καταγγέλλοντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως όμηρο διαφόρων συμφερόντων, αλλά και των καναλαρχών, που έχουν στόχο την ακύρωση του διαγωνισμού, ώστε να μην πληρώσουν τίποτα αυτοί που επί τόσα χρόνια χρησιμοποιούν δωρεάν τις δημόσιες συχνότητες.
Ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, μιλώντας στο Euractiv, τόνισε: «Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ε.Ε. που ποτέ δεν έχει υλοποιήσει καμία επίσημη διαδικασία αδειοδότησης για τα ιδιωτικά κανάλια, εδώ και 25 χρόνια. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο».
Τέλος, κυβερνητικές πηγές σχολίασαν στο Euractiv τα περί «υπερεξουσιών» Παππά, τονίζοντας ότι τα ίδια τα κόμματα της αντιπολίτευσης ψήφισαν στο παρελθόν νόμους που απέδιδαν τις ίδιες αρμοδιότητες (ορισμό αριθμού αδειών) στον υπουργό. «Και, τελικά, ποια είναι η πρότασή τους; Να παραμείνει το καθεστώς των προσωρινών αδειών;», κατέληγαν οι ίδιες πηγές.
Ολόκληρο το ρεπορτάζ του Euractiv: http://www.euractiv.com/sections/euro-finance/new-media-law-sparks-intense-controversy-athens-321312

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΥΓΕΙΑ, ΖΩΗ ,ΧΑΡΑ,ΕΙΡΗΝΗ, ΕΥΘΥΜΙΑ, ΕΛΠΙΣ

  Χρήστος Μουχάγιερ  ΥΓΕΙΑ, ΖΩΗ ,ΧΑΡΑ,ΕΙΡΗΝΗ, ΕΥΘΥΜΙΑ, ΕΛΠΙΣ     Μεγάλα λόγια για ευχές, δε συμφωνείς ; Τα λες   και σήμερα  έστω  κι αν δεν...