Το αλκοόλ επισφραγίζει τις ιδιαίτερες στιγμές μας,
συνοδεύει τις ευχές και τα ωραιότερα γεύματά μας. Αποτελεί, όμως, και
ένα από τα πιο δημοφιλή θέματα των ιατρικών μελετών. Το Vita μπαίνει
στην «καρδιά» των ερευνών που πρόσφατα μας αναστάτωσαν και ισορροπεί
ανάμεσα στα οφέλη και τους κινδύνους που επιφυλάσσει το αλκοόλ για την
υγεία μας.
Αλκοόλ φάρμακο ή φαρμάκι;
Οι μελέτες που μας αναστάτωσαν
Μέχρι τώρα, όλοι ξέραμε ότι το αλκοόλ, και το κρασί ειδικότερα, βελτιώνει τους χτύπους της καρδιάς και συμβάλλει στη μακροζωία. Φέτος, όμως, σημαντικές έρευνες κλόνισαν αυτή την πεποίθηση και δημιούργησαν σύγχυση στους απανταχού «φίλους» του αλκοόλ, καθώς, σύμφωνα με τα συμπεράσματά τους, το αλκοόλ μπορεί να ωφελεί τα αγγεία μας, αλλά ευθύνεται και για την πρόκληση διάφορων μορφών καρκίνου.
• Ένα ποτηράκι κρασί την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου κατά 168%.
Η ανησυχητική διαπίστωση ανήκει στους ειδικούς του Γαλλικού Εθνικού Ινστιτούτου (INCA), σύμφωνα με τους οποίους η καθημερινή κατανάλωση έστω κι ενός ποτηριού αλκοόλ συνδέεται με αύξηση του κινδύνου για καρκίνο της στοματικής κοιλότητας, του λάρυγγα, του οισοφάγου, του παχέος εντέρου και του μαστού. Η πρόεδρος μάλιστα του INCA, Ντομινίκ Μαρανικί, είναι κατηγορηματική: «Οι μικρές ημερήσιες δόσεις αλκοόλ φαίνεται να είναι και οι πιο επιβλαβείς. Δεν υπάρχει ποσότητα, όσο μικρή και να είναι, που να κάνει καλό στην υγεία». Η δήλωση αυτή, πάντως, θεωρήθηκε από πολλούς ειδικούς υπερβολική.
• Ειδικά για τις γυναίκες, η χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να ευθύνεται για το 13% των καρκίνων του μαστού, του ήπατος, του ορθού, του στόματος και του λάρυγγα.
Εκτός από τη γαλλική ανησυχητική μελέτη, και ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, με επικεφαλής τη Ναόμι Άλεν, προειδοποιούν ειδικότερα τις γυναίκες για τον κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο, ακόμη και αν κάνουν λελογισμένη κατανάλωση οινοπνευματωδών καθημερινά, χωρίς να παίζει ρόλο το είδος του αλκοόλ. Συγκεκριμένα, για κάθε επιπλέον ποτό που κατανάλωνε μια γυναίκα καθημερινά, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου αυξανόταν κατά 6%. Όσον αφορά τον καρκίνο του οισοφάγου και της στοματοφαρυγγικής κοιλότητας, η αύξηση του κινδύνου παρουσιαζόταν μόνο σε γυναίκες που συγχρόνως κάπνιζαν. Τα αποτελέσματα αυτά δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο «Journal of the National Cancer Institute» και προκάλεσαν αίσθηση γιατί αφορούσαν πολύ μεγάλο δείγμα γυναικών (1,3 εκατομμύρια Βρετανίδες μέσης ηλικίας).
Αλκοόλ και τιμωρία
Κάθε ποσότητα πάνω από τη συνιστώμενη, σε συνδυασμό με τη χρόνια κατανάλωση, όχι μόνο εξαλείφει τα οφέλη, αλλά μπορεί να προκαλέσει και σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως:
• Εθισμό.
• Πλήθος μορφών καρκίνου.
• Εγκεφαλικές βλάβες.
• Νευρολογικές διαταραχές.
• Ηπατοπάθειες.
• Παγκρεατίτιδα.
• Οστεοπόρωση.
Κρασί, μπίρα ή ουίσκι;
Εδώ και αρκετά χρόνια, υπάρχει μια έντονη διαμάχη στον επιστημονικό κόσμο σχετικά με το αν είναι το κρασί, η μπίρα ή τα λεγόμενα σκληρά ποτά που τελικά οδηγούν σε μειωμένο κίνδυνο θανάτου από στεφανιαία νόσο. Με άλλα λόγια, αν το αλκοόλ ή κάποιες άλλες ουσίες που περιέχονται στα αλκοολούχα ποτά είναι που ασκούν προστατευτική δράση. Αν και δεν έχουν προκύψει ασφαλή συμπεράσματα ως προς το είδος του ποτού που υπερέχει έναντι των άλλων προστατεύοντας από τη στεφανιαία νόσο, επιδημιολογικές έρευνες και μελέτες δείχνουν σήμερα ότι το κόκκινο κρασί και η μπίρα αποτελούν τις καλύτερες επιλογές όχι μόνο λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς τους σε αλκοόλ, αλλά και λόγω των πολυάριθμων μικροθρεπτικών συστατικών και αντιοξειδωτικών τους. Συγκεκριμένα:
Το κόκκινο κρασί Συσχετίζεται αρνητικά με την εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων. Αν, μάλιστα, σκεφτεί κανείς ότι περιέχει και εκατοντάδες άλλες ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση (π.χ. ρεσβερατρόλη), είναι πιθανό η ευεργετική του επίδραση να οφείλεται όχι μόνο στο αλκοόλ, αλλά και στις αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει.
Η μπίρα Σύμφωνα με μια γερμανική παροιμία, «Η ζυθοποιία είναι το καλύτερο φαρμακείο». Και, πράγματι, η μπίρα περιέχει πολλά ωφέλιμα συστατικά, όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, χρώμιο και αντιοξειδωτικά, με αποτέλεσμα να έχει ευεργετική δράση έναντι νοσημάτων όπως τα καρδιαγγειακά, η χαμηλή οστική πυκνότητα και ο σακχαρώδης διαβήτης.
Το γαλλικό παράδοξο
Αν και οι Γάλλοι έχουν διατροφή πλούσια σε ζωικά λιπαρά, παρουσιάζουν 2,5 φορές μειωμένο κίνδυνο θανάτου από στεφανιαία νόσο σε σχέση με άλλους λαούς. Από έρευνες προκύπτει ότι το «γαλλικό παράδοξο» συσχετίζεται με την αυξημένη κατανάλωση κρασιού στη Γαλλία.
οι... φωνές της λογικής
Έξι διακεκριμένοι επιστήμονες σχολιάζουν τις τελευταίες έρευνες, σταθμίζουν «τα υπέρ και τα κατά» της κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών και θέτουν τα όρια ασφαλείας.
Δημήτρης Τριχόπουλος, ακαδημαϊκός, καθηγητής Επιδημιολογίας και Πρόληψης Καρκίνου στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.
• Για τους άνδρες που δεν καπνίζουν, το να πίνουν μέχρι 3 ποτηράκια κρασί την ημέρα, κατά τη διάρκεια του γεύματος ή του δείπνου, είναι ό,τι πιο ωφέλιμο μπορεί να κάνουν για την υγεία τους, γιατί φαίνεται ότι αυτό μειώνει δραστικά τη συχνότητα της στεφανιαίας νόσου. ➔Οι άνδρες που καπνίζουν μπορεί και αυτοί να απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα της μείωσης των πιθανοτήτων στεφανιαίας νόσου, αλλά το αλκοόλ, σε συνέργεια με το κάπνισμα, αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου της στοματικής κοιλότητας, του λάρυγγα και του οισοφάγου. Ωστόσο, και πάλι θεωρώ ότι το κέρδος είναι μεγαλύτερο από τη ζημιά. Το ιδανικό θα ήταν να κόψουν το κάπνισμα και όχι τη μέτρια κατανάλωση κρασιού. ➔Κι ενώ η μετρημένη κατανάλωση αλκοόλ είναι καλύτερη από την πλήρη αποχή, η μεγάλη κατανάλωση οινοπνεύματος, παραπάνω δηλαδή από 4-5 ποτήρια την ημέρα, αρχίζει να δρα δυσμενώς σε πολλά όργανα. Και, βέβαια, ας μην ξεχνάμε και τον κίνδυνο αλκοολισμού, που μπορεί να «διαλύσει» άτομα και οικογένειες. Γι’ αυτό κι εγώ πάντα συμβουλεύω να πίνετε κρασί, εκτός αν σας αρέσει πάρα πολύ…
• Για τις γυναίκες, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά, και αυτό γιατί το αλκοόλ ανεβάζει τα επίπεδα των οιστρογόνων στο αίμα, τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Και οι γυναίκες, βέβαια, απολαμβάνουν το πλεονέκτημα του περιορισμένου κινδύνου για στεφανιαία νόσο, αλλά ο καρκίνος του μαστού είναι κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα, ειδικά αν υπάρχει επιβαρυμένο κληρονομικό ιστορικό ή άλλοι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του μαστού. Σε αυτές τις περιπτώσεις, λοιπόν, καλύτερα να αποφεύγουν το αλκοόλ. Οι συστάσεις για τις υπόλοιπες γυναίκες, πάντως, είναι να πίνουν 1 ποτηράκι κρασί την ημέρα.
• Για τα αλκοολούχα ποτά εκτός του κρασιού έχουμε λιγότερο καλές πληροφορίες. Φαίνεται ότι η προστατευτική τους επίδραση έναντι της στεφανιαίας νόσου είναι μικρότερη και επιπλέον είναι δυσμενέστερη η επίδρασή τους στους καρκίνους της στoματοφαρυγγικής κοιλότητας.
Δημήτρης Κρεμαστινός, καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής της Β΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν».
• Στην αναμονή Όλες οι έρευνες, ακόμα και αυτές που δημοσιεύονται στα πλέον έγκριτα περιοδικά, αποκτούν αξία όταν τα προσεχή χρόνια και άλλοι ερευνητές που χρησιμοποιούν την ίδια μεθοδολογία καταλήξουν στα ίδια αποτελέσματα. Η επαναληψιμότητα του αποτελέσματος μιας έρευνας θεωρείται το ισχυρότερο στοιχείο για την αξιοπιστία της. Κατά συνέπεια, και οι συγκεκριμένες μελέτες που ενσπείρουν ανησυχία σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να κριθούν με τα ίδια μέτρα και σταθμά. Ας αναμείνουμε, λοιπόν, τις προσεχείς μελέτες επί του θέματος.
• «Οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου», γράφει η Παλαιά Διαθήκη, και είναι πράγματι περίεργο μια πανάρχαια συνήθεια, δηλαδή η κατανάλωση οίνου, να αποδεικνύεται τόσο επιβλαβής. Άλλωστε, σύμφωνα
και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ακόμα και η οινοπαραγωγός Γαλλία δεν ξεχωρίζει μεταξύ των άλλων κρατών για αυξημένους θανάτους από καρκίνο.
• Συγκράτηση, λοιπόν, και αναμονή, γιατί αλίμονο εάν υιοθετούσαμε σαν Ευαγγέλιο τις πρώτες επιστημονικές ανακοινώσεις επί παντός θέματος, χωρίς την επιστημονική βάσανο. Η εμπειρία μας μας διδάσκει το αντίθετο.
«Είναι πράγματι περίεργο μια πανάρχαια συνήθεια, δηλαδή η κατανάλωση οίνου, να αποδεικνύεται τόσο επιβλαβής»
Κώστας Τσιούφης, λέκτορας Καρδιολογίας στην Α΄ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική και υπεύθυνος της Μονάδας Υπέρτασης στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο.
Προσοχή στις ποσότητες Το αν το αλκοόλ αποβεί ωφέλιμο ή βλαβερό για τον οργανισμό καθορίζεται από την ποσότητα που κανείς απολαμβάνει. Αν καταναλώνει μεγάλες ποσότητες, γίνεται δηλητήριο, αν όμως πίνει μικρές, είναι ωφέλιμο. Πλήθος στοιχείων μαρτυρά ότι η μικρή κατανάλωση αλκοόλ είναι ωφέλιμη για το καρδιαγγειακό σύστημα - για τους άνδρες είναι 2-3 ποτήρια κρασί την ημέρα, ενώ για τις γυναίκες λιγότερο (1-2 ποτήρια), λόγω του ορμονικού τους προφίλ (οιστρογόνα) και του Δείκτη Μάζας Σώματος, που είναι μικρότερος. Οι έχοντες τη συνήθεια να πίνουν αυτή τη μικρή ποσότητα αλκοόλ φαίνεται ότι έχουν λιγότερα εμφράγματα του μυοκαρδίου. Η ευεργετική επίδραση του αλκοόλ συνδέεται περισσότερο με το κόκκινο κρασί και τα φλαβονοειδή και αντιοξειδωτικά που περιέχει.
Μέτρον άριστον Αν, όμως, υπερβούμε αυτή την ποσότητα του αλκοόλ, τότε έχουμε αύξηση της αρτηριακής πίεσης, των τριγλυκεριδίων και του σωματικού βάρους. Αυτό σημαίνει περισσότερα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, ακόμα και μυοκαρδιοπάθειες. Είναι λάθος να μην πίνουμε όλη την εβδομάδα και στην έξοδό μας το Σαββατοκύριακο να πίνουμε ό,τι αναλογεί στις 7 ημέρες της εβδομάδας, γιατί έτσι θα έχουμε εκτροπή της αρτηριακής πίεσης και αυξημένο κίνδυνο αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων. Το θέμα, λοιπόν, είναι να μπορέσει κανείς να ισορροπήσει, αποφεύγοντας από τη μία τις βλαπτικές συνέπειες που είναι αποδεδειγμένες όταν κανείς υπερβάλλει στις δόσεις και απολαμβάνοντας από την άλλη τα οφέλη που χαρίζει η μέτρια κατανάλωση.
Δρ. Ναόμι Άλεν, επιδημιολόγος στη Μονάδα Επιδημιολογίας του Καρκίνου στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και επικεφαλής της έρευνας του ενός εκατομμυρίου γυναικών.
Ποια είναι τα όρια ασφαλείας;
Πολύ φοβάμαι ότι δεν υπάρχει ασφαλές όριο κατανάλωσης αλκοόλ που να μην αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Όπως άλλωστε έδειξε και η έρευνα που κάναμε, όσο πιο πολύ πίνουμε τόσο πιο πολύ αυξάνεται και το ρίσκο. Επομένως, δεν είμαι σε θέση να σας συμβουλέψω να πίνετε, για παράδειγμα, 1/2 ποτήρι οινοπνευματώδους ποτού την ημέρα, ούτε και να ορίσω κάποια ασφαλή ποσότητα κατανάλωσης αλκοόλ.
Ηλίας Αθανασιάδης,παθολόγος-ογκολόγος, επίκουρος καθηγητής Αιματολογίας-Ογκολογίας στο Northwestern University του Σικάγο.
Συστήνεται ψυχραιμία Τα πρόσφατα αποτελέσματα μεθοδολογικά κατοχυρωμένων μελετών έχουν δημιουργήσει αντιπαραθέσεις και αμφισβήτηση ως προς το αν οι ευνοϊκές επιδράσεις της μέτριας χρήσης οινοπνεύματος αντισταθμίζουν την καρκινογόνο δράση, ιδιαίτερα στο μαστό και το πεπτικό σύστημα. Είναι βέβαιο ότι οι αντικρουόμενες μελέτες δημιουργούν σύγχυση και δυσπιστία. Πρέπει να γίνει αντιληπτό, όμως, ότι η μεθοδολογία των μελετών αυτών δεν κατοχυρώνει αιτιολογική συσχέτιση. Όταν οι άνθρωποι καταναλώνουν αλκοόλ με μέτρο και ταυτόχρονα υιοθετούν και άλλες καλές συνήθειες (π.χ. γυμναστική, ισορροπημένη διατροφή, τακτικό τσεκάπ), έχουν καλή υγεία. Οι μελέτες, όμως, δεν διαχωρίζουν αν είναι το οινόπνευμα ή άλλα χαρακτηριστικά της ζωής τους που τους προσφέρουν προστασία. Φυσικά, τίποτα δεν αποδεικνύει ότι αν κάποιος αρχίσει να πίνει, θα βελτιώσει την υγεία του με οποιονδήποτε τρόπο.
Το μήνυμα είναι • Αν δεν μπορείτε να συγκρατήσετε την κατανάλωση οινοπνεύματος, έχετε κίνδυνο για την υγεία σας. • Αν δεν πίνατε μέχρι τώρα, δεν υπάρχει λόγος να αρχίσετε.• Αν στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης ζωής πίνετε 1-2 ποτήρια κρασί, δεν φαίνεται να κινδυνεύετε από αυτό, ιδιαίτερα αν αθλείστε και δεν καπνίζετε.
Γιάννης Τούντας, αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής, διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής.
Γνωστή η αρνητική δράση του αλκοόλ Η σχέση της κατανάλωσης αλκοόλ με ορισμένους καρκίνους είναι επιβεβαιωμένη από το παρελθόν, κυρίως σε ό,τι αφορά τον καρκίνο του ήπατος, του στόματος και του οισοφάγου. Οι πρόσφατες έρευνες έχουν ενδιαφέρον στο βαθμό που διαπιστώνουν ότι η σχέση αυτή αφορά ακόμα και μικρές ποσότητες κατανάλωσης. ➔Στις αρνητικές επιδράσεις του αλκοόλ θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και τη διαταραχή των κοινωνικών και οικογενειακών σχέσεων, την πρόκληση καταθλιπτικών συμπτωμάτων, καθώς και το γεγονός ότι σχετίζεται αιτιολογικά με περισσότερα από τα μισά τροχαία ατυχήματα.
Υπερισχύουν τα «συν» του αλκοόλ • Από την άλλη, είναι γνωστό ότι η λελογισμένη κατανάλωση οινοπνευματωδών -κυρίως κόκκινου κρασιού, που αντιστοιχεί σε 2-3 ποτήρια κατά μέσο όρο ημερησίως στους άνδρες και σε 1-2 στις γυναίκες- μειώνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και θανατηφόρου εμφράγματος. Η θετική αυτή συμβολή είναι πολύ σημαντική, γιατί τα καρδιαγγειακά νοσήματα ευθύνονται για το 50% περίπου των θανάτων. Το όφελος αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων καρκίνων. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που στη Γαλλία, όπου έχουν τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν κατανάλωση κρασιού, έχουν και το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής. Η θετική επίδραση του αλκοόλ είναι πιο ισχυρή όταν η κατανάλωσή του συνδυάζεται με το φαγητό, ενώ οι αρνητικές του επιδράσεις σε ό,τι αφορά τον καρκίνο ενισχύονται από το κάπνισμα. Επιπλέον, το αλκοόλ μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του νεφρού, νόσο του Αλτσχάιμερ, υπερτροφία του προστάτη, πέτρα στη χολή, διαβήτη τύπου 2 και στυτική δυσλειτουργία.
Με μέτρο και χωρίς φόβο Στην πρόσφατη βρετανική μελέτη του ενός εκατομμυρίου γυναικών, το δείγμα δεν ήταν τυχαίο αλλά αφορούσε γυναίκες που εξετάζονται για καρκίνο του μαστού, άρα τα συμπεράσματα δεν μπορούν να γενικευτούν με σιγουριά. Γι’ αυτό τα ευρήματα των πρόσφατων ερευνών θα πρέπει να επιβεβαιωθούν και από άλλες, πιο αξιόπιστες μελέτες. Δεν χρειάζεται, όμως, να περιμένουμε μέχρι τότε. Το αλκοόλ κάνει καλό περισσότερο από κακό όταν καταναλώνεται με μέτρο.
Τελικά, πόσο να πίνουμε;
Οι έλληνες επιστήμονες με τους οποίους μιλήσαμε συμφωνούν ότι είναι καλό να πίνουμε, ανάλογα με τη σωματική μας διάπλαση, οι άνδρες 2-3 ποτηράκια κρασί την ημέρα και οι γυναίκες 1-2. Για τα υπόλοιπα ποτά, η αποδεκτή κατανάλωση είναι για τις γυναίκες 15 γρ. αλκοόλ την ημέρα και 25-30 γρ. για τους άνδρες, γεγονός που ανάλογα με το ποτό μεταφράζεται ως εξής: Μπίρα 1 ποτήρι (περίπου 250 ml) για τις γυναίκες και το διπλάσιο για τους άνδρες. «Σκληρά» ποτά (π.χ. ουίσκι, βότκα) 1/2 δόση για τις γυναίκες και 1 δόση για τους άνδρες.
Οι συστάσεις αυτές διαφοροποιούνται όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας. Άνθρωποι, για παράδειγμα, με ηπατικά προβλήματα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους.
Το εγχειρίδιο του σωστού πότη
Μυστικά και ψέματα
Αλήθεια, εσείς πόσα ξέρετε για το αλκοόλ; Το Vita βάζει τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση.
Το αλκοόλ «ανοίγει» την όρεξη
Αλήθεια και ψέμα Πράγματι, μικρές δόσεις αλκοόλ λίγο πριν από το γεύμα αυξάνουν την έκκριση υγρών και διεγείρουν την όρεξη. Έρευνες, μάλιστα, έχουν δείξει ότι ηλικιωμένοι άνθρωποι που υποφέρουν από ανορεξία λόγω κατάθλιψης ή λήψης πολλών φαρμάκων βοηθιούνται αν πιουν ένα ποτηράκι κρασί. Οι μεγάλες ποσότητες, όμως, ερεθίζουν το βλεννογόνο του στομάχου και «κόβουν» την όρεξη.
Το αλκοόλ, και κυρίως το κόκκινο κρασί, είναι το καλύτερο αφροδισιακό
Ψέμα Λίγο αλκοόλ μπορεί να διεγείρει την ερωτική διάθεση. Το πολύ ποτό, όμως, καταστέλλει τη στύση και ελαττώνει τα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες.
Το κρασί πρέπει να συνδυάζεται με το φαγητό
Αλήθεια Ειδικοί του Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ υποστηρίζουν ότι αν συνοδεύουμε το κόκκινο κρέας με κόκκινο κρασί, περιορίζουμε σημαντικά τις πιθανότητες να αναπτύξουμε καρκίνο, καθώς οι ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες (πολυφαινόλες) του κόκκινου κρασιού εξουδετερώνουν τις βλαβερές ουσίες που παράγονται στο στομάχι κατά τη διάσπαση του κόκκινου κρέατος.
6 συμβουλές για να μη... μετράτε οχτάρια
1. Μην πίνετε όταν είστε νηστικοί Όταν υπάρχει τροφή στο στομάχι και μάλιστα λιπαρή, η αλκοόλη θα απορροφηθεί προοδευτικά, κι έτσι θα καθυστερήσει ή θα αποφευχθεί εντελώς η μέθη.
2. Αποφεύγετε τα αλμυρά συνοδευτικά (π.χ. αλατισμένους ξηρούς καρπούς, τσιπς, ποπ κορν κλπ.), γιατί το αλάτι απορροφά τα υγρά του στομάχου, με αποτέλεσμα να μένει περισσότερη ποσότητα αλκοόλ μέσα στο στομάχι, η οποία δεν διαλύεται.
3. Πίνετε το ποτό σας με αργούς ρυθμούς Αν πιείτε ένα ποτήρι μονορούφι, η αλκοόλη που περιέχει θα απορροφηθεί από τον οργανισμό σας γρηγορότερα από ό,τι αν το πιείτε αργά.
4. Βάλτε νερό στο κρασί σας Αραιώνετε το ποτό σας με πάγο και νερό, γιατί έτσι αυξάνετε τον όγκο του ποτού, χωρίς όμως να αυξάνετε την περιεκτικότητά του σε αλκοόλη.
5. Προσοχή στο είδος του ποτού Ένα ποτήρι κρασί διαφέρει από ένα ποτήρι ουίσκι. Τα οινοπνευματώδη που προέρχονται από ζύμωση (π.χ. κρασί, μπίρα) θεωρούνται λιγότερο επιβαρυντικά για τον οργανισμό από εκείνα που προέρχονται από απόσταξη (π.χ. ουίσκι, βότκα, ούζο).
6. Αποφεύγετε τα γλυκά ποτά (λικέρ, γλυκά κρασιά), γιατί η γλυκόζη που περιέχουν διευκολύνει την ταχύτερη απορρόφηση της αλκοόλης στο αίμα και επιπλέον η γλυκιά γεύση τους σας παρασύρει σε μεγαλύτερη κατανάλωση.
Οι θερμίδες του αλκοόλ
ΠΟΤΟ | ΑΛΚΟΟΛ | ΘΕΡΜΙΔΕΣ |
1 κουτάκι 250mlμπίρα | 4% | 107 |
1 κουτάκι 250mlμπίρα χωρίς αλκοόλ | 0% | 38 |
Κρασί λευκό ξηρό | 9% | 80 |
Κρασί κόκκινο ή ροζέ | 10% | 85 |
Κρασί γλυκό | 10% | 105 |
Σαμπάνια | 10% | 100 |
Κονιάκ | 40% | 106 |
Λικέρ | 30% | 160 |
ΠΟΤΟ | ΑΛΚΟΟΛ | ΘΕΡΜΙΔΕΣ |
Τζίν | 37,5% | 97 |
Βότκα | 42% | 163 |
Ουίσκι | 44% | 116 |
Τεκίλα | 40% | 158 |
Ούζο | 49% | 158 |
Ρακί | 37 - 50% | 179 |
Ρούμι | 41% | 107 |
Martini | 31 - 50% | 156 |
Bloody Mary | 10% | 116 |
Manhattan | 30% | 178 |
* Οι θερμίδες έχουν υπολογιστεί με βάση την ποσότητα σερβιρίσματος που αναλογεί σε κάθε είδος ποτού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου