Τρίτη, Ιουνίου 16, 2015

Μη χάσετε αυτήν την ταινία



Ida


Ida

Ασπρόμαυρη Πολωνική δραματική ταινία 2013 |
 Διάρκεια: 82'


Σκηνοθεσία  Πάβελ Παβλικόφσκι («Το Τελευταίο Καταφύγιο», «Το Καλοκαίρι του Έρωτά μου»)
Παίζουν: Αγκάτα Τρεμπουσόφσκα, Αγκάτα Κουλέζα, Νταβίντ Όγκροντνικ


Βρισκόμαστε στο 1962 . Η  νεαρή δόκιμη μοναχή Άννα συναντά, λίγο προτού δώσει τους όρκους της ολοκληρωτικής  αφοσίωσής της στο Τάγμα, τη μοναδική  ζωντανή συγγενή της,  αδελφή της μητέρας της Βάντα.
Η θεία , μια αλκοολική κομουνίστρια δικαστικός, που βαρύνεται με πολλά εγκλήματα αντικαθεστωτικών, αποκαλύπτει πως είναι εβραϊκής καταγωγής και την παίρνει μαζί της σε ένα ταξίδι ανεύρεσης του τάφου αλλά και του τρόπου θανάτου των γονιών της κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

 Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΑΣ

Δυνατή σκηνοθετικά και ερμηνευτικά, ουσιαστική ως προς την οικονομία της και συγκλονιστική θεματολογικά ταινία.  Ατμοσφαιρικό  συναρπαστικό οδοιπορικό σ΄ένα χώρο με ανεξίτηλες τις μνημες ενός φρικιαστικού πολέμου, που δοκίμασε την ανθρωπιά ενός λαού και έβγαλε στην επιφάνεια τα πιο φριχτές πλευρές του . Ο Παβλικόφσκι αναδεικνύει παράλληλα  την έντονη διάψευση ενός λαού από το κομουνιστικό καθεστώς και την κατάρρευση  όλων των αξιών.
Οι δύο ηρωίδες  παγιδευμένες στις ψευδαισθήσεις τους προσπαθούν να επιβιώσουν σ΄ένα κόσμο σκληρό και υπολογιστικό, η πρώτη καταφεύγοντας στο αλκοόλ και στην αναζήτηση του ανέλπιδου σεξ, ενώ η δεύτερη στη σιγουριά της  θρησκείας. Το συγκλονιστικό τέλος της ταινίας φαίνεται να "δικαιώνει" την τελική επιλογή της δόκιμης μοναχής, η οποία απορρίπτει τη συμβατική ζωή του φυσιολογικού  κοινωνικού ανθρώπου  , λόγω του φόβου μιας αποτυχίας, και επιλέγει τη "στείρα" ασφάλεια του μοναχικού βίου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Lee (Lee) :Με αφορμή την ταινία που κυκλοφόρησε φέτος στους κινηματογράφους , θυμόμαστε την πιο ατίθαση γυναίκα-φωτογράφο όλων των εποχών Lee Miller

«H πορεία της Λι Μίλερ από μοντέλο του φωτογράφου Μαν Ρέι σε μία απ’ τις σημαντικότερες ανταποκρίτριες και φωτογράφους του Β’ Παγκοσμίου Πο...