Σάββατο, Ιουνίου 27, 2015

Και στην κορυφή της Συνόδου Κορυφής κάνουν παιχνίδι ο... Μπορίσοφ, η Γκριμπαουσκάιτε και η Στραουγιούμα

Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα...Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα, είμαστε Στη χθεσινή σύνοδο κορυφής η Ελλάδα δεν ήταν μόνη της. Ωστόσο, αυτό δεν απέτρεψε τους «σκληροπυρηνικούς» να εξαπολύσουν «μπηχτές» ή και ανοιχτή επίθεση στον Ελληνα πρωθυπουργό. | AP Photo / Virginia Mayo

Η Εφημερίδα των Συντακτών
Την τιμητική της είχε ακόμα μία φορά η Ελλάδα στη σύνοδο κορυφής, παρά το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους δανειστές δεν συμπεριλαμβάνονταν στην επίσημη ατζέντα των χθεσινών εργασιών. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αφού άκουσαν την πεντάλεπτη ενημέρωση που τους παρείχε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, εκλήθησαν να συζητήσουν για την οικονομική διακυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ορισμένοι ηγέτες θέλησαν να αποφύγουν την «καυτή συζήτηση». Δεν ήταν λίγοι και εκείνοι που δεν αναφέρθηκαν άμεσα στην ελληνική περίπτωση, αλλά επέλεξαν να αφήσουν εμμέσως τις αιχμές τους για το όλο ζήτημα. Οπως πάντα όμως, υπήρξαν οι θετικά διακείμενοι, οι συμβιβαστικοί, αλλά και οι επικριτικοί απέναντι στην Ελλάδα.
Ο πρωθυπουργός είχε το γνωστό πλέον «επεισόδιο» με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς αντέδρασε, όταν ο Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε ότι «τα παιχνίδια τελείωσαν», υπογραμμίζοντας ότι έχει απομείνει λίγος χρόνος πλέον και ότι η Ευρώπη περιμένει την απάντηση της Ελλάδας στις προτάσεις των θεσμών. «Αυτό δεν είναι παιχνίδι», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στην κατάσταση με τις συντάξεις στην Ελλάδα, ενώ ακόμα μία αποστροφή του που προκάλεσε αίσθηση στην αίθουσα ήταν η παραίνεσή του «να μην υποτιμάτε μέχρι πού μπορεί να φτάσει ένας λαός, όταν αισθανθεί ταπεινωμένος».
Ευθείες βολές
Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ άρπαξε την ευκαιρία και απέδειξε τι σημαίνει η στρατηγική να επιβληθούν στην Ελλάδα «μισθοί και συντάξεις Βουλγαρίας». «Στη χώρα μου έχουμε συντάξεις 180 ευρώ και εσείς, που έχετε πολύ υψηλότερες, θέλετε να τις ανεβάσετε κιόλας», είπε ο Μπορίσοφ, η χώρα του οποίου δεν ανήκει καν στην ευρωζώνη.
Ακόμα ένας ηγέτης που έλαβε αφορμή από τα λεγόμενα του Ελληνα πρωθυπουργού ήταν ο Πορτογάλος ομόλογός του, ο οποίος όμως κράτησε πολύ χαμηλότερους τόνους. Ο Πέδρο Πάσους Κοέλιο, ακούγοντας τον Αλέξη Τσίπρα να αναφέρει τη χώρα του ως περίπτωση που της δόθηκε από τους δανειστές περιθώριο να διαμορφώσει μόνη της τα ισοδύναμα μέτρα, έριξε την «μπηχτή» του, λέγοντας ότι «ωστόσο η Πορτογαλία προχώρησε σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». Ητοι σε μειώσεις μισθών και συντάξεων...
Ο έτερος πρωθυπουργός που εκλήθη να τοποθετηθεί επί της αναφοράς του Ελληνα ομολόγου του ήταν ο Ιρλανδός. Ο Εντα Κένι αναγνώρισε ότι η χώρα του είχε τη δυνατότητα να διαμορφώσει το πρόγραμμά της, σημειώνοντας όμως ότι πέτυχε επειδή είχε μέτρα σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας.
Η «ατμομηχανή»
Ιδιαίτερα ενδιαφέρον ήταν το γεγονός ότι η Ανγκελα Μέρκελ μίλησε δύο φορές στον κύκλο της συζήτησης που αφορούσε την οικονομική διακυβέρνηση. Παρ’ όλα αυτά, ευθέως στην Ελλάδα αναφέρθηκε μία φορά, παραπέμποντας σε λύση στους θεσμούς και το Γιούρογκρουπ και επιβεβαιώνοντας ότι είναι η «ατμομηχανή» και των ευρωπαϊκών γραφειοκρατικών λειτουργιών. Αφησε μάλιστα την αιχμή της διά της... πλαγίας. Αναφέρθηκε στην περίπτωση της Κύπρου ως ενδεδειγμένου παραδείγματος που αποδεικνύει ότι η πιστή εφαρμογή των «ευρωπαϊκών μεταρρυθμίσεων» φέρνει «καλά» αποτελέσματα...
Ο Φινλανδός πρωθυπουργός, Γιούχα Σίπιλα, δεν επιβεβαίωσε τους φόβους όσων πίστευαν ότι θα είναι πολύ σκληρός με την Ελλάδα. Ασκησε ακόμα μία φορά κριτική για την έλλειψη προθυμίας της Ελλάδας να εφαρμόσει τις ενδεδειγμένες μεταρρυθμίσεις, αλλά κατά τα λοιπά περιορίστηκε να πει ότι οποιαδήποτε λύση κι αν υπάρξει, το φινλανδικό Κοινοβούλιο θα χρειαστεί δύο ημέρες, για να ψηφιστεί η νέα σύμβαση για την Ελλάδα ή η επέκταση της τρέχουσας.
Σίγουρα πάντως ο πιο σκληρός πρωθυπουργός ήταν ο έτερος συνοδοιπόρος της γερμανικής ηγεσίας, αυτός της Ολλανδίας. Ο Μαρκ Ρούτε εμφανίστηκε άτεγκτος και είπε -απευθυνόμενος στην ελληνική πλευρά- «δεν έχετε το περιθώριο να μη δεχτείτε τα μέτρα που προτείνουν οι δανειστές σας».
Στην ίδια γραμμή και με παρόμοια λόγια αναφέρθηκαν στην Ελλάδα η Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε της Λιθουανίας και η Λαϊμντότα Στραουγιούμα, πρωθυπουργός της Λετονίας. Και οι δύο είπαν μάλιστα ότι οι προτάσεις των θεσμών είναι εξόχως ήπιες, αφήνοντας αιχμές ότι με τέτοια μέτρα δεν μπορεί να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα.
Ο δε Ισπανός πρωθυπουργός επανέλαβε επί της ουσίας όσα είπε και στη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης. Ο Μαριάνο Ραχόι επισήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό να συναφθεί συμφωνία, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας και των αναπτυξιακών κινήσεων.
Χαμηλοί τόνοι
Πολύ ήπιος ήταν πάντως ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος σημείωσε ότι η λύση επείγει, όπως και ο σεβασμός τόσο στους ευρωπαϊκούς κανόνες όσο και στις δημοκρατικές επιλογές των λαών.
Ο Ματέο Ρέντσι έδειξε επίσης πολύ θετικά σημάδια, επιμένοντας ότι πρέπει να βρεθεί πολιτική λύση για την Ελλάδα. Οποιος άκουγε μάλιστα την τοποθέτησή του θα έμενε με την εντύπωση ότι βάλλει κατά της υπερβολικά «γραφειοκρατικής» αντίληψης για την επίλυση κρίσεων.
Ο Κύπριος πρόεδρος στάθηκε εμφανώς στο πλευρό της Ελλάδας και της κυβέρνησής της, θέτοντας μάλιστα μετ’ επιτάσεως το ζήτημα του χρέους και της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας. Ο Νίκος Αναστασιάδης δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει «αδιανόητο» το ενδεχόμενο να απομακρυνθεί η Ελλάδα από το κοινό νόμισμα.
Πολιτικά πάντως, πιο κοντά στην ελληνική κυβέρνηση βρέθηκε για ακόμα μία φορά o Αυστριακός καγκελάριος. Ο Βέρνερ Φάιμαν επανέλαβε ότι προέχει η ανεύρεση λύσης που δεν θα δημιουργεί νέες πληγές στην κοινωνική συνοχή και που θα δίνει το απαραίτητο περιθώριο στην Ελλάδα, μαζί με τις αναγκαίες οικονομικές διορθώσεις, να επουλώσει τα τραύματα που της άφησε η σκληρή δημοσιονομική πολιτική.
Αλλάζει το κλίμα για την Ελλάδα; Το «στενό» ευρωπαϊκό πλαίσιο και ο συσχετισμός των δυνάμεων των εθνικών οικονομιών δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για εντυπωσιακές μετατοπίσεις. Σίγουρα πάντως το σκορ «27-1» που ορισμένοι εύχονταν, δεν απηχεί την πραγματικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Snow Queen - Ballet on ice in Tampere, Finland - ARTE Concert/Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΧΙΟΝΙΟΥ -ΕΝΑ ΥΠΕΡΘΕΑΜΑ ΣΤΟΝ ΠΑΓΟ

Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΧΙΟΝΙΟΥ ΤΟΥ ΧΑΝΣ ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΑΝΤΕΡΣΕΝ Η μεγαλειώδης Φινλανδική παράσταση στον πάγο   Το 1844, ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν φαντάστη...