Τρίτη, Σεπτεμβρίου 30, 2014

ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ , ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΘΑΝΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Κραυγή αγωνίας

Διαμαρτυρία ασθενών με σοβαρές παθήσεις για το αυξημένο κόστος θεραπείας

Διαμαρτυρία ασθενών με σοβαρές παθήσεις για το αυξημένο κόστος θεραπείας
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )


Αθήνα
Κραυγή αγωνίας από χιλιάδες ασθενείς με σοβαρές παθήσεις, οι οποίοι χρειάζονται συνεχή παρακολούθηση, εξειδικευμένες εξετάσεις και ακριβά φάρμακα, καθώς, όπως καταγγέλλουν, η πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες καθίσταται δύσκολη κυρίως λόγω του υψηλού κόστους.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους τους, στις δημόσιες δομές, είτε δεν υπάρχει ο απαραίτητος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός και το εξειδικευμένο προσωπικό ή όπου υπάρχει, ο χρόνος αναμονής είναι μεγάλος, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να κατευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα, όπου το κόστος είναι δυσβάσταχτο.

«Ο ιδιωτικός τομέας κάνει πάρτι αυτή τη στιγμή στην υγεία» υπογράμμισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η Ζωή Γραμματόγλου από το Σύλλογο Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων και Ιατρών-ΚΕΦΙ Αθηνών.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά για την εξέταση ONCOTYPEDX, που γίνεται στον ιδιωτικό τομέα η συμμετοχή του ασφαλισμένου είναι αυξημένη κατά 5%, δηλαδή πληρώνει το 20% από την τσέπη του, που αναλογεί σε 720 ευρώ.

Οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Ασθενών (ΚΕΦΙ Αθηνών, Σπανίων Παθήσεων, Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη), που συμμετείχαν στη συνέντευξη Τύπου, χαρακτήρισαν «αντιεπιστημονικές, απάνθρωπες και ασύμφορες οικονομικά» τις νέες εξαγγελίες του ΕΟΠΥΥ για τις προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, επισημαίνοντας ότι ο καθορισμός ανώτατου αριθμού εξετάσεων, ανατρέπει το δεδομένο της σταθερής συμμετοχής (15%) των ασφαλισμένων.

Απαράδεκτο χαρακτήρισε το πλαφόν στη συνταγογράφηση και στις εξετάσεις ο Χρήστος Δαραμήλας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.) , αναφέροντας ότι τα μηνιαία απαραίτητα, για την αντιμετώπιση του διαβήτη, αλλά και την επιβίωση του ατόμου με διαβήτη τύπου 1, φάρμακα και αναλώσιμα ξεπερνούν τα 350 ευρώ και αν επιπλέον το άτομο χρησιμοποιεί για την αντιμετώπιση του διαβήτη αντλία ινσουλίνης τότε τα μηνιαία απαραίτητα έξοδα ξεπερνούν τα 500 ευρώ, ενώ το μηναίο κόστος εκτινάσσεται αν προστεθούν και τα φάρμακα που χρειάζονται στις περιπτώσεις εμφάνισης επιπλοκών.

Την ίδια στιγμή, όπως είπε ο κ. Δαραμήλας ο ΕΟΠΥΥ, ο οποίος δεν έχει προχωρήσει στην εκκαθάριση προηγούμενων ετών οφείλει σε ασθενείς έως και 6.000 ευρώ από το 2011.

Στην έλλειψη Εθνικού Συστήματος Υγείας για Σπάνιες Παθήσεις αναφέρθηκε η Μαριάννα Λάμπρου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Σπανίων Παθήσεων, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα κινδυνεύει με πρόστιμο από την ΕΕ αν έως το τέλος του έτους δεν είναι έτοιμο. «Οι ιθύνοντες πρέπει να κατανοήσουν ότι η παροχή της αναγκαίας θεραπευτικής αντιμετώπισης των ασθενών με σπάνιες παθήσεις προσφέρει, μακροπρόθεσμα, μεγαλύτερη οικονομία στο κράτος, αφού η σταθεροποίηση της υγείας και της ποιότητας ζωής αποκλείει πολυδάπανες φαρμακευτικές, ιατρικές και χειρουργικές πράξεις και οδηγεί συχνά τους ασθενείς να είναι παραγωγικά άτομα στην κοινωνία».

Στις επιπτώσεις που έχουν σε ασθενείς και γιατρούς «τα αντιεπιστημονικά», όπως τα χαρακτήρισε μέτρα, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης. επισημαίνοντας ότι οι ασθενείς πολλές φορές δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τις θεραπείες τους ούτε να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες εξετάσεις.

Όπως είπε ο κ. Πατούλης, μέτρα όπως το πλαφόν στη συνταγογράφηση, το αριθμητικό όριο ανά ειδικότητα στις διαγνωστικές εξετάσεις και οι κατευθυντήριες οδηγίες που επεβλήθησαν , δυσχεραίνουν την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος και έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του ασθενή.

Πηγή: In.gr /Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βιβλία του 2024: Είκοσι τρεις προτάσεις για όλα τα γούστα από το Inside Story

Βιβλία του 2024 23 προτάσεις για όλα τα γούστα. Μαζί με τα 10 καλύτερα βιβλία του 2024 , σύμφωνα με τη Washington...