Τρίτη, Ιουλίου 22, 2014

Μια κατόπιν εορτής δίκη ενός τέρατος


Αποκαλύψεις για τη ζωή του βασιλιά Ερρίκου του 8ου από Αμερικανούς και Βρετανούς νομικούς


Αποκαλύψεις για τη ζωή του βασιλιά Ερρίκου του 8ου από Αμερικανούς και Βρετανούς νομικούς



Ο βασιλιάς Ερρίκος 8ος, βασιλιάς της Βρετανίας στο πρώτο μισό του 16ου αιώνα, πέρα από βασιλιάς της Βρετανίας και Ιρλανδίας και υπερασπιστής της δικαιοσύνης, ήταν βίαιος, ανηλεής και κακός σύζυγος, που κακομεταχειριζόταν τις γυναίκες, όπως αποκαλύφθηκε σε μια εικονική δίκη Αμερικανών και Βρετανών νομικών, τη Δευτέρα.

Στη δίκη -που μοιάζει με εκείνες που γίνονται σε νομικές σχολές ως ασκήσεις- εξετάστηκαν οι συνθήκες έγγαμου βίου των συζύγων του Ερρίκου του 8ου, o οποίος το 16ο αιώνα παντρεύτηκε έξι φορές, αποκεφάλισε δύο από τις γυναίκες του και οδήγησε σε ρήξη τις σχέσεις της Βρετανίας με την Καθολική Εκκλησία με τα συχνά διαζύγιά του.
Ο Ερρίκος ο 8ος νυμφεύθηκε για πρώτη φορά την Αικατερίνη της Αραγωνίας, η οποία ήταν σύζυγος του αδελφού του, Αρθουρ, που πέθανε. Η Αικατερίνη ζήτησε την εποχή εκείνη από τη Δικαιοσύνη προστασία, εξαιτίας της βίαιης συμπεριφοράς του άντρα της, ο οποίος την κακοποιούσε βάναυσα. Ο Ερρίκος επιθυμώντας να ξεφύγει από αυτόν το γάμο για να παντρευτεί την Αν Μπολέιν ζήτησε διαζύγιο, οπότε ξεκίνησε και η κρίση μεταξύ της Καθολικής Εκκλησίας και της Βρετανίας.
Ο Πάπας τον έψεγε επανειλημμένα για τις επιλογές του, οι οποίες προσέκρουαν στο καθολικό δόγμα, με αποτέλεσμα να αφοριστεί και να ιδρύσει την Αγγλικανική Εκκλησία.
Η Μπολέιν, μάλιστα, που κατηγορήθηκε από τον Ερρίκο για ανυπακοή και αιμομιξία, υπήρξε θύμα της μεγάλης της ανοχής, αφού δεν προέβη σε κατηγορίες εναντίον του συζύγου της, μολονότι υπήρχαν αδιάσειστα στοιχεία ότι την κακομεταχειριζόταν, όπως αποκαλύφθηκε από τους δικηγόρους της στην εικονική δίκη.
Ενα θέμα που προέκυψε, με βάση όλα τα παραπάνω, ήταν ο τρόπος αντιμετώπισης των κακοποιημένων συζύγων από τους Αμερικανούς και Βρετανούς νομικούς.
Η Βρετανίδα δικαστής δεν επέβαλε τη μεγάλη αποζημίωση που απαίτησε για την κακοποίησή της η Αικατερίνη της Αραγωνίας και που ήταν το ήμισυ της περιουσίας του Ερρίκου, κάτι που θα ήταν απόλυτα φυσικό σύμφωνα με τους Αμερικανούς δικηγόρους της.
Αυτό καταδεικνύει ουσιώδεις διαφορές ανάμεσα στα νομικά συστήματα της Βρετανίας και των ΗΠΑ, γεγονός που μάλλον θα επιβεβαιωθεί και στις επόμενες εικονικές δίκες, κατά τις οποίες στο εδώλιο θα καθίσουν ο βασιλιάς Γεώργιος ο 3ος και ο Τζορτζ Ουόσινγκτον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καναδή ακτιβίστρια προς Μητσοτάκη: «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, έχετε το αίμα 14.000 παιδιών από την Παλαιστίνη στα χέρια σας. Πώς μπορείτε να κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέπτη; Το Ισραήλ είναι τρομοκρατικό κράτος»

  Με μια ακτιβίστρια υπέρ της Παλαιστίνης βρέθηκε αντιμέτωπος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Καναδά, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα...