Δευτέρα, Μαΐου 28, 2012

ΕΚ ΦΥΣΕΩΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ


 Οι ΗΠΑ έχουν να  "επιδείξουν"  τους περισσότερους
κατά συρροήν δολοφόνους στον κόσμο
 *
Γεννημένοι για να σκοτώνουν


Έρευνα του King's College στο Λονδίνο καταδεικνύει ότι τα πρόσωπα αυτά διαθέτουν πολύ λιγότερη φαιά ουσία στα τμήματα που σχετίζονται με την κατανόηση των συναισθημάτων των άλλων ανθρώπων.
Το εύρημα είναι εντυπωσιακό γιατί ανατρέπει τις μεθόδους θεραπείας που χρησιμοποιούνται έως σήμερα, ενώ μπορεί ακόμα να επηρεάσει τις δικαστικές υποθέσεις που αφορούν τέτοιες περιπτώσεις αναφέρουν Τα Νέα (26/5/2012).
Η ψυχοπάθεια, διαταραχή που χαρακτηρίζει πολλούς βίαιους εγκληματίες, χαρακτηρίζεται από την αδυναμία ενσυναίσθησης, δηλαδή την έλλειψη συναισθηματικής κατανόησης προς τους άλλους ανθρώπους.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, αυτό οφείλεται σε μία ανωμαλία στη δομή του εγκεφάλου τους, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχει ελπίδα «θεραπείας» με τη χρήση των συνηθισμένων μεθόδων αλλαγής συμπεριφοράς.
Οι ερευνητές στο Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του King's College στο Λονδίνο αναφέρουν ότι οι διαφορές στον εγκέφαλο των ψυχοπαθών τούς κάνουν να ξεχωρίζουν ακόμα και από τους εγκληματίες που παρουσιάζουν αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας (ASPD), ενώ βέβαια διαφέρουν και από τα ψυχικώς υγιή άτομα.
Ο Νάιτζελ Μπλάκγουντ, επικεφαλής της έρευνας, τόνισε ότι είναι πολύ σημαντική η δυνατότητα χρήσης απεικονιστικών μεθόδων στον εγκέφαλο βίαιων εγκληματιών γιατί μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία τους.
«Τους δολοφόνους που δεν είναι ψυχοπαθείς τους περιγράφουμε με τον όρο 'θερμοκέφαλος' και τους ψυχοπαθείς με τον όρο 'άκαρδος'», εξηγεί ο Μπλάκγουντ.
«Η ομάδα των άκαρδων ψυχοπαθών αρχίζει την παραβατική συμπεριφορά σε μικρότερη ηλικία, παραβαίνει τον νόμο πιο συχνά και επιδεικνύει μεγαλύτερο εύρος παραβάσεων. Επίσης, ανταποκρίνονται με μικρότερη επιτυχία σε προγράμματα θεραπείας όταν είναι ενήλικοι σε σύγκριση με την ομάδα των θερμοκέφαλων», συνεχίζει.

Στα άτομα με αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας εφαρμόζονται μέθοδοι γνωσιακής και συμπεριφορικής θεραπείας. Στους ψυχοπαθείς με βλάβη στον εγκέφαλο, όμως, αυτές οι θεραπείες δεν θα έχουν αποτέλεσμα.
«Για να βρούμε ποιες θεραπείες είναι αποτελεσματικές, πρέπει να ορίσουμε επακριβώς τι είδους άτομα συμμετέχουν στα θεραπευτικά προγράμματα», τονίζει.
Ο Εσι Βίντινγκ, καθηγητής Ψυχολογίας και Επιστήμης της Γλώσσας στο University College του Λονδίνου, θεωρεί ότι τα ευρήματα είναι πολύ σημαντικά γιατί αποδεικνύουν πως οι ψυχοπαθείς πρέπει να διαχωρίζονται από τους μη ψυχοπαθείς, αντί να συμμετέχουν όλοι στην ίδια ομάδα.
Η έρευνα μπορεί επίσης να έχει αντίκτυπο στο δικαστικό σύστημα, καθώς η συσχέτιση της ψυχοπάθειας με τη δομή του εγκεφάλου αυξάνει τις πιθανότητες να ισχυριστούν οι δικηγόροι του κατηγορουμένου ότι ο πελάτης τους δεν έχει σώας τας φρένας.

Στην έρευνα του King's College οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μαγνητικούς τομογράφους για να απεικονίσουν τον εγκέφαλο 44 ενήλικων βίαιων εγκληματιών. Διαπίστωσαν ότι οι ψυχοπαθείς δολοφόνοι παρουσιάζουν σημαντικά λιγότερη φαιά ουσία στον ραμφοειδή πρόσθιο φλοιό του προμετωπιαίου, περιοχή σημαντική στην κατανόηση των συναισθημάτων και των προθέσεων άλλων ανθρώπων, η οποία ενεργοποιείται όταν το άτομο διακατέχεται από σκέψεις ηθικής συμπεριφοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Επιστροφή στην Άνοιξη με κακό καιρό: Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού από την ΕΜΥ για Παρασκευή και Σάββατο

      emy.gr Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ) https://www.boatfishing.gr/wp-content/uploads/2018/09/ektakto-deltio-thyellodon-an...