Σάββατο, Μαΐου 19, 2012

ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΟΙ...


Παγιδευμένοι στην Ευρωζώνη

Του Μπαμπη Παπαδημητριου
Η Καθημερινή,

Οι ενδείξεις είναι ότι η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ και μετά τις εκλογές. Συνεπώς, οι επόμενες κυβερνήσεις θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν ένα κάποιο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής. Οποιες διαφορές και να έχει από το Μνημόνιο, θα κατατείνει στους ίδιους, βασικούς, στόχους και θα χρησιμοποιεί, σε γενικές γραμμές, τα ίδια μέσα. Οποιαδήποτε οικονομική πολιτική και αν επιδιώξουν να εφαρμόσουν εκείνοι που διαγκωνίζονται για να πείσουν τους ψηφοφόρους να τους δώσουν τη «λαϊκή εντολή» θα χρειαστεί να μπορούν να πείσουν για την ικανότητά τους να επιτύχουν τα ακόλουθα.

Μείωση του κρατικού ελλείμματος, με πρώτο σταθμό, σε λιγότερο από δώδεκα μήνες, την απόλυτη ισορροπία μεταξύ εσόδων και δαπανών. Περιορισμό του κόστους λειτουργίας σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα, με συντριπτικές περικοπές στο κόστος εργασίας και στο εύρος των δραστηριοτήτων του. Τεκμήριο επιτυχίας των ανωτέρω θα είναι η κατοχύρωση πλεονάσματος των φορολογικών εσόδων έναντι των κρατικών δαπανών, πριν από την πληρωμή των τόκων και ανεξαρτήτως της άρνησης πληρωμής χρεολυσίων.

Σημαντικότερος στόχος θα είναι η ταχύτατη βελτίωση της παραγωγικότητας του ανταγωνιστικού τομέα της εθνικής παραγωγής. Που σημαίνει ότι η εργασία θα πρέπει να γίνει αποδοτικότερη. Είναι προφανές ότι το παρόν εθνικό κεφάλαιο, μηχανήματα, εγκαταστάσεις και τεχνολογία, δεν πρόκειται να βελτιωθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, αφού πολύ δύσκολα θα πραγματοποιούνται οι κατάλληλες επενδύσεις. Συναρτημένος στόχος με τον προηγούμενο θα είναι η μείωση του εξωτερικού ελλείμματος. Το 2010 το άνοιγμα στις συναλλαγές αγαθών και υπηρεσιών (άρα μαζί με τον τουρισμό) περιορίστηκε σε 6,6% του ΑΕΠ. Το Μνημόνιο προβλέπει ότι το 2013 το ποσοστό αυτό θα έχει μειωθεί στο 3% και το 2015 σε 0,4%. Ακόμη και χωρίς καμία πληρωμή για το χρέος, δεν μας φτάνουν για τις εισαγωγές μας. Τα γεγονότα και οι λογαριασμοί της οικονομίας δεν αλλάζουν με τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς δυνάμεων. Η αλλαγή πλειοψηφίας στη Βουλή δεν πρόκειται να αλλάξει τα δεδομένα της οικονομίας. Οσο είμαστε μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα είμαστε και μέλη της Ευρωζώνης. Κάπου πρέπει να βρίσκουμε τα ευρώ «μας».

Πολλοί πιστεύουν ότι θα τους τα μοιράσει η νέα κυβερνητική πλειοψηφία, αυξάνοντας τους μισθούς και μειώνοντας τους φόρους. Δεν μπορεί. Γιατί δεν έχει τα ευρώ που υπόσχεται. Γι’ αυτό θα υποχρεωθεί να κρατήσει «ζωντανή» τη δανειακή σύμβαση. Πάνω στην οποία θα επιδιώξουν να γράψουν το δικό τους «Μνημόνιο 3».

Δεν υπάρχουν σχόλια: