Πέμπτη, Μαρτίου 29, 2012

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΑΜΕΝΑ 203 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ

Wright Barker (1864 - 1941): "Αξιοπρέπεια και θράσος"


Η ώρα της αυτοκριτικής
 για τα «χαμένα» 203 δισ. ευρώ

Toυ Γιώργου Mαντέλα
Η Καθημερινή, 28/3/2012

Ως λαός, δεν μπορούμε να ’χουμε και πολλά πολλά παράπονα για την έμπρακτη αλληλεγγύη που έχουν δείξει τα τελευταία 30 χρόνια οι κοινοτικοί εταίροι. Παρά τα όσα κατά καιρούς υποστηρίζονται από διάφορες πλευρές, περισσότερο για λαϊκή κατανάλωση, ιδιαίτερα το τελευταίο 24μηνο. Με μία διαφορά: Εως και πριν από 2 - 3 χρόνια έδιναν τα λεφτά χωρίς να ρωτούν (ή χωρίς να ενδιαφέρονται, για την ακρίβεια) τι γίνονται και πού πάνε. Ισως να πίστευαν ότι κι εμείς με τη σειρά μας κάναμε το αυτονόητο, δηλαδή τα αξιοποιούσαμε, όπου και όπως δει. Ισως, από την άλλη, έκαναν τα στραβά μάτια –που είναι και το πιθανότερο– επιδεικνύοντας έτσι μια κακιάς μορφής κοινοτική αλληλεγγύη. Ο,τι και αν ισχύει, πάντως, σημασία έχει ότι τώρα θέλουν λογαριασμό και μαζί ζητούν και επιτόκιο. Αλλά και πάλι, μη νομίζετε, τα πράγματα δεν είναι και τόσο χάλια, όσο ακούγονται ή παρουσιάζονται.

Για παράδειγμα, Ιταλοί και Ισπανοί έφτασαν κάποια στιγμή να δανείζονται οι ίδιοι με 7% από τις αγορές για να δανείζουν εμάς με 4% - 5%» Φανταστείτε να συνέβαινε το αντίστροφο, τι θα γίνονταν. Το πιο απίθανο απ’ όλα; Εως και στις αρχές της εβδομάδας, αυτή η στρέβλωση «ήταν εδώ». Για παράδειγμα, οι Ισπανοί δανείζονταν από τις αγορές, ακόμα και τη Δευτέρα, με επιτόκιο... 5,5%. Μέχρι σήμερα, όμως, δεν διανοήθηκαν να ζητήσουν εξαίρεση από τη συμμετοχή τους στο ελληνικό πακέτο βοήθειας. Οπότε από κοινοτική αλληλεγγύη δεν πρέπει να ’χουμε και πολλά παράπονα.

Για την ακρίβεια, δεν μπορούμε να έχουμε κανένα, αν συνυπολογιστεί το πόσα λεφτά «έπεσαν» στην Ελλάδα, από τις Βρυξέλλες, από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 έως σήμερα. Κρατήστε την αναπνοή σας: Σύμφωνα με εκτίμηση που έκαναν στελέχη της Efg Eurobank, κάτι παραπάνω από 200 δισ. ευρώ, σε σταθερές τιμές. Για την ακρίβεια, 203 δισ.! Κι επειδή τον τελευταίο καιρό οι αριθμοί και τα νούμερα έχουν αρχίσει να χάνουν την αξία τους (και μαζί και τη σημασία τους), ας δώσουμε ένα συγκριτικό στοιχείο, για να φανεί το μέγεθος της κίνησης. Αυτή τη φορά σε δραχμές, που τόσο πολύ κάποιοι τις... αναπολούν. Λοιπόν, 3 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε 1 τρισ. δραχμές.

Δηλαδή, σύνολο 67 τρισ, δραχμές! Και μη βιαστείτε να αναρωτηθείτε πότε. Απλώς, θυμηθείτε τα κατά καιρούς «πακέτα» που παρήλασαν όλα αυτά τα χρόνια. Αντιθέτως, καλό θα ήταν όλοι μαζί να αναρωτηθούμε τι έγιναν όλα αυτά τα λεφτά. Πού πήγαν, ποιοι τα «απορρόφησαν» και πού, τέλος πάντων, κατέληξαν. Και μετά, πάλι όλοι μαζί, ας κάνουμε την αυτοκριτική μας. Ελληνες και κοινοτικοί...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βιβλία του 2024: Είκοσι τρεις προτάσεις για όλα τα γούστα από το Inside Story

Βιβλία του 2024 23 προτάσεις για όλα τα γούστα. Μαζί με τα 10 καλύτερα βιβλία του 2024 , σύμφωνα με τη Washington...