Δευτέρα, Ιουνίου 15, 2009

ΕΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ

ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

Ο Όθων Βίσμαρκ, ο πανίσχυρος καγκελάριος του δεύτερου γερμανικού Ράιχ, ιδρύει , σαν σήμερα το 1883,το θεσμό της κοινωνικής ασφάλισης για τις ασθένειες , εξασφαλίζοντας έτσι καλύτερες συνθήκες κοινωνικής προστασίας για το λαό . Ο Βίσμαρκ, ήδη από το 1854, είχε καταστήσει υποχρεωτική την εγγραφή των εργατών στα ταμεία πρόνοιας . Το 1884 θα προχωρήσει ακόμα περισσότερο, ιδρύοντας το ταμείο γήρατος και ανικανότητας για εργασία..
Έτσι, ο άνθρωπος που ένωσε τη Γερμανία και την κυβέρνησε σχεδόν δικτατορικά, δημιούργησε στη χώρα του το πιο προχωρημένο σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων του κόσμου εκείνης της εποχής, αφαιρώντας από τους σοσιαλιστές ένα από τα κυριότερα όπλα τους για τη διεκδίκηση της εξουσίας.
Στα τέλη του 19ου αιώνα και σε μία φάση άκρατης εκβιομηχάνισης
και ανεξέλεγκτου καπιταλισμού, η μιλιταριστική Γερμανία είχε να επιδείξει ένα
αξιόλογο κράτος πρόνοιας. Στις αρχές του 21ου αιώνα , στην ίδια χώρα, οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις επιδίδονται στο ξύλωμα του καλύτερου κράτους πρόνοιας που έχει να επιδείξει μεταπολεμικά η Ευρώπη, μετά τη Σουηδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ : Με λογοτεχνικά κείμενα άσχετα προς την εποχή μας θεματικά η εξοικείωση των μαθητών με τη Λογοτεχνία

  Η διδασκαλία “ολόκληρου λογοτεχνικού έργου”: απορίες, ενστάσεις, προβληματισμοί ...