“Κλείνουν ένα στόμα, ανοίγουμε χιλιάδες!”
του Τριαντάφυλλου Μηταφίδη *
Με σύνθημα-προσκλητήριο «κλείνουν ένα στόμα, ανοίγουμε χιλιάδες», που παραπέμπει στη βάρβαρη κακοποίηση της συνδικαλίστριας Κωνσταντίνας Κούνεβα, ανοίγουν την ερχόμενη Παρασκευή στο 4ο πάρκο παραλίας οι τριήμερες πολύμορφες - «πολύχρωμες» εκδηλώσεις του 12ου αντιρατσιστικού φεστιβάλ.
Μετά από 12 χρόνια προσπάθειας των αντιρατσιστικών, μεταναστευτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων της πόλης μας, το Φεστιβάλ έχει αναδειχθεί σε σημαντικό πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός της άλλης Θεσσαλονίκης.
Η συμμετοχή χιλιάδων πολιτών κάθε χρόνο δείχνει ότι πέρα και κόντρα στις μισαλλόδοξες φωνές, υπάρχει ο δρόμος των κοινών αγώνων, της αλληλεγγύης, της αξιοπρέπειας για της γης τους ξεριζωμένους. Για «τους πραγματικούς ανθρώπους με τις πραγματικές ανάγκες, που κάθε τους μέρα είναι μια μάχη για την επιβίωση», σύμφωνα και με το μήνυμα του ΟΗΕ για την προχθεσινή Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων.
Το φετινό Φεστιβάλ συμπίπτει με τη χειρότερη επίθεση εναντίον των μεταναστών και των προσφύγων τα τελευταία χρόνια. Κυβέρνηση, αστυνομία, ακροδεξιές συμμορίες έχουν συμπαραταχθεί εναντίον τους, ενώ είναι η ίδια τους η πολιτική που τους ρίχνει στην παραβατικότητα. Όσοι και όσες συμμετέχουμε στο Φεστιβάλ, ντόπιοι και μετανάστες, πιστεύουμε αντίθετα ότι καμιά ζωή δεν είναι λαθραία, κανένα δικαίωμα δεν είναι περιττό, κανένας άνθρωπος δεν είναι αναλώσιμος. Γι’ αυτό μπορούμε και γιορτάζουμε μαζί.
Το φετινό Φεστιβάλ συνδιοργανώνουν περισσότερες από 120 συλλογικότητες της πόλης: μεταναστευτικές κοινότητες, συνδικάτα, αντιρατσιστικές ομάδες, μη κυβερνητικές οργανώσεις, φοιτητικά σχήματα, ομάδες καλλιτεχνών, πολιτικές οργανώσεις. Προγραμματίζονται 26 εργαστήρια – συζητήσεις για θέματα όπως: τα εργασιακά δικαιώματα, η νέα μεταναστευτική πολιτική, οι απελάσεις, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και η βία στα σύνορα, τα νέα κατασταλτικά μέτρα, ο κοινωνικός αποκλεισμός των «διαφορετικών», ο εθνικισμός, η διοργάνωση του NoBorderCamp στη Μυτιλήνη τον Αύγουστο, η πρόσβαση στους δημόσιους χώρους των ατόμων με αναπηρίες, η νεανική εξέγερση του Δεκέμβρη.
Το πολιτιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει: 8 θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, προβολή πάνω από 15 ταινιών και ντοκιμαντέρ, ενώ στις συναυλίες θα συμμετέχουν πάνω από 30 μουσικά σχήματα, πάντα εθελοντικά και χωρίς αμοιβή.
Όλο και περισσότερα στόματα ανοίγουν, για να μιλήσουν, να φωνάξουν και να τραγουδήσουν. Αυτοί που δεν έχουν φωνή ακούγονται όλο και περισσότερο. Για να σπάσουν τα «σύνορα» στις γειτονιές και τα σχολεία μας ! «Επιστροφή στο μέλλον, Θεσσαλονίκη ανοιχτή πόλη»!
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ, «Επωνύμως», 22/6/09
* Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Θεσσαλονίκης (tmitafidis@gmail.com)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου