Τρίτη, Ιουνίου 30, 2009

Οι επτά εκκρεμείς υποθέσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης

Οι επτά εκκρεμείς υποθέσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης

[...]Τα σκάνδαλα και οι ύποπτες υποθέσεις που έχουν αποκαλυφθεί από τον Τύπο, έχουν απασχολήσει τις διωκτικές αρχές και τη δικαιοσύνη, χωρίς όμως καμία από αυτές να έχει διαλευκανθεί, είναι οι ακόλουθες με βάση τη χρονολογική σειρά:

1. Κατάχρηση στα δημοτικά γυμναστήρια. Το 2003 αποκαλύφθηκε ότι υπάλληλοι του τμήματος Αθλητισμού του δήμου Θεσσαλονίκης καταχράστηκαν 135.000 ευρώ στο διάστημα από τον Ιανουάριο του 2001 μέχρι το Νοέμβριο του 2003 από τη μη απόδοση εισφορών από τα δημοτικά γυμναστήρια. Έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για υπεξαίρεση, ωστόσο η υπόθεση βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της ανάκρισης. Εν τω μεταξύ τον Ιούνιο του 2007 αποκαλύφθηκε από τον Τύπο ότι μετά την επέκταση του ελέγχου και στα έτη 1999-2001 διαπιστώθηκε έλλειμμα άλλων 126.000 ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό υπεξαιρεθέν ποσό στα 261.000 ευρώ.

2. Υποθέσεις Μιχάλη Λεμούσια. Το καλοκαίρι του 2006 αποκαλύφθηκε από τον Τύπο ότι ο γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Λεμούσιας έγινε κάτοχος δύο οικοπεδικών εκτάσεων μέσα στην πόλη. Η πρώτη αποκτήθηκε έναντι χαμηλού αντιτίμου και η δεύτερη του παραχωρήθηκε ως “δωρεά”, όπως αναφέρεται στο σχετικό συμβόλαιο. Και οι δύο εκτάσεις ανήκαν σε δημότη, η οποία βρισκόταν σε δικαστική διένεξη με το δήμο. Στο μεταξύ προσελήφθη στο δήμο Θεσσαλονίκης και το παιδί της κυρίας που του δώρισε το οικόπεδο. Επιπλέον αποκαλύφθηκε ότι ο κ. γενικός συνήψε συμβόλαιο με εργολάβο, στον οποίο ο δήμος ανέθεσε την ανοικοδόμηση με τη μέθοδο της αντιπαροχής δημοτικών οικοπέδων, με απόφαση που προκάλεσε την αντίδραση του συνόλου της αντιπολίτευσης στο δήμο. Πριν από μερικούς μήνες αποκαλύφθηκε επίσης από τον Τύπο ότι ο κ. Λεμούσιας έχει σε αποκλειστική χρήση του τα τελευταία χρόνια εξοχική κατοικία, η οποία ανήκει στο συγκεκριμένο εργολάβο. Όλες αυτές οι υποθέσεις παρά την ευρεία δημοσιοποίησή τους στον Τύπο δεν απασχόλησαν μέχρι σήμερα τη δικαιοσύνη. Το μόνο που έγινε ήταν μία έρευνα της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ) σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., τα αποτελέσματα της οποίας δεν έχουν γνωστοποιηθεί.

3. Υπόθεση Παγίας Προκαταβολής. Τον Ιούνιο του 2007 αποκαλύφθηκε άλλο ένα οικονομικό σκάνδαλο. Ειδικότερα δημοτική υπάλληλος υπεξαίρεσε από τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης περίπου 500.000 ευρώ σε διάστημα μιας πενταετίας, χωρίς κανείς από την πολιτική ηγεσία του δήμου (δήμαρχος, αρμόδιοι αντιδήμαρχοι, γενικός γραμματέας) να την ελέγξει, παρά τις έγγραφες επισημάνσεις των διευθυντών της οικονομικής υπηρεσίας ότι στα ταμεία του δήμου εμφανίζονταν οικονομικά ανοίγματα. Η κατάχρηση έγινε από το λογαριασμό της Παγίας Προκαταβολής, η οποία ανανεωνόταν κατά τρόπο παράνομο, αφού η υπόλογη υπάλληλος εισέπραττε την επόμενη δόση (6.000 ευρώ η καθεμία), χωρίς να έχει καταθέσει αποδείξεις και παραστατικά για την προηγούμενη. Επιπλέον τα τιμολόγια (περίπου 1.800) που θα αποδείκνυαν το τι ακριβώς πληρώθηκε με εκείνα τα χρήματα “εξαφανίστηκαν” κατά περίεργο τρόπο μέσα από τα συρτάρια του δήμου, χωρίς μάλιστα η πολιτική ηγεσία του δήμου να καταγγείλει στην αστυνομία την εξαφάνισή τους. Για το θέμα ήδη έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε δεκαοκτώ υπαλλήλους και διευθυντές του δήμου για απάτη, απιστία, ψευδή βεβαίωση και παράβαση καθήκοντος. Και αυτή η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης.

4. Η απάτη μαμούθ. Το Φεβρουάριο του 2008 στο πλαίσιο προληπτικού ελέγχου, τον οποίο πραγματοποίησε με την ανάληψη των καθηκόντων του ο νέος προϊστάμενος της Οικονομικής Υπηρεσίας του δήμου, διαπιστώθηκε ότι για περίπου πέντε χρόνια ο δήμος δεν κατέβαλε ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Ο κ. Παπαγεωργόπουλος αναγκάστηκε να δημοσιοποιήσει ο ίδιος το γεγονός, μιλώντας για κατάχρηση ύψους περίπου 2.000.000 ευρώ. Από τον έως τώρα έλεγχο όμως, τον οποίο διενεργεί ελεγκτής της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, διαπιστώθηκε υπεξαίρεση τουλάχιστον 22.500.000 ευρώ! Υπαίτιος για την κατάχρηση αυτών των χρημάτων φέρεται έμπιστος υπάλληλος της διοίκησης. Αποκαλύφθηκε μάλιστα ότι το κατάλληλο περιβάλλον για την κατάχρηση είχαν δημιουργήσει οι ίδιοι οι αντιδήμαρχοι Οικονομικών, οι οποίοι εξέδιδαν παράνομες ειδικές εντολές, για να μην καταβληθούν οι ασφαλιστικές εισφορές “λόγω ταμειακών δυσκολιών”. Η πολιτική ηγεσία του δήμου δεν προέβη στον παραμικρό έλεγχο, παρότι γνώριζε ότι ο συγκεκριμένος δημοτικός υπάλληλος διατηρούσε πολλές και περίεργες “παράλληλες δραστηριότητες” (πληθώρα νυχτερινών κέντρων, επαγγελματική ομάδα μπάσκετ κτλ.), οι οποίες δεν δικαιολογούνταν από τους μισθούς και τα εισοδήματά του. Για την υπόθεση αυτή ο οικονομικός έλεγχος, καθώς και ο έλεγχος της δικαιοσύνης είναι σε εξέλιξη.

5. Λογαριασμός Παπαγεωργόπουλου-Λεμούσια. Τον Ιούλιο του 2008 και στο πλαίσιο της έρευνας για το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης των 22,5 εκατομμυρίων ευρώ αποκαλύφθηκε η ύπαρξη (από το 1999 μέχρι το 2006) κοινού τραπεζικού λογαριασμού στο όνομα του δημάρχου Θεσσαλονίκης και του γενικού γραμματέα του δήμου. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών, αρμόδιος για οικονομικά εγκλήματα Λάμπρος Τσόγκας, με εντολή του προς την οικονομική επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά διέταξε τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης “για την εξακρίβωση των εγκλημάτων της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατ’ επάγγελμα και παραβίαση του νόμου περί ‘πόθεν έσχες’”. Και για αυτήν την υπόθεση δεν υπάρχει καμία σχετική πληροφόρηση για την άσκηση ή μη ποινικής δίωξης.[...]
Νίκος Ηλιάδης, εφημ. "Θεσσαλονίκη" (29/06/09)
*****************************
"Δηλώνω κατηγορηματικά ότι η Διεύθυνση Πρασίνου
του Δήμου μας δε διατηρεί σαρκοβόρα φυτά,
όπως διαδίδουν οι κακοήθεις αντίπαλοί μας.

Απλώς μερικοί υπάλληλοι της κεντρικής μας υπηρεσίας
είχαν την κακή συνήθεια να φέρνουν στο γραφείο τους
γλάστρες με χρηματοβόρα φυτά
κι εμείς αργήσαμε να τους πάρουμε χαμπάρι."


Free Clipart

Δεν υπάρχουν σχόλια: