ΣΕ ΠΟΙΑ διατάγματα αντιβαίνει - ερωτήματα για την ισχύ της - Τι δείχνουν τα έγγραφα
«Αγκάθι» και η άδεια Σουφλιά;
Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ
Το διάταγμα προστασίας των ορεινών όγκων της Λαυρεωτικής είναι το βασικό «αγκάθι» στην υπόθεση της αναθεώρησης της άδειας της εξοχικής κατοικίας Σουφλιά στην Ανάβυσσο, στην οποία οι εργασίες έχουν διακοπεί μετά από αυτοψία της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής που έδειξε ασυμφωνίες ανάμεσα στη μελέτη και την οικοδομή και δίνεται τετράμηνη προθεσμία για να εξεταστεί η δυνατότητα τακτοποίησης.
Να σημειωθεί ότι το διάταγμα των ορεινών όγκων είχε ακυρώσει το δικαίωμα δόμησης σε δύο μεγάλους οικοδομικούς συνεταιρισμούς, ενώ έχει δημιουργήσει πρόβλημα σε περίπου 3.000 γιαπιά. Για την αντιμετώπισή τους, στο νόμο 3212/2003 που ακολούθησε, προστέθηκε το άρθρο 23 (παράγραφος 5), το οποίο μάλιστα επικαλείται στη δήλωσή του ο υπουργός για να ζητήσει την ανανέωση της οικοδομικής άδειας.
Ωστόσο η διάταξη ορίζει σαφώς ότι μπορεί να εκδοθεί ή αναθεωρηθεί «σε διάστημα το πολύ έξι μηνών από την ισχύ των νέων διατάξεων». Αυτό για την περίπτωση Σουφλιά σημαίνει ότι η αίτηση έπρεπε να είχε κατατεθεί ώς 16 Αυγούστου 2003.
Ολα αυτά τα θέματα αναδεικνύουν για άλλη μια φορά τον κυκεώνα της πολεοδομικής νομοθεσίας και δημιουργούν ζητήματα ερμηνείας, για τα οποία η Πολεοδομία θα ζητήσει πιθανότατα τη γνωμάτευση των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ.
Στην ευρύτερη περιοχή της Λαυρεωτικής κυκλοφορούν από καιρό φήμες για αλλαγές στο διάταγμα των ορεινών όγκων, που όμως δύσκολα μπορεί να προωθηθούν λόγω της σθεναρής στάσης του ΣτΕ. Οι ελπίδες αναθερμάνθηκαν στις αρχές του 2006, όταν εντάχθηκε στο Σχέδιο το Μαύρο Λιθάρι, με απόφαση του κ. Σουφλιά. Στο σχετικό δημοσίευμα της «Ε» (2/2/2006) είχε επισημανθεί το γεγονός ότι αγνοήθηκε η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, με την οποία καταργήθηκε το άρθρο 10 του νόμου 3044/2002 που επέτρεπε την πολεοδόμηση μιας περιοχής με υπουργική απόφαση.
Ερωτήματα εγείρονται για την ισχύ της οικοδομικής άδειας που είχε αγοράσει στα τέλη της δεκαετίας του '90 ο κ. Σουφλιάς μαζί με τα δύο μερίδια του ενιαίου ακινήτου. Σύμφωνα με την Πολεοδομία Μαρκοπούλου, αλλά και το τετράπτυχο που έχει στα χέρια της η «Ε», εκδόθηκε το 1989 και αναθεωρήθηκε δύο φορές, το 1995 και το 2001. Η ισχύς των οικοδομικών αδειών είναι συγκεκριμένη, τριετής με βάση το διάταγμα του 1983 με το οποίο εκδόθηκε η άδεια, τετραετής με το διάταγμα του 1993 που ισχύει ώς σήμερα. Αν μέσα σε αυτά τα περιθώρια κατασκευαστεί ο σκελετός, η άδεια αναθεωρείται επ' αόριστον. Αν δεν έχουν ξεκινήσει εργασίες, η άδεια αναθεωρείται για άλλα τέσσερα χρόνια και αν πάλι δεν έχει κατασκευαστεί τμήμα του σκελετού, παύει να ισχύει.
Στην περίπτωση της Αναβύσσου, σύμφωνα με διαβεβαιώσεις συνεργατών του υπουργού στην «Ε», ο σκελετός κατασκευάστηκε από το Μάιο ώς τον Ιούλιο του 2005.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 06/10/2007
***
XENI DIMOSIEFSI
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου